Afbeelding

Gewichtheffen is populair, maar waarom?

Sport

HEERENVEEN - Op TikTok en Instagram zie je het steeds meer; kinderen en ouderen die fanatiek gewichtheffen. RondOm Heerenveen vraagt zich af of deze trend ook al overgewaaid is naar de Friese dorpen en steden en klopt aan bij CrossFit Heerenveen. Instructeur Gaele de Haan beantwoord graag onze vragen. 

Dat de populariteit van gewichtheffen online aan het stijgen is onder kinderen en ouderen, ziet Gaele nog niet echt in zijn lessen. Dat is ook niet wonderlijk, omdat er een minimale leeftijd van zeventien jaar is voor deelname aan zijn lessen. “Dat is niet omdat ik van mening ben dat kinderen niet aan krachttraining moeten doen, maar meer een persoonlijke voorkeur qua lesgeven. Wel merk ik dat er steeds meer ouderen komen trainen,” legt Gaele uit. “Waar kinderen en jongeren steeds minder gaan sporten, worden ouderen juist actiever.” Bij CrossFit Heerenveen geven ze crossfit lessen, een combinatie van gewichtheffen, cardio en gymnastiek. Hij snapt wel dat de sport steeds populairder wordt: “Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau mee doen. Daardoor is het aantrekkelijk voor alle leeftijdsgroepen. Er zijn natuurlijk aandoeningen waarbij deze sport echt niet kan, maar de meeste mensen zouden zichzelf een groot plezier doen.”
Gewichtheffen heeft een veel positieve effecten op het lichaam, weet Gaele. “Voor elke kilo spieren die je kweekt, verbrandt je vijftig tot honderd extra calorieën per dag. Wil je vet verbranden, dan hoef je naast het gewichtheffen vaak minder je dieet aan te passen.” Bovendien zou gewichtheffen ervoor zorgen dat je op oudere leeftijd minder last krijgt van botontkalking: “Je botmassa blijft behouden en in combinatie met een gezond dieet kan je zelfs je botten versterken.” Door gewichtheffen kun je ook blessures voorkomen, vertelt Gaele enthousiast: “Ik druk mensen altijd op het hart dat pijnlijke knieën tijdens het lopen niet normaal zijn. Door je spieren rondom je gewrichten te trainen kun je ze betere steun geven.” Gewichtheffen is ook goed voor je hart en bloeddruk, heeft een positieve invloed op je postuur en zorgt voor minder lage rugpijn.

Ook heeft gewichtheffen volgens Gaele ook op mentaal gebied een aantal pluspunten: “Als je zware gewichten kan tillen wordt je niet alleen fysiek sterken, maar het versterkt ook jouw zelfvertrouwen. Veel mensen in mijn les staan versteld wat hun lichaam allemaal kan.” Gewichtheffen kan stresssymptomen ook verminderen: “Ik merk dat gewichtheffen super effectief is in het bestrijden van een slecht humeur, winterdipjes en tekenen van depressie.” Plus, het staat natuurlijk goed op je Instagram of Facebookaccount, voegt Gaele lachend toe.

Wanneer je wilt beginnen met gewichtheffen, is consistent zijn belangrijk, legt Gaele uit: “Verwacht geen resultaten in twee weken en blijf komen, ook al heb je geen zin. Als je nog niet eerder aan krachttraining hebt gedaan, dan zou ik eerst aanraden om je maximaal te focussen op de goede techniek.” Er zijn ook genoeg vooroordelen over de sport, weet de instructeur. Bijvoorbeeld dat vrouwen te gespierd worden van gewichtheffen. “Als vrouw bouw je veel minder snel spiermassa op. Het vergt ijzeren discipline, perfect gebalanceerde training- en voeding schema’s en heel wat uurtjes in de box. En zelfs dan worden veel vrouwen in werkelijkheid niet veel breder.”

Bij CrossFit Heerenveen wordt gewichtheffen gedaan in groepsverband, waarin iedereen alles op zijn eigen niveau doet. Gaele: “Zo heb ik in dezelfde les mijn moeder van 65 en een militair van 26 die dezelfde workout doen alleen ieder met aangepaste gewichten.” Ze combineren gewichtheffen met cardio HITT training en gymnastiek en hebben uit deze takken van sport de meest effectieve oefeningen gehaald. Een keertje meetrainen kan altijd, laat Gaele weten. Ga naar www.crossfitheerenveen.nl voor meer informatie.

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Outdoor Oudehaske verrast bezoekers met nieuwe activiteiten dankzij jonge ondernemer Sport 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Fryske Tsjinst: Wa is God foar dy? Samenleving 1 jun., 15:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
Eis OM: vier maanden voorwaardelijke celstraf voor niet inroepen van hulp bij overlijden Lisette Elzinga Politie 1 jun., 08:00
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00