Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Goede voornemens in juli; meer van mijzelf houden

Column

Eén van de allereerste columns die ik schreef ging over mijn wens om een paar kilo af te vallen met het keto-dieet. Inmiddels zijn we alweer anderhalf jaar verder. Het keto-dieet was een enorme flop, of althans, het zal wel niet persé liggen aan het dieet zelf, maar ik had niet de wilskracht om het langer dan drie maanden vol te houden en viel amper wat af. Sterker nog, vorig jaar ben ik heel wat aangekomen, voornamelijk omdat ik besloot dat het weg eten van mijn emoties een fantastisch plan was (spoiler; dat was het niet). In december 2020 was ik zwaarder dan ooit en dat had heel veel effect op mijn zelfvertrouwen en mentale gezondheid.

Dit jaar ben ik begonnen met drie nieuwe goede voornemens. Het eerste voornemen was een klassieke; ik wil dit jaar een x-aantal kilo’s kwijt raken. De laatste twee zijn anders dan anders. Ik kwam er vorig jaar achter dat een crashdieet niet voor mij werkt. Je valt misschien heel snel af, maar het is onmogelijk het dieet vol te houden én de kilo’s komen er snel weer bij als je ermee stopt. Ik vond dat ik mij meer moest richten op een gezonde levensstijl en dat ik moest werken aan mijn zelfvertrouwen. Je hebt niets aan een gezond gewicht als je weer aankomt en je hebt er ook niets aan als je ontevreden blijft over je lichaam. Ik dacht; als ik gezonder ga leven, dus beter eten en meer bewegen, dan verlies ik vanzelf die kilo’s die ik kwijt wil.

Niets is minder waar. De afgelopen maanden leef ik veel gezonder: ik eet meer groenten en fruit, drink veel water en thee, drink nog maar heel zelden alcohol of fris en beweeg stukken meer. In maart ben ik begonnen met twee keer in de week kickboxen en sinds april loop ik ook nog 1 à 2 keer per week hard. Toch gaan de cijfers op de weegschaal niet naar beneden. Daarom ben ik begonnen met het bijhouden van hoeveel calorieën ik op een dag eet, want wie weet eet ik toch nog te veel. Om uit te rekenen hoeveel calorieën ik per dag verbrand, heb ik allerlei berekeningen gedaan. Mijn conclusie; ik eet niet teveel, sterker nog, met het aantal calorieën dat ik per dag eet, zou ik echt af moeten vallen.

Het is frustrerend, want voor mijn gevoel doe ik er alles aan om gezonder te leven en om af te vallen. Dat het amper resultaat heeft, maakt mij verdrietig. Wat moet ik nog meer doen? Nog meer bewegen, nog minder eten, toch maar weer een crashdieet? Eigenlijk weet ik wel dat ik geduld moet hebben, dat het vanzelf wel goed komt als ik gezonder blijf leven en dat het allerbelangrijkste is dat ik leer te houden van mijn lichaam, welke vorm of omvang hij ook is. Misschien moet ik daar mijn energie maar meer in steken, in plaats van calorieën en stappen tellen? Gelukkig heb ik nog een half jaar om te werken aan mijn goede voornemens...

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 25 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00