Afbeelding

Paard & Erfgoed viert vijftiende editie met uitgebreid en indrukwekkend showprogramma

Evenement

FREDERIKSOORD - Dit jaar viert het leukste plattelandsevenement van Nederland, Paard & Erfgoed, in Frederiksoord haar vijftiende editie! Dit laten ze natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan en daarom trakteren ze hun bezoekers op een uniek, uitgebreid showprogramma. Onder andere paardentrainer en influencer Jesse Drent en wereldkampioenen vierspan mennen Bram en IJsbrand Chardon zullen aanwezig zijn om shows te geven. Dit jaar wordt Paard & Erfgoed voor het eerst georganiseerd tijdens het pinksterweekend. Zet dus 5 en 6 juni alvast in de agenda!

In 2006 ontstaat het idee van Paard & Erfgoed wanneer lokale ondernemers en zorgaanbieders hun hoofden bij elkaar steken om een evenement te organiseren. Het doel; bezoekers een leuke dag laten beleven tijdens een evenement waar de lokale en regionale geschiedenis centraal staat en waar de cliënten van de zorginstellingen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, betrokken bij kunnen zijn als vrijwilliger. Met succes werken ze hun idee uit tot het evenement wat nu alweer voor de vijftiende keer wordt georganiseerd. Paard & Erfgoed is inmiddels een groot succes met duizenden bezoekers uit heel Nederland, een bijzonder showprogramma en tientallen leuke stands. 

Vrijwilligers zijn het kloppende hart

Nog steeds worden cliënten van verschillende zorginstellingen uit de regio betrokken bij de organisatie van Paard & Erfgoed. Volgens Sebraine Meijerink, één van de organisatoren, zijn deze vrijwilligers het kloppende hart van het evenement: “Elk jaar staan ze weer te trappelen om te helpen. Ze helpen met de voorbereidingen, bijvoorbeeld door het verspreiden van de flyers of het ophangen van de spandoeken. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook op het evenement actief. Ze maken de bezoekers wegwijs, bemannen de horecazaken en staan op de parkeerplaats om alles in goede banen te leiden.” Dat de vrijwilligers binding voelen met het evenement, blijkt wel uit het feit dat veel vrijwilligers al jaren actief zijn: “Soms wonen cliënten al lang niet meer bij een deelnemende zorginstelling, maar melden ze zich zelfstandig aan als vrijwilliger. Prachtig om te zien dat ze zich welkom voelen bij ons. Wij kunnen hun hulp goed gebruiken.”

Paard & Erfgoed

Paard & Erfgoed is hét plattelandsevenement van het jaar. Tijdens het evenement kunnen bezoekers genieten van indrukwekkende shows en is er een grote markt met lokale én boven regionale ondernemers die hun koopwaar aanbieden. Daarnaast is er aandacht voor de historie van de omgeving. Frederiksoord is namelijk onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid, wat sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed is. 

In het hart van de Koloniën van Weldadigheid liggen De Tuinen van Frederiksoord. Jarenlang een begrip in Nederland en ver daarbuiten. De Tuinen zijn voor bezoekers van Paard & Erfgoed gratis te bezoeken. Ideaal om even uit de drukte te stappen, lekker te struinen door het groen en de pracht en praal uit het verleden met eigen ogen te aanschouwen. In de Tuinen van Frederiksoord vind je De Fruithof en De Tuin zonder Drempels.

Uitpakken met showprogramma

Dit jaar viert Paard & Erfgoed haar derde lustrum (15 jaar). Om dat te vieren hebben ze een uitgebreid showprogramma opgesteld met een aantal bijzondere gasten. Social Influencer en paardentrainer Jesse Drent is één van personen die zowel op zondag als op maandag aanwezig is bij Paard & Erfgoed. Met meer dan 40.000 volgers op Instagram is hij één van de meest bekende paarden influencers in Nederland. Hij scoort dankzij zijn positieve en duidelijke manier van trainen en doet onder andere aan vrijheidsdressuur, waarbij Jesse de paarden oefeningen laat doen terwijl hij op de grond staat. Heel indrukwekkend om te zien! 

Naast Drent zijn dit jaar ook Bram en IJsbrand Chardon aanwezig. Deze vader en zoon zijn beide grootheden met vierspan mennen. Bram Chardon won afgelopen april nog het WK. Tijdens paard & Erfgoed geven zowel Bram als IJsbrand een wervelende show! 

Dat is natuurlijk nog niet alles! Naast de shows van Chardon en Drent zijn er namelijk nog veel meer shows te aanschouwen. Diverse professionals laten hun kunsten graag zien aan de bezoekers van Paard & Erfgoed. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse mensen die u graag kennis laten maken met westernrijden, doet hondentrainer Appie Kamps pakwerk met zijn honden en zijn er demonstraties van Reddingshondenwerkgroep Overijssel. Bijzonder zijn ook de shows van Stichting Historische Rijkunst. Zij laten zien hoe paarden vroeger, bijvoorbeeld in de pruikentijd, werden bereden en hoe zij werden ingezet op het strijdveld. De roofvogelshow en schapendrijven is ook menig hun favoriet.

Dit jaar is er voor het eerst een tent waar bezoekers de showdeelnemers kunnen ontmoeten, met hen op de foto kunnen gaan, een handtekening kunnen scoren of hun brandende vragen mogen stellen. 

Nog veel meer

Naast diverse shows is er ook een uitgebreide plattelandsmarkt waar u brocante en natuurlijke producten uit de wijdse omgeving kan vinden. Hier vind u alles voor uzelf, uw woning, uw tuin of uw huisdieren. Daarnaast zijn er op het evenemententerrein ook diverse oldtimer tractors te vinden en kunt u een kijkje nemen in traditionele woonwagens. Deze hebben dit jaar een prachtige, prominente plek gekregen waardoor ze nog meer opvallen! 

Voor iedereen!

Paard & Erfgoed is voor iedereen! Volwassen bezoekers kunnen heerlijk sneupen op de markt, kids kunnen zich vergapen bij de shows en opa en oma kunnen een duik in het verleden maken bij de oldtimers, maar mogen uiteraard ook gewoon een selfie scoren met Jesse Drent. Voor elk wat wils! Ook de trouwe viervoeters zijn van harte welkom bij Paard & Erfgoed.

Ook dit jaar wordt Paard & Erfgoed weer een groot succes! Wilt u hier bij zijn? Ga dan naar www.paardenerfgoed.nl voor meer informatie en bestel alvast online uw tickets!

Afbeelding
Naast diverse shows is er ook een uitgebreide plattelandsmarkt.
Afbeelding
Afbeelding
Aanbiedingsdocument Friese IJsselmeerkust aangeboden aan mienskip Samenleving 6 minuten geleden
Afbeelding
CityProms 2022 trekt 16.500 bezoekers Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe McDonald’s in Leeuwarden Zakelijk 8 uur geleden
Afbeelding
Tall Ships Races Harlingen presenteert programma Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
‘Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt’ Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Veteranencafé belangrijk maar vooral ook gezellig Samenleving 27 jun, 18:00
Afbeelding
Het Beerenburg Evangelie Volgens Piter Wilkens Algemeen 27 jun, 17:00
Afbeelding
Ambassadeurs Waddenzee Werelderfgoed gehuldigd Natuur 27 jun, 15:00