Joost Jesse Visser is een echte jongen van de club.
Joost Jesse Visser is een echte jongen van de club. Foto: Rob Dijkstra

Joost Jesse Visser van Leeuwarder Zwaluwen: “Vanuit een hecht collectief beter worden”

Sport Voetbalspecial 2023

LEEUWARDEN - Leeuwarder Zwaluwen hoopt om vanuit een hecht collectief het aankomende seizoen mee te doen om promotie naar de Eerste klasse. De blauw-zwarte formatie van trainer Hans de Jong degradeerde het afgelopen jaar en moet opnieuw gaan bouwen aan een elftal. Vele spelers zijn vertrokken, maar daarentegen staat er weer een fris en jong elftal op het veld. Joost Jesse Visser is een echte jongen van de club en één van de jongens die wel gebleven is na de degradatie. Hij zal met zijn ervaring de kar willen trekken het aankomende seizoen. RondOm Leeuwarden spreekt met hem over zijn verwachtingen en ambities voor het nieuwe seizoen.

Joost Jesse heeft, ondanks de degradatie, veel zin in het nieuwe seizoen. De ervaren verdediger, die bij Zwaluwen tegenwoordig veel als verdedigende middenvelder speelt, wil zo snel mogelijk terug naar de Eerste klasse. “Ondanks dat ik een stapje terug heb gedaan, ben ik mijn fanatisme nooit verloren”, vertelt hij lachend. “Je kent me, ik wil altijd zo hoog mogelijk spelen, waar dan ook.”


Naast dat je de jonge jongens beter wilt maken, wil je zelf ook laten zien wat je nog kunt.

Terug op het oude nest

Na mooie uitstapjes bij Sneek Wit Zwart en VV Buitenpost, waar hij onder andere kampioen werd in de Eerste klasse en handhaafde in de Hoofdklasse, is hij terug op het oude nest. “Ik ben er vanwege de geboorte van mijn kinderen en mijn werk als personal trainer twee jaar tussenuit geweest. Het voetballen begon een jaar geleden toch weer te kriebelen en dus ben ik weer bij Zwaluwen begonnen. Ik merk nu dat ik de jonge jongens ontzettend veel kan leren. Ze kijken echt naar je op. Een leuke rol, die goed bij me past”, licht hij toe. 

Revalideren

Een domper is dan ook het scheurtje in zijn knieband, die hij het afgelopen seizoen opliep in de wedstrijd tegen VV Winsum. “Iemand liep als het ware door op mijn standbeen, waardoor het voelde alsof ik alles afscheurde. Daar heb ik nu nog steeds last van. Ik ben nu al vijf maanden druk aan het revalideren en ik hoop binnen een aantal weken weer helemaal fit op het veld te kunnen verschijnen. Want naast dat je de jonge jongens beter wilt maken, wil je natuurlijk ook laten zien wat je zelf nog kunt”, vertelt hij vastberaden. 

Een hecht collectief vormen

Joost Jesse verwacht dat Zwaluwen met de huidige selectie prima mee kan doen in de Tweede klasse. “Het zal denk ik iets meer strijd zijn dan in de Eerste klasse, maar voetballend verwacht ik dat wij goed mee kunnen doen. We hebben in de Eerste klasse ook regelmatig laten zien dat we goed kunnen voetballen, maar we zijn op momenten niet koelbloedig genoeg geweest. Daarnaast was de sfeer in het veld niet altijd even positief. De coaching tussen spelers onderling sloeg wel eens door in het negatieve. Daarin zie ik voor mijzelf een belangrijke rol weggelegd. De jongens niet naar beneden halen, maar juist op een positieve manier beïnvloeden. Als dat lukt, verwacht ik dat wij een hecht collectief zullen vormen, die nog wel eens kan verrassen.”


Ik ben ervan overtuigd dat we op termijn met eigen jongens weer kunnen presteren.

Sportieve stabiliteit

En juist dat aspect, maakt dat de degradatie niet alleen maar negatieve gevoelens met zich meebrengt. “We kunnen weer even terug naar de basis. Je ziet dat ‘eigen’ jongens nu weer meer de kans gaan krijgen. Er zijn jongens van de club vertrokken, omdat ze voelden dat ze te weinig kansen kregen. Dat is gewoon zonde voor een club als Zwaluwen, die toch bekend staat als een echte familieclub en haar gezelligheid. Die gezelligheid is er nog steeds, maar de (sportieve) stabiliteit moet weer even terugkeren. Er wordt ook een nieuwe technische commissie opgericht, wat denk ik een hele goede zaak is. Ik ben ervan overtuigd dat we op termijn met eigen jongens weer kunnen presteren. Het is gewoon een fantastische club met fantastische mensen.”

Positieve voortekenen

De eerste voortekenen zijn in ieder geval goed. Joost merkt dat jongens voor zichzelf trainen en ook bij hem komen voor advies. “Ik heb veel expertise op het gebied van voeding en sporten. Jongens uit de profwereld komen ook geregeld bij mij te sporten, zoals Mark Diemers en Sonny Stevens bijvoorbeeld. Ik hou ervan om mensen te helpen een betere versie van zichzelf te creëren. Dat ik dat mag doen als personal trainer, maar ook als voetballer, vind ik erg mooi. Ik heb zin om te gaan knallen met deze jonge groep.”

Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 59 minuten geleden
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 2 uur geleden
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
'Zienderogen' van DE MEIDEN van toen in Franeker Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw dansgezelschap Leefmeesters noordelijke theaters in Cultuur gisteren
Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 28 feb, 09:44
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 27 feb, 18:00
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 27 feb, 15:00