Gerard Hooisma en Gerrit Berger van v.v. Oudehaske.
Gerard Hooisma en Gerrit Berger van v.v. Oudehaske. Foto: RondOm Vandaag

Vorig seizoen miste ‘over-mijn-lijk’-mentaliteit, nu is de vechtlust terug bij v.v. Oudehaske

Sport Voetbalspecial 2023

OUDEHASKE - Vorig seizoen lukte het allemaal niet bij v.v. Oudehaske 1. Het team, dat al acht jaar lang in de derde klasse speelt (met wisselend succes), wist dit keer niet hun plekje in die klasse veilig te spelen. Terug naar de vierde klasse dus. Lang willen rechtsback Gerard Hooisma en keeper Gerrit Berger het niet hebben over afgelopen seizoen. De blik vooruit en er dit keer wel staan, met de, wat de jongens noemen, ‘over-mijn-lijk’ mentaliteit.

Seizoen 2022-2023 was een seizoen met teveel net-niet- en helemaal-niet-wedstrijden, staat te lezen op de website van de voetbalclub uit Oudehaske. Gerard Hooisma en Gerrit Berger, beiden al een aantal jaar actief in het eerste elftal van v.v. Oudehaske, herkennen dat wel. Van tevoren wisten ze al dat het een zwaar seizoen zou worden. Het team stond tegen hele sterke tegenstanders en maakte door de verzwaarde degradatieregeling meer kans op degradatie (dit seizoen degraderen meer teams). “We wisten dat we het heel zwaar zouden krijgen,” herinnert Gerard zich. Het doel was dan ook, vult zijn teamgenoot Gerrit aan, om zo hoog mogelijk op de ranglijst te eindigen, zo snel mogelijk directe degradatie te voorkomen en ook de nacompetitie te ontglippen. Het lukte allemaal niet. v.v. Oudehaske kwam in de nacompetitie terecht en verloor van SC Franeker. 

Volgens Gerrit is de degradatie terecht: “We hebben het zelf niet goed gedaan. Tijdens bepaalde wedstrijden hebben we het gewoon laten liggen. Dan kwamen we op een 2-0 voorsprong en werd het uiteindelijk toch nog gelijk. De, wat wij zo noemen, ‘over-mijn-lijk’ mentaliteit ontbrak.” Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Er werden ook een aantal prachtige wedstrijden gespeeld, zoals de derby tegen DWP, dat eindigde in een gelijkspel, en tegen de Heerenveense Boys heeft het team ook goed gespeeld. 

Zo snel mogelijk weer omhoog

Voor v.v. Oudehaske staat het doel al vast sinds hun verloren wedstrijd in de nacompetitie: zo snel mogelijk weer omhoog. Gerrit: “We willen weer terug naar de derde klasse.” Gerard denkt dat gaat lukken: “Als je kijkt naar het team hebben we genoeg kwaliteiten.” Dit seizoen verwelkomt het eerste nieuwe hoofdtrainer Ype Haytema. De jongens hebben al kennisgemaakt met Ype, maar zijn op het moment van schrijven nog druk bezig met de voorbereidingen. Gerard vindt de nieuwe hoofdtrainer relaxed en nuchter overkomen en ook Gerrit heeft een goed gevoel bij hem: “Ik denk dat het goed is voor ons team om een nieuwe hoofdtrainer te hebben. Elke trainer is anders en van Ype kunnen we weer nieuwe dingen leren.”

Natuurlijk hebben de beide spelers ook hun eigen persoonlijke doelen. Gerrit wil zijn plekje in het doel veiligstellen en Gerard wil gewoon weer lekker spelen nadat een blessure hem ruim anderhalf jaar buiten de lijnen hield en een constantere speler worden voor het team. 


Ype, de nieuwe hoofdtrainer, komt relaxed en nuchter over

Vriendschap een zwakte?

Het team van v.v. Oudehaske 1 bestaat uit een mooie mix van ervaren en jonge spelers. Dat is weleens anders geweest, herinnert Gerard zich: “Toen ik zo’n zeven jaar geleden bij het team kwam, zag het team er heel anders uit.” Inmiddels zijn er een paar dertigers die de nodige routine in het team brengen, maar ook jonge, talentvolle spelers gaan dit seizoen het team versterken. Het zijn voornamelijk eigen jongens die in het team voetballen. 

De spelers zijn ook goede vrienden van elkaar. Hardop vragen Gerrit en Gerard zich af of dat geen zwakte is: “Misschien zijn we wel wat te veel vrienden, maar aan de andere kant doet dat de sfeer ten goede. We zijn allemaal sc Heerenveen-fans en gaan samen naar wedstrijden. Na de wedstrijd is het natuurlijk ook altijd gezellig. Toch durven we wel alles tegen elkaar te zeggen. We zijn serieus op de trainingen, maar af en toe beetje ouwhoeren hoort erbij, Tijdens de wedstrijd staan we er weer en werken we hard voor elkaar.” 

Een gastvrije vereniging

Gerrit en Gerard zijn jongens van de club. Ze zijn er opgegroeid en kennen de vereniging dus als de beste. Gerard omschrijft v.v. Oudehaske als een knusse vereniging met enthousiaste vrijwilligers: “Ik doe zelf ook vrijwilligerswerk, dat vind ik belangrijk. Daarnaast zorgen we dat we als a-selectie op zaterdagochtend kantinedienst draaien. We schenken ranja in voor de kids en koffie voor hun ouders. Zo hou je ook binding met de club.”

Gerrit vertelt dat er ook altijd een clubje supporters komt kijken bij de wedstrijd. Er is een vaste kern met oudere leden die er bijna altijd zijn, ook bij uitwedstrijden: “Dat geeft je ook een verantwoordelijkheidsgevoel. Als zij komen, dan moet je wel echt alles geven, want ze komen voor jou. Het voelt lullig als je dan dik verliest, alsof je niet kan leveren waarvoor zij komen.” De jongens zijn het eens dat zij als selectiespelers het visitekaartje zijn van de vereniging en dat ze in die zin ook het goede voorbeeld moeten geven: “Daar zijn we als team wel mee bezig, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen.” Toch geven de mannen ook wel toe dat ze tijdens het voetballen niet altijd bezig zijn met hun voorbeeldfunctie: “Tja, soms roep je weleens wat in het heetst van de strijd. Dat moet natuurlijk niet.” 

Investeren in de jeugd

Volgens de spelers investeert de club momenteel veel in de jeugd: “De afgelopen jaren is er veel aandacht voor de jeugdopleiding. Het niveau van de trainers én de trainingen gaat omhoog. De club zorgt ervoor dat trainers die dat willen diploma’s kunnen halen.” Volgens Gerrit en Gerard heeft dit een positief effect op de hele vereniging: “De jongens die nu goed worden opgeleid kunnen later goed mee doen in de selectie.”

Klik hier om de verhalen van andere clubs uit de regio te lezen.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur gisteren
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00