Jet voor haar winkel De Kloffieshop.
Jet voor haar winkel De Kloffieshop. Foto: eigen beeld

Eigenares De Kloffieshop in Heerenveen weet wel waarom vintage zo groot is

Bedrijf in beeld

HEERENVEEN - Vintage kleding, kleding die tenminste twintig jaar oud is, wordt steeds populairder in Nederland. Volgens Jet Kolhoff, eigenaar van De Kloffieshop in Heerenveen, is dat helemaal niet gek. Vintage kleding is kleurrijk en van goede kwaliteit, maar bovendien een duurzaam alternatief en dat is precies wat steeds meer consumenten zoeken. 

Jet Kolhoff houdt al van vintage kleding als tiener. Vooral de duurzame kant van vintage vindt ze aantrekkelijk: “Ik vind dat je in deze wereld niet meer mee kan doen aan fast fashion,” ligt ze toe. Fast fashion is een vorm van consumptie waarbij mensen goedkope(re) kleding aanschaffen die ze maar een korte periode dragen. Deze kleding wordt vaak op een oneerlijke en vervuilende manier gemaakt en is snel kapot, waardoor deze kledingstukken binnen een aantal maanden op de vuilnisbeld belanden. Jet: “Ik ben echt van mening dat er nu genoeg kleding bestaat. We hoeven geen kleding meer te maken als we bestaande kleding een tweede leven gunnen.”

Stiekem heeft Jet altijd gedroomd van een eigen winkel met vintage kleding, maar tot dit jaar komt daar niets van. Tot ze, dankzij haar netwerk, de mogelijkheid krijgt in een woon-winkelpand aan de Nieuwburen 22 in Heerenveen. Ze grijpt haar kans en sinds 7 mei 2022 is ze eigenaresse van De Kloffieshop, waar ze vintage kleding (uit de jaren ‘60 tot ‘00) verkoopt. “Ik heb van te voren geen uitgebreid marktonderzoek gedaan, dus wist ik niet of er echt markt was voor vintage kleding in Heerenveen. Je ziet echter overal dat consumenten duurzamere keuzes gaan nemen en dat vintage groeit. Ik heb de sprong gewaagd en met succes want steeds meer mensen weten de winkel te vinden.” 

Dat vintage kleding zo populair is heeft een aantal redenen, denkt Jet. “Een groot motief is dat steeds meer mensen keuzes maken die duurzaam zijn. Vintage kleding is meestal tweedehands. Door het een tweede kans te geven hoeft er niet nieuwe kleding gemaakt te worden.” Bovendien, legt Jet uit, is vintage kleding vaak van betere kwaliteit: “De kleding die ik verkoop werder vroeger gemaakt voor mensen die meer te besteden hadden en is dus van betere kwaliteit. Ze gaan langer mee en blijven ook langer mooi, dat is fijn voor de klant maar ook weer duurzamer.” Bovendien is vintage kleding van bekende merken, zoals bijvoorbeeld Levi’s, goedkoper dan dat je een nieuwe broek van hetzelfde merk koopt. Vintage kleding is ook nog vaak veel kleurrijker en vrolijker dan hedendaagse mode, vindt Jet.

Vintage kleding lijkt dus alleen positieve kanten te kennen, toch maken sommige critici zich zorgen. De populariteit van vintage laat de prijs van tweedehands kleding stijgen, bijvoorbeeld in de kringloopwinkel terwijl daar juist mensen shoppen die het niet breed hebben. Ook Jet maakt zich zorgen: “Ik zie inderdaad dat de kringloop steeds duurder wordt. Om die reden koop ik zelden bij de kringloop, ik wil de prijs niet opdrijven. Ik doe inkopen bij stromen die voor particulieren niet beschikbaar zijn.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 18 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur gisteren
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 26 apr, 12:00