Sydney van Hooijdonk brengt het Abe Lenstra Stadion in extase.
Sydney van Hooijdonk brengt het Abe Lenstra Stadion in extase. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Heerenveen houdt punt over in Friese derby na spectaculaire slotfase

De knotsgekke Friese derby leverde zondagmiddag geen winnaar op. Diep in extra tijd dacht Mitchell Paulissen de matchwinner te worden, maar Joost van Aken bezorgde Heerenveen alsnog een punt. In het Abe Lenstra Stadion werd het gelijkspel gevierd als een overwinning.

Een nagenoeg uitverkocht Abe Lenstra, prima weersomstandigheden en mooie sfeeracties van beide kanten: Heerenveen-Cambuur had alle ingrediënten voor een leuke voetbalmiddag.

Een prachtige sfeeractie van sc Heerenveen. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Heerenveen begint feller

Heerenveen begon feller en beter aan de derby. Dat betaalde zich al snel uit in een doelpunt van Sydney van Hooijdonk. Thom Haye vond via een voorzet Anas Tahiri. De middenvelder stond vogelvrij en poeierde de openingstreffer binnen.

Na een uitstekende start van sc Heerenveen, voetbalde Cambuur zich wat onder de druk van Heerenveen uit. Het betere spel leverde de gelijkmaker op. Patrick Joosten vond Roberts Uldrikis, die knap raak kopte: 1-1.

Heerenveen wederom op voorsprong

Twintig minuten later kwam Heerenveen wederom op voorsprong. Haye plaatste een vrije trap precies op het hoofd van Van Hooijdonk, die vrij mocht inkoppen. Haye tekende voor zijn tweede assist van de middag. Heerenveen was in de eerste helft vooral de bovenliggende partij, en dus was de ruststand 2-1 terecht te noemen.

Nieuw Noord laat zich horen voor de thuisclub. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Cambuur komt sterk uit de kleedkamer

Na een uur spelen zorgde Uldrikis bijna voor de gelijkmaker. Zijn inzet belandde via verdediger Ibrahim Dresevic op de lat. Een aantal minuten later mocht Cambuur alsnog juichen.

Na treuzelen in het strafschopgebied van Tibor Halilovic, kon Issa Kallon de bal meenemen. De aanvaller van Cambuur werd neergehaald en scheidsrechter Nijhuis legde op advies van de VAR de bal op de stip. Robin Maulun schoot vanaf elf meter raak: 2-2.

De sfeer in het veld werd grimmiger, spelers raakten zichtbaar geïrriteerd. Tot twee keer toe moest Nijhuis een opstootje temperen. Na de gelijkmaker werd de thuisploeg weer gevaarlijker voor het doel van Cambuur. Doelman Sonny Stevens had weinig moeite met schoten van Halilovic en Amin Sarr. Haye zijn inzet belandde net over het doel.

Bijschrift - Dijks Media / Sietse de Boer

Friese Derby leek geen winnaar te krijgen

Een winnaar leek er niet meer te komen, totdat invaller Mitchell Paulissen in de 94ste minuut voor de 2-3 zorgde. Nijhuis liet daarna nog even doorvoetballen. In de laatste aanval van de wedstrijd zorgde Van Aken alsnog voor de 3-3. Het Abe Lenstra Stadion ging uit hun dak. Het punt werd gevierd als een overwinning.

De Friezen hebben, doordat de concurrenten wederom punten lieten liggen, nog altijd uitzicht op de play-offs voor Europees Voetbal. Volgende week moet er dan een resultaat worden behaald in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 1 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 4 uur geleden
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 7 uur geleden
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 9 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 11 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie gisteren
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00