Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Bekrompen geesten

Column

Op het ogenblik barst de discussie in Nederland los of Oekraïne versneld lid kan worden van de EU. Toch best wel interessant hoe bepaalde politieke partijen hierover denken. Ondanks dat de wereld in een paar maanden volledig is veranderd en er op een andere manier tegenaan gekeken moet worden, zie je dat er personen zijn die nu niet “out of the box” kunnen denken. Helaas is onze minister president er één van. Regeltjes, procedures enz. die in een andere tijd zijn geformuleerd moeten volgens deze doemdenkers gevolgd worden.

Helaas snappen deze politici niet helemaal wat er gebeurd. We sturen keurig wapens naar het oosten om een vrije democratie te helpen haarzelf te verdedigen tegen een agressor. Niet alleen in hun belang, maar vooral ook in ons eigen belang. Dagelijks sneuvelen er militairen en burgers voor ons. Stel je voor dat Oekraïne overlopen was door Rusland. Wat zouden dan de gevolgen zijn voor onze jongens die militair zijn. We weten één ding zeker: dat Poetin niet gestopt zou zijn bij Oekraïne en dat bijvoorbeeld de Baltische Staten het volgende slachtoffer hadden kunnen zijn en op dat ogenblik waren wij, als Nederland, ook in oorlog.

We mogen ontzettend dankbaar zijn dat een land als Oekraïne een gigantisch offer brengt om ons uit een oorlog te houden. Als dan bijvoorbeeld de VVD, PVV en SP niet inzien dat dit offer mag worden beloond met een versnelde toetreding tot de EU, dan mogen deze partijen zich eerst wel eens afvragen of ze hun partijnaam moeten gaan aanpassen. Waar twee partijen het woord vrijheid in hun naam hebben en de ander als socialistisch, begrijp ik niet helemaal waar ze nu zo moeilijk over doen. Schaam jullie en pas jullie standpunt aan. 

Oekraïne verdient alle hulp die we maar kunnen bieden. Lang leve de vrijheid.

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 2 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 20 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen 2 jul, 12:00
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement 2 jul, 12:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00