Piet de Winter vormt een hecht duo met Willem de Vreeze
Piet de Winter vormt een hecht duo met Willem de Vreeze Foto: RondOm Vandaag

‘VV Aengwirden 1 is een hechte ploeg’

Sport Voetbalspecial 2023

TJALLEBERD - Vorig seizoen speelde het eerste seniorenteam uit Tjalleberd wisselvallig, maar VV Aengwirden 1 weet desondanks toch de nacompetitie te bereiken. Voor hoofdtrainer Piet de Winter een leuk toetje, maar de ervaren trainer heeft zijn blik allang gericht op het nieuwe seizoen. Het doel is opnieuw de nacompetitie te halen, maar vooral ook om lekker te voetballen: “Ik gedij het beste bij een dorpsclub. De sfeer die hier heerst kan ik waarderen.” 

Piet de Winter, hoofdtrainer van VV Aengwirden 1, blikt terug op een wisselend seizoen: “We hebben punten laten liggen tegen tegenstanders die we makkelijk konden hebben, maar we hebben ook verrassend gewonnen tegen ploegen die op papier beter waren.”  Ondanks het wisselende succes, weet Aengwirden 1 de nacompetitie van de Vijfde klasse te halen: “Dat was een leuk toetje natuurlijk,” zegt Piet. 

De nuchtere hoofdtrainer kan desgevraagd geen echt hoogtepunt van het gespeelde seizoen noemen, maar koestert warme herinneringen aan de wedstrijd tegen Langezwaag, die zijn team wint (hoewel een gelijkspel volgens hem een betere weerspiegeling was geweest): “Daar heerste zeker een soort van euforie op het veld.”

Achteraf was het allemaal net wat te wisselvallig, denkt Piet, hoewel er een goed team staat: “Het middenveld staat goed en we zijn blij dat onze spits na een knieblessure weer mee kan draaien en uiteindelijk ook echt goed op stoom kwam. Voor onze keeper heb ik ook bewondering. Twee jaar geleden was het nog een voetballer en nu staat hij echt fantastisch te keepen.” 

‘Weer de nacompetitie halen’

De verwachtingen voor het aankomende seizoen zijn hetzelfde als vorig seizoen. Gewoon goed spelen en de nacompetitie halen: “Ik denk dat we zeker kansen hebben, maar er zijn ook goede teams bijgekomen door de verzwaarde degradatieregeling. Dat maakt de competitie zwaarder, maar we moeten niet vergeten dat we in de Vijfde klasse spelen. In de Vijfde klasse kan iedereen van elkaar winnen.”

Dit seizoen start Piet met een selectie van vijftien man: “Je ziet dat veel ploegen op dit niveau niet een hele brede selectie hebben, maar met vijftien man redden we het wel hoor.” Volgens de oefenmeester bestaat de ploeg uit jonge spelers tussen de 25 en 30 jaar. De meesten spelen al hun hele leven samen en dus staat er een team op het veld dat goed op elkaar ingespeeld is.

De kracht van het team is volgens hem dan ook de routine en de ervaring: “Deze jongens staan niet zo snel in de brand. Ze kunnen veel zelf oplossen en schakelen snel. Je hoeft het als trainer niet allemaal voor te brabbelen. Ze redden zichzelf wel.”

Piet heeft daarnaast twee nieuwe spelers mogen verwelkomen in zijn selectie en bovendien is de JO-19 van Aengwirden het tweede elftal geworden, waardoor de hoofdtrainer het geluk heeft om ook nog eens een beroep te kunnen doen op het tweede team, wat uit talentvolle spelers bestaat: “Het plan is dat deze jongens op toerbeurten met het eerste meetrainen. Zo kunnen we met elkaar kennismaken, maar het is niet de bedoeling dat we gelijk de talentvolle spelers uit het tweede naar het eerste toe willen trekken. Voor nu vinden we het belangrijk dat we die ploeg intact houden.”

In de voorbereiding van dit seizoen hebben een aantal jonge talenten van de club zich ook bewezen in de selectie van Aengwirden. Vanwege een blessure kon de keeper van Piet niet aantreden en dus is men gaan kijken in de jeugdteams: “Drie jeugdleden, waaronder een keeper, zijn naar voren gestapt om ons te helpen en dat hebben ze echt fantastisch gedaan,” vertelt Piet. In zijn stem is een zekere trots te onderscheiden: “De jongens waren zo enthousiast en gemotiveerd om er wat van te maken. Het is goed om te weten dat we een aantal mooie generaties hebben in de jeugd die zeker van waarde gaan zijn voor onze selectie.”

Een hechte dorpsclub

Piet houdt van mooi voetbal (wie niet), maar ook van de sfeer bij clubs als VV Aengwirden: “Aengwirden is een echte dorpsclub, waar gezelligheid en sfeer ook heel belangrijk is. Als hoofdtrainer voel ik mij thuis bij zulke teams.” De hoofdtrainer waardeert de samenwerking met zijn assistent-trainer Willem de Vreeze zeer: “Hij is ooit bij ons gekomen voor keeperstraining, maar hij helpt mij ook enorm. Hij heeft veel ervaring opgedaan bij goede teams als Jubbega en Flevo Boys. Ik denk dat we elkaar goed in balans brengen. Ik moet hem af en toe een beetje remmen en hij kan mij juist weer goed motiveren. We kunnen heel goed met elkaar overweg.” 

Een hechte spelersgroep die goed kan voetballen, een klik met de club en een fijne assistent-trainer, wat wil je als hoofdtrainer nog meer? “Voor nu, niets”, meent Piet. Hij heeft goede moed voor het volgende seizoen.

Klik hier om de verhalen van andere clubs uit de regio te lezen.

Hoofdtrainer Piet de Winter
Assistent-trainer Willem de Vreeze
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 5 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 8 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 10 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Spectaculaire 3x3 Street League in Heerenveen gratis toegankelijk Sport 15 mei, 15:00