Afbeelding

Lancering Canon van Leeuwarden

Historie

LEEUWARDEN – Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de Canon van Leeuwarden. Tot voor kort had de Friese hoofdstad, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse steden, nog geen eigen canon. Van de Oldehove tot de Achmeatoren en van Wybrand de Geest tot Mata Hari. In deze canon wordt een overzicht gegeven van enkele bijzondere gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen uit de geschiedenis van Leeuwarden. En bij elk venster is bovendien lesmateriaal beschikbaar.

 Op Canonvannederland.nl kun je een overzicht vinden van de belangrijkste culturele en historische onderwerpen van Nederland. Ook kun je er een groot aantal lokale en regionale canons vinden. Deze canons zijn in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs. Assen, Arnhem, Groningen, Delft, Amsterdam en nog vele andere grote steden in Nederland hadden allemaal al een eigen regiocanon. Het Historisch Centrum Leeuwarden vond dat Leeuwarden niet kon achterblijven en ontwikkelde een eigen canon.

 25 Vensters met lesmateriaal

Samen met Tresoar en het Fries Museum werd er gesproken over de vensters in deze canon. Want wat zet je er wel, en wat zet je er niet in? Knopen werden doorgehakt en keuzes werden gemaakt. Hierbij hadden we in het achterhoofd de tien tijdvakken en de kermerkende aspecten daarbij. Het resultaat… een prachtig overzicht van 25 vensters over de geschiedenis van Leeuwarden. En voor de leerkracht goed om te weten: er is ook lesmateriaal te vinden op de website, met als doelgroepen bovenbouw basisonderwijs en de onderbouw voortgezet onderwijs. Een voorbeeld is het opdrachtenboekje over de Elfstedentocht.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00