Aanvoerder Atze Rienk de Leeuw
Aanvoerder Atze Rienk de Leeuw Foto: Foto's: RondOm Vandaag.

Aanvoerder Atze Rienk de Leeuw wil nog dolgraag een prijs pakken voor Mildam

Sport Voetbalspecial 2023

MILDAM - Vorig seizoen liep niet zoals ze hadden gehoopt in V.V. Mildam. Hun eerste team dacht vooraf best wel wat kansen te hebben in de derde klasse, maar ze begonnen simpelweg niet scherp genoeg. Degradatie was, ondanks dat ze zich halverwege het seizoen goed herpakten, helaas onvermijdelijk en dus speelt Mildam 1 dit seizoen in de vierde klasse. Hoofdtrainers Maarten van der Wal en Michael de Vries en aanvoerder Atze Rienk de Leeuw merken dat het team klaar is om zich te revancheren en te laten zien dat het team wel degelijk heel goed kan voetballen: “Het is tijd om onze ruggen weer te rechten.”

Seizoen 2022-2023 begon voor V.V. Mildam simpelweg niet scherp genoeg, geven de mannen toe. Volgens Michael wisten ze vooraf al dat het team van veraf moest komen: “Vooral door de coronacrisis waren veel jongens het spelplezier verloren en conditioneel waren we achteruit gegaan. Dat heeft ons parten gespeeld in de eerste seizoenshelft.” Tijdens de eerste acht wedstrijden (inclusief de bekerwedstrijden) werd door het team slechts één keer gewonnen. In die zin is degradatie wel terecht, vindt Maarten: “Je staat op de plek die je verdient, dat geldt ook voor ons. De degradatie was onnodig, dat denk ik echt, maar wel terecht.” 

Toch weet het team wel het tij te keren. Ze worden fitter en beginnen weer wedstrijden te winnen. Hoewel het natuurlijk altijd moeilijk is om het echte omslagpunt aan te wijzen, maakt het team tijdens de wedstrijd tegen Steenwijker Boys wel een ommekeer. Michael: “Tijdens die wedstrijd is Atze Rienk even flink boos geworden op het team. Dat was wel even nodig.” Tijdens die bewuste wedstrijd werd het kookpunt bereikt bij de aanvoerder van Mildam. Hij was de hele week ziek geweest en stond toch op het veld. Het frustreerde hem dat hij niet bij alle jongens de inzet en energie zag die hij wel van zichzelf eiste: “De frustratie bereikte op dat moment gewoon even het hoogtepunt. Je wilt gewoon winnen en zo lukte het gewoon niet.”


Een aantal prachtige wedstrijden

Na de preek van Atze Rienk oogt het team de volgende wedstrijden frisser en scherper. De spelers lijken meer bereid om elkaar te helpen en elkaar te accepteren. Mildam had de seizoenen daarvoor een aantal vette jaren gehad, waarin een aantal sterke spelers het hele team vleugels kon geven. “Er waren een aantal spelers waaraan we ons allemaal konden optrekken, toen zij stopten was het evenwicht even zoek. We moesten eraan wennen dat we elkaar nóg beter moesten ondersteunen om tot prestatie te komen.”

Na een stuk of tien wedstrijden hervindt het team weer het evenwicht én, ook niet onbelangrijk, het spelplezier. Het team begint weer wedstrijden te winnen en laat weer prachtig voetbal zien. Maartens hoogtepunt was de thuiswedstrijd tegen Steenwijkerwold: “Daar hebben we laten zien dat we een team kunnen zijn die negentig minuten tot het gaatje kan gaan, die echt geen centimeter wil weggeven.” Michael genoot het meest van de wedstrijd tegen Wacker, dat op dat moment tweede stond: “Dat was één van de eerste wedstrijden nadat we voor het eerst gewonnen hadden. We zagen dat de spelvreugde weer was teruggekomen. Nadat we op 1-0 achterstand kwamen, werd het al snel 1-1 en ook na de 1-2 konden we het al snel weer gelijk trekken. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met 5-3.” Atze Rienk kijkt ook met plezier terug op de wedstrijd tegen Steenwijkerwold, waarin ze volgens hem heel zakelijk speelden (iets wat ze eigenlijk niet kunnen, geeft hij lachend toe), en natuurlijk de kraker tegen Read Swart. Die wedstrijd werd halverwege gestaakt en zodoende moest het team de laatste twintig minuten nog inhalen: “We stonden met 1-0 voor en wilden die voorsprong niet weggeven. Op de training hebben we een goed plan bedacht en dat tot in de detail uitgevoerd. We deden precies dat wat we hebben afgesproken, dan ben je toch trots op je team.”


We hebben laten zien dat we 90 minuten lang tot het gaatje kunnen gaan

Meedoen voor de prijzen

Volgens Maarten, Michael en Atze Rienk staat het nieuwe seizoen in het teken van ‘de rug rechten’ en verder bouwen aan wat er tijdens de tweede seizoenshelft is opgezet. “Er zit veel kwaliteit in de ploeg,” weet Michael. “Nu moeten ze het er zelf wel uithalen. Het is onze taak als hoofdtrainers om hen daarin te motiveren en hen fit te houden.” Volgens hem heeft het team inmiddels bewezen goed te kunnen voetballen, onder andere door punten te pakken tegen teams die op papier beter zouden moeten zijn. Hij is dan ook van mening dat Mildam in de Derde Klasse thuishoort: “Daarom willen we in deze klasse meedoen voor de prijzen.” 

Op papier moet het lukken. Mildam is de enige degradant in een competitie waarin wel veel teams uitkomen die vorig jaar nog speelden in de Vijfde Klasse. Bovendien is het team aangevuld door drie talentvolle jonge spelers uit de jeugd van Mildam en een oudgediende die wat routine in de ploeg kan brengen: “We hebben een team met goede voetballers, als wij ons spel kunnen spelen, dan gaat het een mooie competitie worden.”

Wat ook meespeelt, is dat de ‘oudere’ generatie van het team, waaronder Atze Rienk zelf, zich nog graag één keer wil laten zien. Atze Rienk knikt instemmend: “Ik zou heel graag nog die prijs willen pakken voor Mildam.”

Het spelplezier is terug, de motivatie om er écht wat van te maken ook. Bovendien is het team fit. Niets lijkt het team dus in de weg te staan voor een succesvol seizoen. Michael: “Ik zou niet weten waarom we niet zouden kunnen meedoen voor de nummer één positie.”

Veel jongens van de club

Het team van V.V. Mildam 1 bestaat uit een goede mix tussen talentvolle jonge spelers en ervaren spelers. Michael: “Die zijn overigens echt niet zo oud hoor, maar sommige van hen spelen al wel tien seizoenen bij de selectie. Die mag je dus zeker wel ervaren noemen.” De meeste jongens komen uit Mildam of uit Heerenveen. Volgens Atze Rienk zegt dat wel iets over de sfeer: “In Heerenveen heb je natuurlijk ook genoeg amateurclubs waar ze in principe ook hadden kunnen spelen. Toch kiezen ze bewust voor deze club. Dat is een mooi compliment natuurlijk.”

Gezelligheid

De jongens gaan vriendschappelijk met elkaar om. Zeker zo’n zestig procent van de spelers zijn fan van sc Heerenveen en sinds Atze Rienk adviseur is op de Gerben van Manen, het skûtsje van Heerenveen, volgen ze ook SKS skûtsjesilen. Daarnaast komen ze elkaar uiteraard tegen tijdens het stappen in Heerenveen: “Uiteindelijk zoeken we elkaar altijd wel op. Het is altijd gezellig met elkaar.”

Klik hier om de verhalen van andere clubs uit de regio te lezen.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00