Aanvoerder Arno Looper in actie tegen v.v. Blauwhuis.
Aanvoerder Arno Looper in actie tegen v.v. Blauwhuis. Foto: Nynke van der Wal (Shots by Nynke

VV Langezwaag speelt na dertig jaar weer in de Vierde klasse

Sport Voetbalspecial 2023

LANGEZWAAG - Al meer dan dertig jaar speelde VV Langezwaag in de kelderklasse van het Friese voetbal. Ook toen linksback Arno Looper, inmiddels aanvoerder, zo’n acht jaar geleden bij de selectie kwam, stond het team nog bekend als het lelijke eendje van de vijfde klasse zondag. Dat is nu wel anders. VV Langezwaag 1 greep het afgelopen seizoen weliswaar net naast het kampioenschap, toch wisten ze in de nacompetitie wél de verdiende promotie te pakken. Samen met Arno blikken we terug op dat fantastische seizoen en blikken we vooruit op de kansen voor het volgende seizoen: “We willen zo snel mogelijk handhaving veiligstellen.”

Lang, heel lang, kwam het eerste team van VV Langezwaag niet eens in de buurt van een promotie. Meestal eindigde het team in de onderste regionen van de vijfde klasse, met het geluk dat degraderen uit die klasse niet mogelijk is. Ook vorig seizoen komt het team niet lekker uit de startblokken, herinnert aanvoerder Arno Looper zich: “We zijn niet heel sterk begonnen, maar op een gegeven moment begint het toch lekker te lopen. Het kantelpunt was, denk ik, de wedstrijd tegen Houtigehage en ook tegen Wispolia, de derby, speelden we fantastisch. Toevallig moest ook ons tweede en derde team tegen hun tweede en derde team spelen, dus de sfeer zat er goed in.” Wanneer het derde en het tweede team van Langezwaag de winst op eigen veld binnenslepen, kan het eerste natuurlijk niet achterblijven. Wispolia staat op dat moment eerste in het klassement: “Toch wisten we te winnen en dat gaf veel zelfvertrouwen.” Het team speelt wisselend na de winterstop en in de Vijfde klasse kan alles gebeuren: “Elk team liet punten liggen en opeens was voor ons het kampioenschap in beeld. Helaas eindigden we net niet op die nummer één, maar verdienden we wel een plek in de nacompetitie.” Het team wint tegen alle verwachtingen in van Bellingwolde en van DSC en dan is het sprookje compleet, Langezwaag keert voor het eerst in tientallen jaren terug in de Vierde klasse: “Dat was echt uniek om mee te maken.” 

Handhaven in vierde klasse

Dit seizoen zet het team vol in op handhaving en het liefst zo snel mogelijk natuurlijk: “De ploeg is er wel,” zegt Arno vol zelfvertrouwen: “We hebben veel sterke spelers en we begrijpen elkaar.” Toch ziet de jonge speler ook wel in dat de tegenstanders in de vierde klasse van een ander niveau zijn: “Maar wij kunnen ook voetballen!”

Wij kunnen
ook voetballen!

VV Langezwaag is een jong team, hoewel er nu ook echt wel wat routine in zit. Bovendien zijn er wat jongens bij gekomen, vaak vrienden van de huidige spelers, die het team versterken. Arno denkt dat het genoeg is om ook volgend jaar weer in de Vierde klasse te spelen: “Het zou mooi zijn om te kunnen laten zien dat we in de vierde klasse horen.”

Een goede sfeer

Wat opvalt, is de goede sfeer in het team: “We zijn goede vrienden van elkaar. Niet alleen op het veld, maar ook daarnaast.” Toch is Arno ook benieuwd wat er gebeurt als het team vaker gaat verliezen: “De oudere jongens zijn wel gewend om te verliezen. Toen ik vijf jaar geleden in het team kwam, was Langezwaag nog het lelijke eendje in de Vijfde klasse. We stonden bijna altijd in de onderste regionen, dus we hebben heel wat verliespartijen te verduren gehad. Ik vraag mij af hoe de jongere spelers reageren als we niet alles meer kunnen winnen of eens flink onderuit gaan.” De aanvoerder heeft er wel vertrouwen in: “Ik denk dat het wel goed komt hoor! We hebben ook al geoefend tegen Vierdeklassers. Tijdens die wedstrijden zag ik al; ook al staan we achter, we gaan door. Ook in deze klasse kun je altijd nog wel iets forceren.”

Arno kijkt uit naar de competitie, waar volgens hem echt wel een paar leuke wedstrijdjes gaan langskomen: “We spelen weer tegen Wispolia, met hen is het altijd gezellig. Op het veld wordt er sportief gestreden en na de wedstrijd maken we het samen gezellig in de kantine.” In een nieuwe competitie kom je natuurlijk ook nieuwe tegenstanders tegen: “Dan lopen we met een glimlach het veld op en doen we ons best; we zien wel wat het allemaal brengt.”

Dit seizoen staat er een nieuwe hoofdtrainer langs de lijn bij Langezwaag, Michiel Hornstra neemt het stokje na maar liefst zeven seizoenen over van clubman André van der Veen: “We vonden het als team tijd voor een nieuwe hoofdtrainer, maar we zijn André erg dankbaar voor alles. Hij is zo’n bijzondere man, hij heeft echt hart voor de club. Ik hoop echt dat we hem ooit weer terugzien bij Langezwaag.”

Afbeelding
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00