Afbeelding
Foto: eigen foto

Michelle Poot (25) zamelt geld in voor een psychosociale hulphond

Gezondheid

DROGEHAM - Al van kleins af aan loopt ze vast in de maatschappij en heeft ze moeite om haar plekje te vinden, de 25-jarige Michelle Poot uit Drogeham. Regelmatig kreeg ze op school extra hulp nodig en alles daaromheen. Michelle kampt onder andere met depressie, PTSS en autisme. Daarom zamelt ze via GoFundMe nu geld in voor een psychosociale hulphond. Een psychosociale hulphond kan haar helpen om beter om te gaan met bepaalde klachten. Michelle legt uit wat haar klachten precies zijn en wat een psychosociale hulphond daarin kan betekenen. 

“Ik zit nu alweer voor de derde keer ziek thuis, nadat ik full-time heb gewerkt”, verzucht Michelle, als we vragen hoe het met haar gaat. “Het is zo frustrerend, want je wilt zo graag gewoon meedraaien in de maatschappij en werken. Vanwege mijn klachten stort ik echter helemaal in. Ik heb thuis last van paniekaanvallen, nachtmerries en zelfs een conversiestoornis. Dat wil zeggen dat ik last heb van uitvallende ledematen. Ik kan dan bijvoorbeeld tijdelijk mijn benen helemaal niet meer bewegen”, legt ze uit. 

Onbegrip

Michelle besluit om hulp te zoeken en wordt onder andere opgenomen in de Yes We Can kliniek. “Dit heeft mij een een goede zet in de rug gegeven, maar helaas ben ik er nog steeds niet en is het iedere dag een strijd. Ik heb nog steeds last van overprikkeling, angsten, herbelevingen, stress en nachtmerries. Ik heb heel veel moeite om dingen te begrijpen en ook door anderen voel ik me vaak onbegrepen.”

Michelle loopt vast

Vanwege haar angsten en prikkels heeft Michelle nu ambulante hulpverlening, waarvoor ze enorm dankbaar is. “Deze mensen kunnen mij echter niet altijd helpen en 24 uur per dag aanwezig zijn, waardoor ik op zoek ben gegaan naar aanvullende hulpverlening. Ik ben helaas afgewezen voor de traumaverwerkingskliniek, omdat ik te kampen heb met autisme. Dat vind ik best wel apart, want ik heb niet eens echt een kans gekregen. Ik ben super gemotiveerd en ben van mening dat je daar ook een hele hoop mee kunt bereiken”, licht ze toe. 


Psychosociale hulphonden

Toch gaat Michelle niet bij de pakken neer zitten en leert over psychosociale hulphonden. Dat zijn honden die ondersteuning bieden bij persoonlijke ontwikkeling. Ze ziet dit als een oplossing voor haar problemen. “De hond moet mij helpen spiegelen, waardoor ik eerder mijn grenzen kan aangeven. Hij kan mij helpen bij mijn herbelevingen en mij wakker maken bij nachtmerries. Hij kan helpen bij het reduceren van spanning en angsten, het vergroten van mijn zelfvertrouwen, mijn zelfstandigheid en uiteindelijk mijn zelfredzaamheid. Ook krijg ik een betere dag- en nachtstructuur en word ik hierdoor minder afhankelijk van mijn begeleider. Daarom heb ik dus een psychosociale hulphond nodig.”

Geen vergoeding

Michelle komt in contact met Vom Falorie, een opleidingscentrum voor hulp-/geleidehonden. Zij willen een hond voor haar opleiden. “Het hulphonden traject is echter heel duur en kost al gauw zo’n 20.000,- euro. Dat wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering of gemeente, omdat je alleen in aanmerking komt voor een vergoeding als je lichamelijke problemen hebt of PTSS vanuit Uniformberoepen. Daarom heb ik het afgelopen jaar besloten om een inzamelingsactie te starten. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen mij willen/kunnen helpen om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Voor ieder bedrag ben ik al ontzettend dankbaar”, vertelt ze hoopvol. 

Dankbaar voor donaties

Op dit moment heeft Michelle via GoFundMe al meer dan 4.000,- euro opgehaald. Dat bedrag, opgeteld bij de privé-donaties, brengt het totaal nu op zo’n 7.000,- euro. “Ik vind het heel bijzonder dat mensen iets willen delen, dat had ik nooit verwacht. Ik hoop dat ik voor het eind van het jaar 20.000,- euro bij elkaar kan krijgen, want dan is er een hulphond voor mij beschikbaar. Ik hoop dat ik met een hulphond weer rust en stabiliteit kan vinden. Ik wil zo graag gewoon werken of in ieder geval bij de dagbesteding meelopen. Ik hoop dat het gaat lukken en ben erg dankbaar voor alle hulp!” 

Wil jij Michelle helpen? Doneren kan via deze link: bit.ly/MichellePoot

Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 11 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 13 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 17 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Internationale basisschool in gemeente Leeuwarden Educatie 23 uur geleden