Kris Callens en Harm van der Ploeg op de kleibult bij Tichelaar in Makkum
Kris Callens en Harm van der Ploeg op de kleibult bij Tichelaar in Makkum Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen

Koninklijke Tichelaar viert 450-jarig jubileum met tentoonstelling in het Princessehof

Cultuur

LEEUWARDEN - Koninklijke Tichelaar viert 450-jarig jubileum met tentoonstelling in het Princessehof. Kris Callens, directeur Keramiekmuseum Princessehof en Harm van der Ploeg, directeur Koninklijke Tichelaar, gaven het startschot voor de viering van 450 jaar Koninklijke Tichelaar. De directeuren beklonken de samenwerking voor het jubileum met een symbolische duik in de kleibult bij Tichelaar. De gele Makkumer klei is de basis waar het voor het iconische Friese bedrijf is begonnen 450 jaar geleden. Van 4 juni 2022 t/m 30 oktober 2022 presenteert het Princessehof een kleine overzichtstentoonstelling om het jubileum luister bij te zetten.

“Door de eeuwen heen hebben wij een onschatbare bron aan kennis en kunde opgebouwd. De duurzame eigenschappen van ons producten in combinatie met de tijdloze schoonheid maken onze producten actueler dan ooit”, aldus Harm van der Ploeg.

“Het is een voorrecht om als nationaal Keramiekmuseum om te mogen samenwerken met zo’n topbedrijf met een rijke historie. Deze expositie is ook een opmaat naar onze tentoonstellingenserie over duurzaamheid. Daarom ben ik verheugd dat we elkaar hebben gevonden, niet alleen voor het verleden, maar ook het heden en de toekomst.” vertelt Kris Callens. 

Keramiekmuseum Princessehof en Koninklijke Tichelaar weten elkaar al langer te vinden. De twee organisaties stonden onlangs aan de wieg van het monumentale Maria Louise tegeltableau aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Ook beheert het Princessehof de historische bedrijfscollectie van Koninklijke Tichelaar, met meer dan 6000 voorwerpen in depot. Vanaf 4 juni toont het Princessehof meer dan 300 voorwerpen uit deze collectie, veel zijn nog nooit eerder te zien geweest. Van tekeningen en kleurtesters tot tegeltableaus en keramische voetbalaccessoires. Ook laat het Princessehof nieuwer werk van Tichelaar zien, onder andere 3D geprinte tegels en architectonisch design.

Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 7 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 21 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17