VV Aengwirden in actie tegen Wispolia vorig seizoen.
VV Aengwirden in actie tegen Wispolia vorig seizoen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Piet de Winter nieuwe coach voor VV Aengwirden 1

Sport

TJALLEBERD - VV Aengwirden, sinds seizoen 19/20 verblijvend in de kelderklasse van de zondag, verwelkomt dit seizoen Piet de Winter als nieuwe coach/trainer voor hun eerste team. Het bestuur van de voetbalclub uit Tjalleberd heeft voorgenomen om dit seizoen een stap omhoog te willen zetten, richting de vierde klasse, een daar heeft De Winter wel oren naar: “Natuurlijk wil je zo hoog mogelijk voetballen, we willen zeker meedraaien met de hoogste regionen, maar plezier op het veld vind ik minstens zo belangrijk.”

De afgelopen seizoenen stond Piet de Winter langs de lijnen van Nieuweschoot. Dit jaar vond hij het tijd voor een nieuwe club: “Voetbal betekent voor mij plezier en ontspanning. Ik had behoefte aan de sfeer van een echte dorpsclub waar iedereen elkaar kent en met elkaar is opgegroeid. VV Aengwirden past daar perfect bij.” Toch is het niet alleen ‘fun and games’ voor De Winter. Presteren vindt hij wel degelijk belangrijk: “Ik ben geen strenge coach, plezier staat voorop, maar ik vind het wel belangrijk dat je je houdt aan afspraken. Alleen als je je beste beentje voorzet kan je goed presteren.” Het bestuur liet weten dat de club de kelderklasse graag achter zich wilt laten. De Winter: “Promoveren is prachtig, dat is mij bij eerdere clubs, zoals Nieuweschoot of Aldeboarn, al eens eerder gelukt. We gaan voor promotie en willen zo hoog mogelijk spelen.”

Elkaar leren kennen

De Winter heeft nog niet de kans gehad om kennis te maken met het team. Na een gesprek met het bestuur ging hij op vakantie, maar als het seizoen op 16 augustus los gaat is hij van plan om zijn nieuwe ploeg goed te leren kennen. De coach heeft dus ook nog niet echt van de sfeer van VV Aengwirden kunnen proeven: “Dat kan eigenlijk pas als je met elkaar en een potje bier in de kantine zit,” lacht hij. “Ik vind dat dat ook moet kunnen op dit niveau. Ik vind het fijn om te werken met een echte matenploeg.”

De kracht van lokale spelers

Wel weet hij dat de huidige ploeg van VV Aengwirden bestaat ut zowel ervaren als jongere spelers. Een goede combinatie, weet hij. Ook niet onbelangrijk is dat de jongens allemaal uit de regio komen: “Ik houd niet van dat getrek aan spelers van andere clubs. Grotere clubs uit de omgeving zijn altijd op zoek naar nieuwe spelers, terwijl ze al groot genoeg zijn, dat snap ik niet. Een ploeg met lokale spelers heeft zoveel voordelen. Ze kennen elkaar door en door, durven elkaar aan te spreken op elkaars gedrag en willen met z’n allen voor elkaar vechten. Dat kan echt een kracht zijn.”

‘Een ploeg met lokale spelers heeft zoveel voordelen’

Een matenploeg met lokale spelers bij een echte dorpsploeg, dat is waar De Winter van kan genieten. Dat betekent natuurlijk ook dat ze soms met zijn allen op zondag nog wat katerig op het veld staan. De Winter lacht: “Ach, daar krijg je een hecht team van.”

De Winter vindt eerlijkheid heel belangrijk: “Ik zeg altijd; eerlijkheid duurt het langst. Ik ben geen strenge coach, maar zal het je wel vertellen als ik iets zie waar ik niet blij van wordt. Tegelijkertijd vind ik dat spelers ook bij mij terecht kunnen als ze het ergens niet mee eens zijn.” 

De coach legt uit dat zijn wil niet altijd wet is, zeker niet nu hij voor een nieuwe ploeg staat: “Ik ken ook niet alle jongens goed, ik zal ze eerst moeten leren kennen. Daarom schroom ik niet om te overleggen met de ploegleider, met het bestuur en met de ploeg zelf.” De Winter is voornemens om de doelstellingen voor het volgend seizoen samen met hen vast te stellen: “Dat doe je echt samen.”

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 5 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 8 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 10 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Spectaculaire 3x3 Street League in Heerenveen gratis toegankelijk Sport 15 mei, 15:00