De nederlandse vlag
De nederlandse vlag Foto: Pixabay

De bevrijding van Heerenveen

Algemeen

HEERENVEEN- Deze Bevrijdingsdag zou een groot feest worden. 75 jaar leven we in vrijheid, ook in Heerenveen. Nu er steeds minder ooggetuigen van de oorlog zijn wordt het steeds belangrijker dat we de bezetting en bevrijding blijven herdenken. RondOm dook de geschiedenisboeken in en vertelt het verhaal van de bevrijding.

Op zondag 8 april 1945 klonk via de radio vanuit Engeland een langverwachte mededeling: ‘De fles is leeg’. Het teken dat het noorden van Nederland bevrijd zou worden en het verzet met sabotage-acties mocht beginnen. Vanaf 12 april begon dit. Ze maakten wegversperringen, maakte spoorwegovergangen onbruikbaar en draaiden bruggen af. Vanuit Drenthe en Overijssel rolden de eerste Canadese gevechtswagen binnen en op 14 april trokken de Canadezen Heerenveen binnen.

De Canadeze 3e Divisie trok vanaf 12 april 1945 op door Friesland. De opmars vlotte gestaag. Her en der waren enkele verzetshaarden. Bij Mildam lagen zeventig goed bewapende Duitsers. Op 14 april trokken zij zich terug tot de Lindegracht, midden in Heerenveen. Daarbij werden de bruggen vernield. Een dag later was heel Heerenveen bevrijd en ging de opmars van de Canadezen verder in de richting van Leeuwarden. Ook bij Schasterbrug werd gevochten tussen de Canadezen en de daar gelegerde Duitsers voordat deze zich terugtrokken in de richting van de Afsluitdijk. Foute en vermeende foute Nederlanders en Duitsers werden intussen in Heerenveen opgepakt en opgesloten in Crackstate.

Herdenken

Elk jaar op 4 mei worden de doden herdacht bij het oorlogsmonument nabij het ziekenhuis. Op het monument zijn de namen aangebracht van de Heerenveners die de oorlog niet hebben overleefd. Dit waren F. Bles, J. Lenos, J. Boersma, W. Mink, B. van Ens, A van Oosten, H Groeneveld, H Portijk, A Hielkema, AM Rinkema, J Hijlkema, P van Staveren, HM Kok, K Waslander, JH Kruis, E Welles, F van der Laan, JAK Witteveen, BD Leenheer, IR. AF Krikke, IJ.U. de Haan, J Boltje, G Bosma, J Moerman en S Koen. Bij de namen staat de Friese tekst: Wy, stridend tsjin 'e twang bin foar de frijdom stoarnjim, hoedzje frijdoms fjur, en half de fakkel oan. In het Nederlands betekent dit: wij, vechtend tegen de dwang zijn voor de vrijheid gestorven. Bewaak het vuur van vrijheid en laat de fakkel branden.

HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 1 uur geleden
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00