Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Tweespalt

Column

Een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël maakt veel emoties los. De oorlog die begonnen is nadat Hamas met een laffe terroristische daad meer dan 1000 onschuldige burgers vermoorde, verkrachtte en verminkte. Daarnaast hebben ze meer dan 250 burgers ontvoerd. Dit is geen daad die te rechtvaardigen is. Natuurlijk moet je ook stilstaan bij de nog steeds niet opgeloste zaak tussen Israël en de Palestijnen, maar dan is dit niet de oplossing.

Het gevolg is een oorlog waar allemaal onschuldige burgers de dupe van zijn. Vele onnodige slachtoffers wekken veel weerzin op bij de mens. Had Hamas deze terroristische aanslag niet uitgevoerd dan was er nu niet zoveel leed in de Gazastrook.

Als ik dan in Leeuwarden een demonstratie zie van mensen die naar Nederland zijn gekomen om een beter leven te krijgen en in vrijheid te leven, dan word ik niet goed van wat ik zie. Dat er vanuit lafheid van de politiek en politie dan ook niets aan gedaan wordt, is even erg. We zijn een bang volkje aan het worden. Deze demonstratie waar de voertaal niet Nederlands is, waar openlijk wordt getoond dat Israël moet verdwijnen, het Joodse volk dus moet worden weggejaagd, vermoord. Waar een agressiviteit vanuit straalt waar we alleen maar bang van kunnen worden. Dit moeten we toch niet willen.

Ook ik leef mee met de onschuldige Palestijnse burgers die dankzij Hamas ontzettend veel leed hebben te verdragen. Het doet mij ook pijn dat ik zie dat er kinderen worden gedood en verwond. Dat vind geen enkel rechtvaardig mens goed. 

Laten we wel alles in het juiste perspectief zetten en voor een echte oplossing zoeken. Hamas heeft maar één doel, de vernietiging van Israël. Dit is niet de oplossing. Laten we hopen dat de Palestijnen leiders krijgen die samen met Israël en de wereld een vreedzame oplossing kunnen vinden zonder het gebruik van geweld. Laten we in Nederland verder vrede prediken in plaats van oorlog.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Michel Tilma en Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, 2 maart 2024
Miniature People Leeuwarden route is HEROPEND! Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Tryaters indringende Fanfarepodcast nu te beluisteren Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00