De spelers van JO12-1 met hun coach Evan.
De spelers van JO12-1 met hun coach Evan. Foto: V.V. Heerenveen.

“Ze geven liever de assist, dan dat ze zelf scoren”

Sport

HEERENVEEN - Een bijzonder succesvol seizoen met nu al twee kampioenschappen, met nog vijf wedstrijden en een aantal toernooien voor de boeg mag de JO12-1 van V.V. Heerenveen toch nu al een beetje trots zijn. Coach Evan Visser, zelf speler van V.V. Heerenveen 1, is dat in ieder geval wel. Toch zijn het niet alleen de resultaten, maar vooral het teamgevoel dat op het veld heerst waar zijn hart harder van gaat kloppen: “Ze vechten voor elkaar en juichen voor elkaar, dat zie ik als coach het allerliefst.”

Evan Visser voetbalt al zijn hele leven bij V.V. Heerenveen, speelt nu in het eerste en is nu al vijf seizoenen actief als coach bij V.V. Heerenveen. Dat begon ooit toen hij stage moest lopen voor zijn opleiding bij het CIOS en sindsdien neem hij elk seizoen (met uitzondering van vorig jaar) een team voor zijn rekening. Het liefste coacht hij de spelers van elf en twaalf jaar: “Ik vind dat een leuke leeftijd. Ze zijn dan oud genoeg dat ze veel van je willen leren, maar krijgen ook al hun eigen mening. Je maakt ze mee in een belangrijke periode; de overgang van de basisschool naar de middelbare school. In het begin van het seizoen hebben ze het nog over voetballen op het plein, aan het einde hoor je zeuren over het huiswerk.” Als coach bij JO12-1 zit hij dus helemaal goed. Evan beschrijft zichzelf als een positieve coach: “Onze eerste regel is dat je fouten mag en zelfs moet maken. Plezier in het voetbal vind ik heel belangrijk.” Zijn instelling is voor een deel een restant van zijn eigen voetbaljeugd: “Ik wilde dolgraag bij sc Heerenveen spelen en vond prestatie extreem belangrijk. Als ik nu aan die tijd terugdenk weet ik dat het plezier destijds weleens ontbrak. Toch weet ik ook dat je op die leeftijd herinneringen maakt die je altijd bij blijven. Ik voel me verantwoordelijk om voetbal zo leuk mogelijk te maken voor de jonge spelers.”

Dit seizoen staat er een echt team op de velden van V.V. Heerenveen, vertelt Evan trots: “Dat is het allerbeste punt van JO12-1. Ze willen voor elkaar vechten. Ze geven liever nog een assist, dan dat ze zelf scoren, omdat hun teamgenootje dan nog even wat blijer is.”

Talent

Naast dat teamgevoel heeft JO12-1 ook nog eens talent: “Ze kunnen ook echt fantastisch voetballen,” geeft Evan toe. Dat blijkt ook wel uit de resultaten van dit seizoen. Het team wist al twee keer kampioen te worden. Daarmee overtreffen ze hun verwachtingen, die ze aan het begin van het seizoen hebben opgesteld: “Maar je merkt wel dat resultaten voor het team ondergeschikt zijn. Ze spelen liever een prachtige wedstrijd die eindigt in 4-2, dan dat ze met dikke cijfers winnen.”

Hoogtepunt

JO12-1 laat tijdens de wedstrijden geniaal spel zien, vindt Evan. Een echt hoogtepunt waren de wedstrijden tegen diverse talententeams van profclubs als FC Emmen, SC Cambuur en sc Heerenveen: “Dan nemen we het op tegen jongetjes die het shirt dragen dat wij ook willen dragen en die stuk voor stuk de nieuwe Messi willen zijn. Maar onze kracht is het team. Wij willen als team de Champions League winnen.”

De Huys Talent Cup

Zo’n mooi team verdient een bijzondere teamafsluiting, vinden zowel Evan als de teamleiders en de ouders. Na nog een aantal competitiewedstrijden staan daarom een aantal toernooien op de planning, waaronder De Huys Talent Cup. “Daar gaan we ons meten met andere topteams. Het zal een bijzondere ervaring worden waarbij we lekker kunnen voetballen en van elkaar kunnen genieten. We gaan herinneringen maken waar je het later nog met je voetbalvrienden over hebt,” spreekt Evan uit ervaring.

Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 5 minuten geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 3 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 5 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 7 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie gisteren
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00