Gewond op reis? Blijf dan vooral rustig!
Gewond op reis? Blijf dan vooral rustig!

Wat moet je doen als je in het buitenland gewond raakt?

Gezondheid

Natuurlijk hoop je dat het je nooit overkomt, maar er is een kans dat je op reis gewond raakt. Je krijgt bijvoorbeeld een ongeluk met een scooter, valt van een rots of glijdt uit bij het zwembad. Wat moet je dan doen? Met deze handige checklist zorg jij ervoor dat alles goed geregeld is en dat jij (of je reisgenoot) zich alleen hoeft te focussen op herstel. 

Een goede voorbereiding...

Het plannen van een reis is altijd een feestje; hotels uitzoeken, bezienswaardigheden uitpluizen en alvast online een huurauto regelen. Het is echter ook belangrijk om zaken te regelen voor als er iets misgaat. Misschien iets minder leuk dus, maar als er wel wat gebeurd, dan ben je blij dat er alvast iets is geregeld. 

Bereid je voor op een taalbarrière: Het komt misschien als een verrassing, maar niet in alle landen spreken ze Nederlands of Engels. Het is daarom handig dat je van te voren een heel klein beetje van de lokale taal leert. Heb je een chronische aandoening, zoek dan van te voren op hoe je dit zegt in de taal van je bestemming. Woorden als ‘help’, ‘ongeluk’, ‘brand’, ‘reanimeren’, ‘beroofd’ of ‘bloed’ kunnen sowieso goed van pas komen. Leer ook het alarmnummer uit je hoofd, niet overal gebruikt men het nummer 112. 

In dit artikel vind je een handige en volledige lijst van alle buitenlandse alarmnummers. 

Een reisverzekering klinkt misschien suf en een verspilling van het geld (want er gebeurt toch niets), maar natuurlijk is dat niet waar. Vaak kun je bij je eigen zorgverzekeraar voordeling een reisverzekering afsluiten. Hierdoor weet je zeker dat in ieder geval een gedeelte van de kosten zijn gedekt. Neem een kopie van je polis mee in de cover of maak een foto van de polis en deel deze in de groepsapp met je reisgenoten. 

Over papieren gesproken, het is handig dat je deze paraat hebt en dat je er makkelijk bij kan. Tegenwoordig is het heel makkelijk om ook pdf-, of wordbestanden te delen in een Whatsappgroep. Deel het met je reisgenoten (als je ze vertrouwt) en vraag hen dit ook te doen. Handig om te delen: polis van je reisverzekering, kopie van rijbewijs/paspoort, medicijnpaspoort, contactpersonen die thuis zijn gebleven, kopie van je verblijfsdocument, vaccinatieboekje, eventueel bewijs van coronatest, etc. Reis je alleen? Deel deze dingen dan met jezelf via je emailadres, dan kun je er overal bij, ook als je mobiel het niet meer doet. 

Tenslotte, het kan geen kwaad om de basisprincipes van Eerste Hulp te leren. Je kan heel veel online vinden, maar het beste is om een EHBO-cursus te volgen bij een gecertificeerde trainer. Het Rode Kruis biedt verschillende EHBO cursussen aan.

Ik ben gewond in het buitenland, wat nu?

Het belangrijkste: vertrouw op je gezonde verstand en raak niet in paniek. Als je gewond raakt op reis, dan schrik je vaak meer dan wanneer er thuis wat gebeurt. Probeer objectief in te schatten; als ik deze verwonding thuis had opgelopen, zou ik dan 112 bellen of eerst met een huisarts? Overleg zo nodig met je reisgenoten, als dat kan. Zou je ook in Nederland 112 bellen, bel dan hier ook met de hulpdiensten. Vraag eventueel een local, bijvoorbeeld iemand van de receptie of een gids, om je te helpen tolken. Twijfel nooit om hulp te roepen of in te schakelen, ook als je verwacht dat je niemand duidelijk kan maken wat er aan de hand is. Het is altijd fijn dat er mensen zijn die bij je blijven en je proberen te helpen. Is het een kwestie voor de huisarts, dan kun je vaak een lokale huisarts bellen. Bij de receptie van het hotel of van de camping hebben ze vaak een lijst met lokale huisartsen. 

Twijfel je wie je moet bellen, dan is deze website (en app) handig: www.moetiknaardedokter.nl

Ik ben in een buitenlands ziekenhuis beland, wat moet ik regelen?

Wanneer je in een buitenlands ziekenhuis terecht komt, moet je een aantal handelingen doen. Het belangrijkste is dat er mensen weten dat je daar ligt. Bel daarom familie in Nederland, de alarmcentrale van je zorgverzekering en de Nederlandse ambassade van het land waarin je verblijft. Niet alle landen hebben een Nederlandse ambassade. Dan kun je ook terecht bij de ambassades van andere EU-landen of bij de Nederlandse ambassade van een buurland. Ben je op pad met een reisorganisatie, dan is het ook belangrijk dat je hen op de hoogte brengt. 

Checklist; in een buitenlands ziekenhuis
Gebruik in je mobiel de benaming ICE om aan te geven met wie een ziekenhuis contact kan opnemen als jij niet in staat bent om te communiceren.

In je polis staat het alarmnummer van je zorgverzekeraar, ook handig om in je mobiel op te slaan.

Het nummer van je lokale ambassade kun je hier vinden.

Sla het nummer van je reisorganisatie ook op in je mobiel.

Goed om te weten: als je zelf niet in staat bent om dit te regelen, bijvoorbeeld omdat je buiten bewustzijn bent, dan belt het ziekenhuis met de ambassade. Zij nemen dan contact op met je familie, je zorgverzekeraar en eventueel met de reisorganisatie.  

In een buitenlands ziekenhuis gaat het vaak anders dan je gewend bent. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf op te komen of vraag een ander om dat voor jou te doen. Vraag bijvoorbeeld welke medicijnen ze je geven, welke medische behandelingen ze voorstellen en of dit eventueel niet beter in Nederland gedaan kan worden. Het kan zijn dat ze je vragen je paspoort af te geven, maar dit is niet verplicht. Maak in dat geval zeker een foto van je paspoort op je mobiel. Het is altijd mogelijk om te vragen naar een tolk of naar de mogelijkheden om naar Nederland (of een ander land) te worden geëvacueerd. De ambassade kan je hierbij helpen.

Te ziek om naar huis te kunnen

Het kan zijn dat je te ziek bent om naar huis te kunnen op de datum dat je dat van plan was. In dat geval mag er één iemand bij je blijven. Zijn of haar verblijf wordt vergoed. De rest van je reisgezelschap moet weer naar huis óf moet op eigen kosten blijven. 

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 14 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 19 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 26 apr, 15:41
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 26 apr, 12:00
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 26 apr, 10:00
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 26 apr, 08:00