Sidney van Hooijdonk is de gevierde man bij Heerenveen.
Sidney van Hooijdonk is de gevierde man bij Heerenveen. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

Van Hooijdonk leidt Heerenveen naar belangrijke winst tegen Groningen

In de ‘Derby van het Noorden’ bleek sc Heerenveen een maatje te groot voor FC Groningen: 3-1. Door deze uiterst belangrijke overwinning speelden de Friezen zich definitief veilig.

Prachtige sfeeractie zorgt voor vuurwerk

Na een prachtige sfeeractie van de jarige supportersvereniging FeanFans openden de Friezen sterk. Al in de zevende minuut was het raak. Een lange bal van achteruit werd verkeerd ingeschat door Groningen-keeper Peter Leeuwenburgh, waar Amin Sarr slim koppend op anticipeerde. Sarr raakte de paal, maar via de kluts belandde de bal plots voor de voeten van Sydney van Hooijdonk: 1-0.

Een dominant Heerenveen

Het eerste halfuur domineerde Heerenveen de wedstrijd. Ze hadden het defensief, net zoals de voorgaande wedstrijden, uitstekend voor elkaar. Daarbij zorgden Sarr en Van Hooijdonk voor gevaar bij de Friezen. Laatstgenoemde was net voor rust dicht bij zijn tweede treffer, maar zijn kopbal werd door Bart van Hintum van de lijn gehaald.

Onterechte gelijkmaker

De 1-1 kon je, op basis van het spelbeeld in de eerste helft, onterecht noemen. Neraysho Kasanwirjo stuurde met één beweging twee spelers van Heerenveen het bos in, waarna hij op de rand van het strafschopgebied via de onderkant van de lat het net vond.

Opnieuw van Hooijdonk

Na rust kwam Heerenveen opnieuw snel op voorsprong. Na een fantastische aanval, tekende Van Hooijdonk met een knappe actie waarin hij twee spelers van Groningen wegspeelde, voor zijn tweede treffer van de middag (2-1).

Groningen op jacht naar de gelijkmaker

Groningen ging vol op jacht voor de gelijkmaker, waardoor Heerenveen meer ruimte kreeg in de counter. Die ruimte werd bijna bekroond met een hattrick voor Van Hooijdonk. Sarr zette de spits oog in oog met Leeuwenburgh, die dit keer wel resoluut optrad nadat Van Hooijdonk hem wilde omspelen. De 2-2 werd voorkomen door Ibrahim Dresevic, die de bal met een fantastische sliding van de lijn haalde. Dresevic, vaak het mikpunt van kritiek, speelde overigens een puike wedstrijd.

Van Beek beslist de wedstrijd

Datzelfde gold voor zijn kompaan in de verdediging, Sven van Beek. In de 80ste minuut besliste hij met de 3-1 na een rake kopbal het duel. Hij scoorde voor het eerst in zeven jaar, en dat wilde hij weten ook. Hij vierde het uitbundig bij de dug-out en het feest op de tribunes was eveneens groot.

Debuut Timo Zaal

In de slotfase maakte Timo Zaal zijn officiële debuut voor Heerenveen. De uit Leeuwarden afkomstige jeugdspeler viel in de blessuretijd in voor de man van de wedstrijd: Sydney van Hooijdonk.

Zo goed als veilig en misschien wel meer

Met deze overwinning zijn de Friezen niet alleen zo goed als gehandhaafd, het mag zelfs aan de play-offs voor Europees voetbal denken. Heerenveen heeft twee punten minder dan nummer acht FC Groningen. Het kan verkeren. Volgende week is er geen Eredivisievoetbal wegens de KNVB bekerfinale. Die week daarna speelt Heerenveen een uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ.

Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 55 minuten geleden
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 20 uur geleden
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen gisteren
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00