Afbeelding
Foto: Roel van Gorp

‘We moeten af van het idee dat dit erbij hoort’

Sport

HEERENVEEN - Vrouwenvoetbal heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld, maar er is één grote spelbederver: de voorste kruisbandblessure. Vivianne Miedema en Beth Mead (beide Arsenal), Sam Kerr (Chelsea), Kirsten van de Westeringh (Feyenoord) en recentelijk Jill Roord (Manchester City), zomaar een greep uit het grote aantal profvoetballers dat de afgelopen twee jaar met deze knieblessure te maken kreeg. Ook bij de vrouwen van sc Heerenveen gooit de voorste kruisbandblessure roet in het eten. We praten daarover met fysiotherapeut Jildau Huitema.

Jildau, werkzaam bij fysiotherapiepraktijk Fitaal Fysiotherapie Heerenveen, is sinds dit seizoen fysiotherapeut bij de vrouwen van sc Heerenveen. Ze heeft zelf lang gevoetbalt en heeft het vrouwenvoetbal altijd wel gevolgd. Ze heeft in die jaren een enorme groei en professionalisering gezien: “Een goed voorbeeld daarvan is dat de vrouwen van sc Heerenveen weer zijn geïntegreerd bij de club, daarvoor was het lange tijd een onafhankelijke stichting.” Anderzijds ziet ze ook dat de juiste financiële middelen nog missen: “Logisch, want clubs hebben niet zomaar een zak geld liggen, maar het heeft wel invloed op de prestatie. Veel meiden combineren hun profcarrière met school of werk. Ze trainen in de ochtend en werken in de middag en de avond. Dat is fysiek én mentaal loodzwaar.” Daarmee stipt de fysiotherapeute gelijk één van de redenen aan waarom veel voetbalsters te maken krijgen met blessures: “Als een lichaam uitgeput is, ben je gevoeliger voor blessures.”

Als een lichaam uitgeput is, ben je gevoeliger voor
blessures.

Veel kruisbandblessures

Dit seizoen kregen drie speelsters van sc Heerenveen een voorste kruisbandblessure, een langdurige knieblessure met een lange en zware revalidatie. Een groot aantal, vindt ook Jildau: “Gemiddeld gezien zou deze blessure 0.75 keer moeten voorkomen in een team per seizoen, zeg maar bij één speler. Dat er drie per team uitgeschakeld worden, dat is opvallend.” Niet alleen bij sc Heerenveen, maar ook bij andere teams hebben ze ermee te maken. Eén op de vier tot één op de drie profvoetbalsters wereldwijd heeft in het verleden of momenteel een voorste kruisbandblessure: “Dat wekt de illusie dat deze blessure erbij hoort,” denkt Jildau. “Ik hoor ze vaak zeggen; het is gewoon mijn beurt, maar het gebeurt te vaak en de impact is te groot. Niet alleen omdat het vervelend is om bijna een jaar lang te revalideren, maar ook op langere termijn heeft het grote impact. De kans dat je dezelfde of de andere kruisband afscheurd groeit enorm na de eerste blessure en de kans op slijtage in het kniegewricht neemt ook toe.”
Maar wat zou dan een oplossing kunnen zijn? “Er moet veel meer specifiek onderzoek gedaan worden naar vrouwelijke sporters, in relatie met deze blessure,” zegt Jildau: “Daarnaast moet er ook veel meer gekeken worden naar preventie. Waar moeten we op trainen om deze blessure te voorkomen?” Bij sc Heerenveen is er al meer focus op preventie, onder andere door middel van krachtmetingen: “Als een speler haar kruisband afscheurd moet ze voldoen aan een aantal eisen voordat ze weer mag spelen. Waarom gelden die niet voor alle spelers?” Bovendien gebruiken ze sinds kort de FIFA 11+ Warming Up, een warming-up programma dat ontwikkeld is door FIFA om blessures bij voetballers te voorkomen. Dat is gelijk een tip voor trainers in het amateurvoetbal: “Nu beginnen veel profvoetbalsters hun carrière nog bij de amateurclub. Wees je als trainer bewust dat jij nu al invloed hebt op het voorkomen van deze nare blessure.” De FIFA 11+ Warming Up is een algemeen blessure preventie programma opgesteld door de FIFA. Hij is online te vinden en deze doe je twee keer per week.


Jildau Huitema van Fitaal Fysiotherapie Heerenveen. - Fitaal Fysiotherapie Heerenveen

Blijven behandelen

Vanaf februari is Jildau als fysiotherapeut niet meer betrokken bij sc Heerenveen. Bij Fitaal Fysiotherapie Heerenveen blijft ze deze blessure behandelen, want ook in de amateursport komt hij heel vaak voor: “Ik hoop ervoor te kunnen zorgen dat meer amateursporters na deze blessure weer hun sport gaan oppakken.”

Ook vrouwen sc Heerenveen geplaagd door voorste kruisbandblessures

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 11 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00