Vier van de bevrijdingsrokken met hun eigenaar.
Vier van de bevrijdingsrokken met hun eigenaar. Foto door Marleen Annema.

Fries Verzetsmuseum toont Friese bevrijdingsrokken

Cultuur

LEEUWARDEN - Vanaf donderdag 5 mei presenteert het Fries Verzetsmuseum De Bevrijdingsrok: Levensverhalen in lapjes. In deze halpresentatie worden de persoonlijke verhalen achter twaalf Friese bevrijdingsrokken getoond. De rokken en verhalen zijn verzameld door een openbare oproep die het museum in maart deed. Journalist Lieke van den Krommenacker en fotograaf Marleen Annema zijn door Friesland gereisd om de oorspronkelijke draagsters of hun (klein)kinderen met de rok te fotograferen en de bevrijdingsverhalen op te tekenen. Het eindresultaat is tot en met 12 juni te zien in de museumhal, een entreekaartje is niet nodig om de halpresentatie te bezoeken. De verhalen en rokken zijn ook online te bekijken via friesverzetsmuseum.nl/bevrijdingsrok.

Veel vrouwen vierden de bevrijding met een zelfgemaakte ‘bevrijdingsrok’, gemaakt van in de oorlog bewaarde lapjes stof en versierd met geborduurde herinneringen. Deze ‘Nationale Feestrok’, een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep, werd een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte, collectieve (rouw)verwerking en vrouwenemancipatie. Volgens Boissevain representeerde de rok ‘eenheid in veelheid, nieuw uit oud, opbouw uit afbraak en één dracht maak eendracht’. Voor de vervaardiging golden specifieke maakvoorschriften. Zo moest de zoom bestaan uit effen punten, die stonden voor ‘de hoogtepunten van ons volksbestaan’, zoals bevrijdingsdag. In de punten werden de data geborduurd waarop de rok was gedragen, zo was het idee.

Oproep

In het kader van Bevrijdingsdag 2022 ging het Fries Verzetsmuseum op zoek naar de nog overgebleven bevrijdingsrokken in Friesland. In maart startte het museum een zoektocht naar Friese bevrijdingsrokken. In een openbare oproep werden Friezen gevraagd om hun bevrijdingsrok aan te melden. Van ruim dertig aanmeldingen is een selectie gemaakt bestaande uit twaalf bevrijdingsrokken. Deze rokken zijn gefotografeerd met eigenaar en worden nu met verhaal getoond in de hal van het museum.

Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 5 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 7 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 9 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 23 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00