Anas Tahiri in actie voor sc Heerenveen.
Anas Tahiri in actie voor sc Heerenveen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

sc Heerenveen verliest terecht bij AZ

Sport

sc Heerenveen keerde zaterdagavond met lege handen terug uit Alkmaar. De Friezen bleven op bezoek bij AZ heel lang vrij eenvoudig overeind, maar moesten het hoofd in de slotfase alsnog buigen. De Alkmaarders waren met 2-1 te sterk.

Heerenveen-trainer Ole Tobiasen had tegen AZ niet alle basisspelers tot zijn beschikking. Zo waren Ibrahim Dresevic en Rami Kaib geschorst, en haakte Milan van Ewijk nog af met een blessure. De plekken werden ingevuld door Syb van Ottele, Lucas Woudenberg en Hamdi Akujobi. Laatstgenoemde speelde vooral in verdedigend opzicht een prima duel.

Uitstekend begin

Heerenveen kende een uitstekend begin bij AZ. Amin Sarr kreeg de vrije doortocht van de AZ-verdediging en was vervolgens doelman Peter Vindahl te slim af. Voor Sarr betekende dit alweer zijn derde goal in zijn laatste vier wedstrijden. 

Door de voorsprong kon Heerenveen hun eigen spel spelen. Goed verdedigen en counteren, maar er werd ook behoorlijk gecombineerd. 

AZ slaat op slag van rust toe

Heerenveen dacht met een 0-1 stand de kleedkamer op te zoeken, maar op slag van rust sloeg AZ toe: 1-1. Waar Mulder eerder knappe reddingen verrichtte op schoten van Dani de Wit en Jesper Karlsson, was hij dit keer kansloos. Organisatorisch stond Heerenveen niet goed, waarop Frederik Midtsjö een uitstekende voorzet gaf op Karlsson, die hem knap binnen volleerde.

Heerenveen weinig te vertellen tweede helft

In het tweede bedrijf werd Heerenveen nagenoeg alleen maar achteruit gedrongen. Een grote kans was er nog wel voor Sarr, die vrijstaand in het strafschopgebied mocht uithalen. Een tweede goal van de Zweed kwam er niet, en bovendien stond hij buitenspel. Met een kopbal van Sam Beukema en een gevaarlijk schot van Tijani Reijnders, was aan de andere kant AZ dichtbij de voorsprong.

Vlak voor tijd liet invaller Anthony Musaba de AZ-verdedigers het nakijken na een fantastische solo. De aanvaller kwam een-op-een met Vindahl, maar hij laat wild en ongecontroleerd de enorme kans liggen. Een paar seconden later ligt de bal aan de andere kant in het net. Reijnders tekende voor de 2-1 en daarmee de drie punten voor AZ.

Volgende week ontvangt sc Heerenveen in de Friese Derby SC Cambuur. 

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00