Afbeelding

‘Fysiotherapie is een hele persoonlijke baan, patiënten nemen je mee in hun leven’

Gezondheid

HEERENVEEN - Op 8 september is het Wereld Fysiotherapie Dag, de dag waarbij stilgestaan wordt bij het belang van de fysiotherapeuten. Daarom gaan we in gesprek met twee fysiotherapeuten van Fitaal (voorheen TIGRA) Heerenveen. We praten met Gerard Broekema en Thom Kruyt over hun mooie beroep, hun dagelijkse bezigheden en de uitdagingen binnen hun vak: “Als fysiotherapeut ben je meer dan alleen iemand die een probleem oplost. Patiënten nemen je mee in hun alledaagse leven en luchten hun hart bij je. Het is bijzonder dat je ervoor kan zorgen dat iemands leven verbeterd op meerdere vlakken.”

Op 8 september 1951 wordt World Fysiotherapy in het leven geroepen, een organisatie die zich inzet om het beroep van de fysiotherapeut wil promoten en fysiotherapeuten wil helpen door bijvoorbeeld hun expertise te vergroten. Veel beroepsverenigingen, zoals ook Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie, zijn aangesloten bij World Fysiotherapy. In 1996 wijst deze organisatie 8 september aan als officiële dag voor de fysiotherapeut, Wereld Fysiotherapie Dag. In Nederland weten veel mensen de fysio te vinden. In 2021 maakten bijvoorbeeld 4,07 miljoen mensen gebruik van de fysiotherapeut. Het aantal mensen dat weleens naar de fysio gaat, zal alleen maar blijven stijgen wat is toe te schrijven aan de gestegen levensverwachting en de daarme gepaard gaande dubbele vergrijzing (steeds meer mensen hebben meer zorg nodig). 

Twee van die fysiotherapeuten zijn Gerard Broekema en Thom Kruyt, actief als fysio bij Fitaal Heerenveen (voorheen TIGRA). We spreken beide heren over hun beroep.

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

Gerard: “Al vanaf mijn twaalfde wist ik dat ik fysiotherapeut wilde worden. Ik koos het vak omdat werken in de zorg mij leuk leek en omdat ik een steentje wil bijdragen aan de maatschappij. Inmiddels doe ik alweer elf jaar dit vak met heel veel plezier. Naast fysiotherapeut ben ik ook directeur van Fitaal. Al toen ik met de studie startte wist ik dat ik mijn eigen praktijk wilde runnen. Het ondernemen en het leidinggeven vind ik namelijk ook heel leuk.”

Thom: “Ik kom uit een echte zorgfamilie en ook ik wilde na mijn vwo graag de zorg in. Wel wilde ik ergens werken waar ik veel en directer contact had met mijn patiënten. Fysiotherapie vond ik gelijk interessant, maar ik besloot toch eerst op de universiteit bewegingswetenschappen te doen. Na een jaar ben ik toch geswitcht, het behandelen van patiënten trok mij het meeste aan. Als fysiotherapeut is de samenwerking tussen de zorgverlener en de patiënt heel intensief. Je ziet je patiënten wekelijks en werkt echt samen aan het herstel. Bovendien is het een vak waar je duidelijke resultaten ziet. Een patiënt kan bijvoorbeeld met krukken binnenlopen en na een aantal weken bij wijze van spreken weer rennend de deur uit gaan. Naast fysiotherapeut ben ik ook locatiemanager in Heerenveen. Tijdens mijn studie heb ik een jaar een bestuursjaar gedaan bij de studievereniging. Hier merkte ik ook dat ik leidinggeven aan een team heel leuk vindt. Toen de kans er kwam om bij Fitaal, waar ik al een aantal jaar werkte, aan de slag te gaan als locatiemanager heb ik mijn kans gepakt. Het is een leuke en afwisselende combi. Voor 80% van mijn tijd ben ik met patiënten bezig en tijdens de rest van mijn uren zorg ik ervoor dat alles binnen de locatie soepeltjes verloopt, zodat ook mijn collega’s hun werk goed kunnen uitvoeren. 

Wat is je specialisatie?

Gerard: “Ik ben manueel therapeut. Tijdens de opleiding tot fysiotherapeut krijg je een basispaket aan skills toegereikt en kun je aardig uit de voeten komen met de doorsnee klachten en aandoeningen. Maar wil je je verder specialiseren en daarmee ook de complexere aandoeningen en blessures kunnen behandelen dan is het goed om verder te studeren. Ik vind het belangrijk dat een fysiotherapeut zich blijft ontwikkelen en expert op een bepaald gebied gaat worden. Bij Fitaal hebben de meeste fysiotherapeuten zich extra gespecialiseerd, zodat we voor elke klacht wel een fysiotherapeut hebben die er echt veel van weet. De collega’s staan op die manier ook voor elkaar klaar vanuit hun eigen specialisme. 

Thom: “Ik heb mij gespecialiseerd in geriartrie, ouderengeneeskunde. Hiervoor ben ik nu bezig met een master. De reden dat ik voor deze specialisatie heb gekozen is omdat ik het een heel leuk werkveld vindt. Bij oudere patiënten zie je vaak complexe problemen die invloed op elkaar hebben. De behandeling is vaak een puzzel, waarbij je ook veel contact heb met andere zorgverleners. Het werk is heel dankbaar. Vaak kom ik bij patiënten langs die niet meer uit bed kunnen komen. Nadat we weken of zelfs maanden samen aan de slag zijn gegaan zie je echt verbetering. Het is prachtig als een patiënt vanuit die situatie weer leert lopen of fietsen. Je geeft ze dan echt een stukje leven terug.”

Wat is het leukste aan je vak?

Gerard: “Ik vind het mooi dat je iemand met problemen aan het houding- en bewegingsapparaat heel goed kunt helpen. Ik geniet van het proces; dat je samen met de patiënt stappen onderneemt om van de klacht af te komen en dat ik iemand kan helpen om zijn of haar eigen doelen te behalen. Ik werk veel met (top)sporters met hoge eisen en een hoog einddoel voor ogen, zoals het meedoen met een EK of WK. Ze willen de beste van de wereld worden. Het is leuk om daar een onderdeel van te mogen zijn.”

Thom: “Fysiotherapie is een hele persoonlijke baan. Je wordt als fysiotherapeut meegenomen in iemands alledaagse leven en bent dus veel meer dan iemand die alleen een lichamelijk probleem verhelpt. Waar anderen zorgverleners steeds minder tijd hebben voor een patiënt, hebben wij het geluk dat we langer betrokken zijn bij iemand en dus een band op kunnen bouwen.”

Wat zijn uitdagingen binnen het vak?

Gerard: “Ik denk dat de grootste uitdaging is dat er geen landelijke cao is voor fysiotherapeuten, waardoor er veel verschillen zijn tussen arbeidsvoorwaarden. Van de werkgevers in Nederland geeft 80% aan graag een cao te willen hebben, alleen die moet wel betaalbaar zijn. Met de huidige tarieven van de zorgverzekeraars is een cao niet realistisch. We zouden onze medewerkers ook graag vergelijkbare secundaire arbeidsvoorwaarden willen bieden als de fysiotherapeuten in het ziekenhuis of als andere beroepen. Op dit moment is er een disbalans tussen inkomsten en uitgaven die te maken heeft met de stilstaande tarieven van de zorgverzekeraars. De tarieven stijgen al jaren niet mee met de inflatie waardoor we ieder jaar minder rendement overhouden. We hopen al jaren dat de zorgverzekeraars een realistisch tarief willen gaan betalen. .”

Thom: “Wat Gerard zegt herken ik ook. Je ziet om je heen, ook in de zorg, dat de lonen wél groeien, maar in de fysiotherapie is dat door die lage tarieven bijna onmogelijk. Wat ik om mij heen zie, en zelf ook zo ervaar, is dat jonge fysiotherapeuten ongelofelijk veel werkplezier hebben. Toch zie je ze na een aantal jaar een carrièreswitch maken, omdat ze binnen een andere branche meer kunnen verdienen. Dat snap ik wel. Als je jong bent wil je op een gegeven moment stappen maken, zoals een huis kopen of een gezin starten. Hoe leuk ze het werk ook vinden, als je niet die stappen kan nemen, dan ga je toch om je heen kijken. Echt zonde, want hierdoor stoppen hele bekwame fysiotherapeuten die ook nog eens heel veel plezier ervaren tijdens hun werk. Het is de taak van de overheid en de zorgverzekeraars om weer redelijke tarieven te berekenen voor ons belangrijke werk!”

Afbeelding
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00