Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Beetje laat

Column

Ondanks dat de beleving bij het WK voetbal een stuk minder lijkt dan normaal is het toch van start gegaan. In plaats van de laatste tijd naar de sportieve kant te kijken is de aandacht voornamelijk gericht geweest op het land Qatar en hun verschrikkelijke conservatieve kijk op de wereld en hun slechte werkgeverschap voor arbeidsmigranten. Er valt zeker wat van te zeggen en dan vooral als je er naar kijkt door een westerse bril. Toch vind ik dat we eerst maar even naar ons zelf moeten kijken.

In 2010 is er al besloten om in Qatar te gaan voetballen. Deze dubieuze stemming waarin zowel Rusland als Qatar werden aangewezen als organisatoren van een WK vond plaats in Zwitserland. Qatar, een land zonder voetbalhistorie, waar geen WK-waardig stadion stond, midden in de woestijn, kreeg hierbij de voorkeur boven echte voetballanden. De corruptie vierde hoogtij bij de FIFA en achteraf zijn ook 75% van de stemmers hiervoor veroordeeld. 

Als je een statement had willen maken dan had je als UEFA (Europa) in 2010 direct moeten zeggen, wij doen niet mee! Qatar nu is niet anders dan Qatar in 2010. Naast steekpenningen hebben andere belangen zoals olie en gas ervoor gezorgd dat we het maar accepteren zoals het is. 

Even over de arbeidsmigranten. Deze zijn er niet alleen voor het bouwen van voetbalstadions. Alle Arabische oliestaten maken hier ruimschoots gebruik van en er worden prachtige steden de grond uitgestampt waarbij deze werknemers heus niet beter worden behandeld. Vervolgens worden er racecircuits aangelegd en zijn we dolenthousiast als Max hier een overwinning op pakt. Bahrein, Saoedi-Arabie en Abu Dhabi (VAR) zijn niet anders als Qatar. Ik hoor niemand hierover klagen en iedereen mag er naar toe. 

Laten we nu gewoon genieten van het voetbal en steun ons Oranje. Hup Holland hup!

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 8 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 11 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Jongeren DWARS en Fridays For Future protesteren voor het klimaat Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Roon Staal doet Leeuwarden aan tijdens wintertour Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden genomineerd voor Circular Award 2023 Winnen 18 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00