Hoofdtrainer Eric Hoeneveld en voorzitter/aanvoerder Marco Idzenga.
Hoofdtrainer Eric Hoeneveld en voorzitter/aanvoerder Marco Idzenga. Foto: RondOm Vandaag

Nieuweschoot richt pijlen op bovenste regionen: “We willen altijd winnen”

Sport Voetbalspecial 2023

HEERENVEEN - Een samenloop van omstandigheden, dat is de oorzaak van de degradatie van VV Nieuweschoot naar de zondagse vijfde klasse. Blessureleed, sterkhouders die hun voetbalschoenen aan de wilgen hingen en een jong team bleken de ingrediënten voor een matig seizoen, waarin overigens ook wel eens prachtig gespeeld werd. Bij Nieuweschoot hebben ze hun blik alweer op de toekomst gericht. Zo hoog mogelijk eindigen dit seizoen en volgend seizoen op zaterdag van start gaan in een passende competitie. Hoofdtrainer Eric Hoeneveld en aanvoerder/voorzitter Marco Idzenga zijn het er over eens: “We gaan er een mooi seizoen van maken.”

Aan de vooravond van het vorige seizoen weet het elftal van Nieuweschoot al dat ze het zwaar gaan krijgen, ondanks de degradatie. “Niemand verwachtte dat we opeens alle wedstrijden gingen winnen, ook niet nu we een klasse omlaag waren gegaan,” herinnert aanvoerder en tevens voorzitter van Nieuweschoot Marco Idzenga zicht: “Het team bestaat uit veel jonge gasten die nog moesten wennen aan het niveau van seniorenvoetbal. Dat heeft tijd nodig.” Bovendien, voegt hoofdtrainer Eric Hoeneveld toe, krijgen ze te maken met blessures: “Ik denk dat we aan het begin van het seizoen zeker een man of vijf hebben moeten missen vanwege korte of langdurige blessures.” Blessureleed en jonge spelers waren echter niet de enige twee factoren die bijdroegen aan het middelmatige seizoen, ook het feit dat drie sterkhouders in het team hadden besloten te stoppen met prestatievoetbal hielp niet mee: “In de breedte waren we gewoon niet sterk genoeg,” zegt Eric. 

Toch was het echt niet allemaal kommer en kwel, vertelt Marco: “We zijn niet weggespeeld hoor, we hebben ook goede wedstrijden gespeeld.” Het probleem zit vooral in het creëren en afmaken van kansen: “Over het algemeen maken we te weinig doelpunten. Voetballend zit het goed in elkaar, maar we kunnen de bal niet vasthouden. Op die manier komen we niet tot ons eigen spel.” 

Een bredere selectie

Maar genoeg over wat er mis ging vorig seizoen. Nieuweschoot start met frisse moed aan het nieuwe seizoen en dat begint al goed. Ze wonnen twee van de drie bekerwedstrijden en ook in de oefenwedstrijden liet het team veelbelovend voetbal zien. Hun doelstelling is meedraaien met de top: “We willen gewoon altijd winnen, voor minder doen we het niet,” zegt Eric beslist. De selectie is, mede doordat er een aantal jongens vanuit de zaterdagafdeling van Nieuweschoot zijn gekomen, wat breder waardoor eventuele blessures (even afkloppen) goed opgevangen kunnen worden. Bovendien hebben de jongens wat meer ervaring op zak: “De stap naar de senioren is best behoorlijk,” weet Marco. “De jeugd heeft tijd nodig om te rijpen. Dit seizoen hebben ze al wat meer ervaring en dat merk je op het veld.”


Dit seizoen bouwt Nieuweschoot verder op de fundering die vorig jaar is neergezet. “We gaan ons op voetbalgebied meer ontwikkelen, want wij moeten het hebben van ons voetballend vermogen. Dat betekent dat we tijdens de training bezig zijn met baltempo, handelingssnelheid, positiespel en omschakelmoment.” Eric is een trainer die graag met de bal traint, iets wat het team waardeert, weet aanvoerder Marco: “Hij weet de juiste balans te vinden tussen lekker voetballen en hard trainen, waardoor we voetballend groeien, maar ook fysiek, iets wat zeker in deze klasse nodig is.” Eric, die zelf ook zeker een balletje kon trappen in het verleden, heeft veel voetbalverstand, waardoor de trainingen goed in elkaar zitten.

Bovendien is het team een hecht collectief geworden, mede dankzij Eric. Marco: “Eric is in de basis een echte verbinder. Hij staat goed in de groep, de ene keer is hij er onderdeel van, de andere keer staat hij even boven ons, maar altijd op een eerlijke en positieve manier. Iedereen loopt weg met hem.” De aanvoerder vertelt dat er een mooie chemie is tussen de spelersgroep en de hoofdtrainer. Volgens Eric is die chemie geheel wederzijds: “Het bevalt heel goed, ik heb het naar mijn zin.”

Een club in beweging

VV Nieuweschoot staat niet stil. Recent is besloten dat de van origine zondagsclub naar de zaterdag gaat. Een logische stap, denkt Marco: “Het is een ontwikkeling waar we al lang mee bezig zijn. Een aantal jaren terug dachten we dat zondagvoetbal ons als club aantrekkelijker zou maken, omdat we de enige club zijn in Heerenveen waar nog op zondag gevoetbald wordt, maar dat viel tegen. Op zondag voetballen heeft voor een club nadelen, bijvoorbeeld omdat je in het weekend dubbele lasten hebt. De overstap van zondag naar zaterdag gebeurt gewoon, daar moet je in meegaan als vereniging.” Dit seizoen komt het eerste prestatie-elftal voor de laatste keer uit in een zondagsklasse, daarna maken ze de horizontale overstap naar de zaterdag. 

Het complex van Nieuweschoot is de afgelopen tijd flink onder handen genomen. Er zijn zonnepanelen aangelegd, het veld wordt verlicht met LED-verlichting en de kantine is opgeknapt. De Heerenveense club kon hiervoor rekenen op veel eigen mensen: “We hebben veel zelf gedaan, het is bewonderenswaardig hoeveel mensen iets overhebben voor hun club.” De investeringen die de vereniging heeft gedaan de afgelopen tijd, hebben hun eerste vruchten al afgeworpen. Zo groeit hun jeugd aanzienlijk: “Dat zorgt natuurlijk voor uitdagingen, maar het is vooral leuk dat we zoveel jonge talenten mogen verwelkomen op onze velden. We willen goed op onze jeugd passen en in hun investeren, zij zijn immers de toekomst van de club.” 

Iedereen is welkom

Nieuweschoot wil boven alles een club blijven van alle leden: “We zijn een dorpsclub in het stadse Heerenveen. We voetballen goed en kunnen net zo goed een feestje bouwen. Iedereen is welkom bij ons.”

Klik hier om de verhalen van andere clubs uit de regio te lezen.

De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
Spectaculaire 3x3 Street League in Heerenveen gratis toegankelijk Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 23 uur geleden
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 14 mei, 18:00
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 14 mei, 12:00
Tom Nijdam
Tom Nijdam zamelt geld in voor schaatscarrière Sport 14 mei, 10:00