Hotel Watercage
Hotel Watercage Foto: Sigrid Spinnox

Theater Tol schittert met nieuw theaterspektakel op 30 meter hoogte in Leeuwarden

Evenement

LEEUWARDEN - Op 21, 22 en 23 april 2022 is Leeuwarden hét decor van een wereldpremière op grote hoogte: Tolworld. Het Vlaamse theatergezelschap Theater Tol heeft de unieke voorstelling speciaal samengesteld voor Leeuwarden - bestaande uit drie grootse shows en een magische wandelroute langs de binnenstad. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk en vinden doorlopend in de avond plaats van 20:00 tot 23:00 uur.

Een bijzondere samenwerking

Na vele succesvolle evenementen zoals de Franse vuurmeesters van Carabosse en de Reuzen van Royal de Luxe haalt de gemeente Leeuwarden dit jaar het Vlaamse theatergezelschap Theater Tol naar de stad. Samen met de Gemeente Leeuwarden, wijlen Joop Mulder én met behulp van lokale Friese kunstenaars ontwikkelde het gerenommeerde theatergezelschap een volledig nieuwe show: Tolworld. Ook al reist het beroemde gezelschap al sinds ’98 de hele wereld over, het is de eerste keer dat Theater Tol een show van dit formaat gaat neerzetten, een unieke belevenis in Leeuwarden!

Stap in een andere wereld

De totale voorstelling bestaat uit drie shows en een magische wandelroute over de Noordersingel. Onderweg gebeurt er van alles: er trekt waanzinnig luchttheater aan je voorbij – dat zich wel op 30 tot 40 meter hoogte afspeelt - en je stuit op een parade van lopende, fietsende en vliegende verrassingen in adembenemende kostuums! De bijzondere installaties waarop de shows zich afspelen worden door kranen ver boven het water van Stadspark de Prinsentuin getild.

De magische route start bij de Noorderbrug, waar tijdens  Pedaleando Hacia el Cielo fietsers letterlijk balanceren tussen hemel en aarde tegen een schitterend decor van filmbeelden op grote doeken. Vervolgens leidt de route je langs het water over de Noordersingel, waar een tweede kraan de show Garden of Angels tot grote hoogte tilt en je getuige bent van een wel heel bijzondere bruiloft. Tot slot komen alle werelden samen in een spetterende finale bij Hotel Watercage, waar hoog in de lucht een strijd tussen hoofd en hart wordt uitgevochten. Artistiek leider van Theater Tol Charlotte Seuntjens: “Een avond Tolworld is een avond even weg van de werkelijkheid. Je belandt in een andere wereld. Een wereld vol verlangen, heimwee, fantasie, verbondenheid en hoop. Na afloop ga je met vertrouwen en een grote glimlach weer naar huis”.

Leeuwarden als bijzonder decor

Na een locatiebezoek zag Theater Tol de potentie van de stad om deze om te toveren tot een compleet andere wereld, door op verschillende locaties een poëtische en magische show neer te zetten. Het resultaat? Een compleet nieuwe voorstelling en een van de grootste openluchtshows die Leeuwarden ooit heeft gezien. Wethouder Hein Kuiken: “Ik ben erg blij dat er na de afgelopen twee jaar weer ruimte is voor evenementen en festivals. Met de aftrap van de wereldpremière van Tolworld belooft 2022 een geweldig jaar te worden voor het culturele veld.”

Meer informatie over de voorstelling is te vinden op visitleeuwarden.nl/tolworld.

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 1 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 23 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00