Afbeelding

Leidense distileerders maken twee rums geïnspireerd op het leven van Mata Hari

Culinair

LEEUWARDEN - Spion, courtisane en exotische danseres; Mata Hari is misschien wel de meest beroemde Friese vrouw uit de geschiedenis, maar ken jij haar echte verhaal? True Tales Distillery, een Leids distileerbedrijf dat dranken maakt die geïnspireerd zijn op de verhalen van bekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, is het afgelopen jaar op zoek gegaan naar het ware leven van Margaretha Zelle, de Leeuwarder vrouw die ooit uitgroeide tot de legende Mata Hari. Geïnspireerd door haar leven, gevuld met wilde en glamoureuze verhalen maar ook met een duidelijke keerzijde, distilleerden zij twee rums: Mata Hari Red en Mata Hari Gold. 

Na haar studie geschiedenis bedenkt Josine Heijnen een manier om verhalen uit de Nederlandse geschiedenis op een interessante en unieke manier te vertellen: door ze te koppelen aan een drank. Vooral de verhalen van beroemde (of beruchte) vrouwen wil ze vertellen, omdat die vaak door de jaren heen vergeten of veranderd zijn. Haar eerste creatie is Goeie Mie Gin: “Wat Mata Hari voor Leeuwarden is, is Goeie Mie voor Leiden. Goeie Mie, haar echte naam was Maria Swanenburg, leefde in de negentiende eeuw en stond in haar tijd in Leiden bekend als een lieve buurvrouw, de engel van de buurt. Dat bleek allemaal schijn, ze vergiftigde namelijk honderd mensen met arsenicum om hun verzekeringsgeld op te strijken. Goeie Mie nog steeds de grootste gifmenger ter wereld, volgens het Guinness book of records.” 

Goeie Mie bleek honderd mensen met arsenicum vergiftigd te hebben.

Na aanleiding van de geschiedenis van de Leidse gifmengster creëerde ze Goeie Mie Gin, met ingrediënten die passen binnen het verhaal, zoals vlierbloesem en vlierbessen (giftig als je ze rauw eet) en groene appel (een knipoog naar de vergiftigde appel in het sprookje van Sneeuwwitje).

Mata Hari

Dit jaar is True Tales Distillery in een nieuw verhaal gedoken, namelijk dat van Mata Hari: “Ik denk dat de legende van Mata Hari in heel de wereld bekend is, maar weet inmiddels ook dat de meeste mensen niet het hele verhaal kennen. Door het maken van drank kunnen we vertellen over haar tragische leven, dat heel tekenend was voor het leven van een vrouw in die tijd.”

Het maken van een nieuwe drank begint altijd bij de keuze voor een gedistilleerde drank: “We kozen voor een rumblend met Arak, een Indonesische rum, omdat Margaretha Zelle een deel van haar leven in Nederlands-Indië heeft gewoond en omdat hier haar personage Mata Hari is ontstaan.” Daarna wordt de rum opnieuw gedistilleerd met verschillende botanicals, een proces dat we kennen van gin maar wat niet vaak gedaan wordt met rum: “We hebben heel veel proefsessies gehad, waarbij je steeds kijkt wat je kan toevoegen of weghalen om de smaak nog beter te maken. Uiteraard kozen we ook hier weer voor ingrediënten die passend zijn voor het verhaal van Mata Hari.” Het resultaat zijn twee soorten rum: Mata Hari Red en Mata Hari Gold. 

We hebben ingrediënten gekozen die passen bij het leven van Mata Hari.

Mata Hari Red is een rode rum met botanicals hibiscus, kaffir limoenblaadjes en gele passievrucht, ingrediënten die hun oorsprong vinden in Indonesië. De botanicals geven de rum een zoete smaak en een fruitige, rode kleur. Hoewel allebei de rums puur of op ijs zeker te genieten zijn, is Mata Hari Red ook zeer geschikt voor een lekkere cocktail, zoals een Daiquiri of een Fruit Cup. Mata Hari Gold lijkt in uiterlijk meer op een traditionele rum, maar heeft ook zeker een unieke smaak dankzij botanicals als pandan-vanille, cacao en koffiebonen, ook Indische smaken. De rum is puur heerlijk, maar ook uitermate geschikt voor een Espresso Rumtini of dark & stormy. 

Een tragisch leven

Voor de rums heeft het team van True Tales Distillery zich verdiept in Mata Hari. Wat oprichter Josine Heijnen het meest verraste was het feit dat het leven van Margaretha eigenlijk best tragisch was: “Ze heeft best wat meegemaakt. Ze verloor haar moeder op jonge leeftijd, haar vader verhuisde om bij zijn maitresse te wonen, ze werd vervolgens van school gestuurd omdat het schoolhoofd haar probeerde te versieren, belandde in Nederlands-Indië in een zeer ongelukkig huwelijk, waar ook haar zoontje stierf aan de gevolgen van syfilis, opgelopen door zijn vader. Ze vertrok met haar dochter Nonnie naar Nederland.” 

“In die tijd had een alleenstaande moeder weinig mogelijkheden,” vertelt Josine verder: “In haar briefwisselingen kun je lezen dat ze hiermee aan het worstelen was. Als ze niet als danseres werkte, kon ze haar dochter niet onderhouden, maar de voogdij werd haar niet toegewezen juist omdát ze dit werk deed. Ze stortte zich in dat weelderige high-society leven als Mata Hari, maar het brak haar hart dat ze haar dochter achter moest laten, en schreef zelfs al dat ze wist dat het haar slecht zou vergaan... Een heel ander beeld dan dat we nu hebben van de sensuele Friezin.”

‘Het brak haar hart dat ze haar dochter achter moest laten en ze schreef dat ze wist dat het haar slecht zou vergaan’

Probeer de rum!

Wil je de Mata Hari rums een keer proberen? Koop hem bij Drankenspeciaalzaak Jelle, of kijk op de socials waar je deze in december in Leeuwarden in een speciale cocktail vindt. 

Liever online bestellen? 

Gebruik dan de code ‘leeuwarden’ in de webshop van True Tales Distillery voor gratis verzending. Ga voor meer informatie naar: www.truetalesdistillery.com.

Espresso Rumtini

Een tijdloze favoriet dat de smaken van koffie, pandan-vanille en de nootachtige smaken van Mata Hari Gold perfect combineert.

Ingrediënten

40 ML Mata Hari Gold
30 ML koffielikeur
30 ML espresso
15 ML vanillesiroop

Gebruik een cocktailshaker met crushed ijs, schud het goed en gebruik een fijne zeef om de espresso rumtini in te schenken. Gebruik bij voorkeur een coupe-glas of een fluitglas

Red Riddle Daiquiri

Een frisse en elegante klassieker, gemaakt met Mata Hari Red Rum.

Ingrediënten

60 ML Mata Hari Red
22,5 ML citroensap
22,5 ML suikersiroop/suikerwater

Gebruik een cocktailshaker met crushed ijs, schud goed en gebruik een zeef om de Red Riddle Daiquiri in te schenken. Gebruik bij voorkeur een coupe-glas of een laag tumblerglas.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00