Verschillende voorzitters trappen de actie gezamenlijk af.
Verschillende voorzitters trappen de actie gezamenlijk af. Foto: Marieke Balk Fotografie

Een regenboogvlag voor V.V. Heerenveen

Samenleving

HEERENVEEN - Hij wappert al sinds vorig seizoen permanent op het complex van V.V. Heerenveen; de regenboogvlag. Nu motiveert de club, samen met een aantal andere grotere voetbalverenigingen in Friesland, ook andere voetbalclubs uit de omgeving hetzelfde te doen. Met succes! Zeker 60 Friese amateurclubs hijsen in de week vanaf Coming Out Day (op 11 oktober) tot Roze Zaterdag (op 16 oktober) de regenboogvlag; het symbool voor mensen met een andere geaardheid of genderidentiteit.

Vorig jaar ziet Bernier Hoekstra, voorzitter van de V.V. Heerenveen, een tweet langskomen van zijn collega Gijs Lokhorst, voorzitter van Drachtster Boys. De Drachtster voetbalclub hijst in de tweet trots als eerste vereniging in Friesland de regenboogvlag. Hoekstra is dan nog maar net voorzitter, maar wil dat de club waar hij al meer dan twintig jaar bij verbonden is, vernieuwend blijft. “Ik dacht, als Drachtster Boys de eerste is, dan is V.V. de tweede,” merkt de voorzitter gekscherend op. Hij reageert op de tweet en Sipke Jan Bousema, één van de initiatiefnemers van Regenboogvlaggen voor Fryslân, reageert ook. De connectie is gemaakt en vorig seizoen, in september, is het zover; de regenboogvlag wordt permanent gehesen op het sportcomplex van V.V. Heerenveen.
Hoekstra ziet het als een statement: “We laten zien dat iedereen bij ons mag voetballen, ongeacht kleur, religie, seksualiteit of genderidentiteit. Dat is natuurlijk bijna vanzelfsprekend, maar met zo’n vlag laat je dat aan iedereen duidelijk zien.” Zelf is Hoekstra van mening dat alle sportverenigingen en scholen de regenboogvlag moeten hijsen: “Zo kun je laten zien dat je actief met dergelijke vraagstukken bezig bent.”

Een actieve houding tegenover discriminatie vindt de vereniging heel belangrijk. Hoekstra: “Wij zijn niet perfect, bij ons gebeurt er ook wel eens wat, maar het ontzettend belangrijk dat je daar als vereniging gelijk op reageert. Je moet niet afwachten of het wel los loopt en hopen dat het zichzelf wel oplost. De regenboogvlag hijsen is daar onderdeel van. Nog voor er wat gebeurt, willen wij dat duidelijk is; wij pikken discriminatie, op wat voor grond, niet.”

Dit jaar, op 4 oktober, presenteert V.V. Heerenveen hun nieuwe beleidsvisie, met als titel: V.V. Heerenveen, een club voor iedereen. “Het idee waar de regenboogvlag voor staat, is een belangrijke leidraad in deze nieuwe beleidsvisie,” legt Hoekstra uit. “We willen dat iedereen veilig en met plezier bij ons kan voetballen en willen dat uitstralen naar de buitenwereld. In die zin denk ik ook dat V.V. Heerenveen een voorbeeldfunctie heeft.” De discussie of de club wel voorop moet lopen in deze dingen wuift hij weg: “Ik wil dat mijn vereniging vooruitstrevend is. Als ik een voetballer zie, zie ik de voetballer, niet welke kleur zijn huid heeft of met wie hij een relatie heeft. Dat wil ik ook uitstralen.”

Afgelopen zomer wordt Hoekstra weer benaderd door Sipke Jan Bousema. Er is een nieuwe beweging in Friesland actief, de Vaders en Moeders van Friesland, die als doel voor ogen hebben om in de week vanaf Coming Out dag tot Roze Zaterdag 1100 regenboogvlaggen te hijsen in Friesland. “De vraag was of wij, als voorzitters van de grotere amateurclubs, de voetballerij in Friesland konden motiveren om ook mee te doen,” vertelt Hoekstra. “We hebben allemaal de clubs uit onze eigen regio benaderd en iedereen reageerde positief.” Inmiddels zijn er zeker zestig clubs in heel Friesland, waaronder SC Heerenveen en SC Cambuur die de regenboogvlag gaan hijsen. 

Jij kan ook meedoen met de actie Regenboogvlaggen voor Fryslân. Ga voor meer informatie naar www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl en bestel ook jouw eigen regenboogvlag.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 3 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport gisteren
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00