Om een woning elektrisch te verwarmen wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen.
Om een woning elektrisch te verwarmen wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen.

In 2050 wordt Heerenveen aardgasvrij, maar wat is het plan?

Algemeen

HEERENVEEN - In 2050 moeten alle Nederlandse gemeenten aardgasvrij zijn, dus ook Heerenveen. Een mooi streven, maar er is nog heel wat werk te verzetten. RondOm Heerenveen gaat op onderzoek uit en zoekt uit wat de huidige stand van zaken is, wat er nog moet gaan gebeuren en wat jij, als inwoner van gemeente Heerenveen, hiervan gaat merken. 

Waarom aardgasvrij?

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent eigenlijk twee dingen. Ten eerste komen er schadelijke gassen, zoals CO2, vrij als je deze brandstof gebruikt. Ten tweede is de voorraad van aardgas niet oneindig. Het raakt dus een keer op. Op dit moment wordt aardgas nog bijna overal gebruikt en dit zorgt voor een flinke CO2 uitstoot, iets wat niet goed voor het klimaat is. Door minder aardgas te gebruiken beschadigen we het klimaat minder en worden we minder afhankelijk van een grondstof dat ooit opraakt. Zeker nu de gaskraan in Groningen dicht gaat is het belangrijk dat we niet afhankelijk worden van buitenlandse gasleveranciers. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat ons aardgasgebruik in 2030 is gehalveerd en dat we allemaal in 2050 van het aardgas af zijn. Het is de bedoeling dat we dan duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water, gebruiken om energie op te wekken en onze huizen te verwarmen. (bron: bit.ly/NLaardgasvrijRV)

De huidige staat van Heerenveen

Je hebt verschillende manieren om een woning te verwarmen. Veruit de meeste woningen in Heerenveen (90%) worden nog met een CV-ketel verwarmd. Een CV-ketel gebruikt aardgas. 

Stadsverwarming en elektrische verwarming zijn andere manieren om je huis lekker behaaglijk te houden. Bij stadsverwarming kunnen hele woonwijken worden aangesloten op een grote warmtebron. Oudere installaties gebruiken hiervoor nog aardgas, maar moderne en duurzame warmtenetten gebruiken aardwarmte of restwarmte van bijvoorbeeld een datacenter of een fabriek. In Heerenveen is er nauwelijks sprake van stadsverwarming. 

Bij elektrische verwarming wordt elektriciteit gebruikt om een woning te verwarmen. Dit kan in de vorm van gewone radiatoren, maar ook bijvoorbeeld als vloerverwarming of infrarood verwarming. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek wordt 1,7% van de Heerenveense woningen elektrisch verwarmd zonder gasverbruik. 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Heerenveen een woningvoorraad heeft van 23.767 woningen. Dat betekent dat zeker nog 20.000 woningen de komende jaren van het gas af moeten. Daarbij komt dat er ook een aantal gebouwen in Heerenveen staan die niet als woning functioneren, maar bijvoorbeeld als kantoor. Al met al schat de gemeente Heerenveen zelf in dat er voor 2050 zo’n 25.000 gebouwen aardgasvrij gemaakt moeten worden, in 2030 willen ze dan in ieder geval al voor 20% klaar zijn met deze klus.

Het plan

Het plan van gemeente Heerenveen staat vastgelegd in de Transitievisie Warmte 2021. Deze kun je vinden op bit.ly/TransitieVisieHRV. Hierin staan vier uitgangspunten. Ten eerste willen ze dat elk gebouw energiezuinig verwarmd wordt met een midden temperatuur van tussen de vijftig tot zeventig graden Celcius. Doordat er nu nog veel huizen in Heerenveen niet goed geïsoleerd zijn moet er hard gestookt worden om het binnen lekker warm te hebben. Dit noemt men hoge temperatuursverwarming, waarbij water tussen de zeventig en negentig graden wordt gebruikt voor de verwarming. Het doel is om alle woningen zo voor te bereiden dat het ook behaaglijk is als ze met minder warm water worden verwarmd. 

Het tweede uitgangspunt is dat de gebruikte technieken en het tijdspad afhankelijk zijn van de buurt. De eindgebruiker, dat ben jij als inwoner van de gemeente, is daarin leidend. De gemeente is van plan om samen met de inwoners van de verschillende wijken te overleggen wat de beste manier is om aardgasvrij te worden én wanneer dat het beste kan

Het derde punt dat genoemd wordt is dat de uitvoeringsplannen gekoppeld worden aan ontwikkelingen en planningen in de buurt die al in de agenda staan. Ze zoeken dus naar momenten waarop ‘de staat toch al open moet’, bijvoorbeeld bij onderhoudsplannen. Dit gaat om plannen van de gemeente zelf, van woningcorporaties, grote vastgoedeigenaren, Liander, Wetterskip en organisaties in de buurten en dorpen zelf. 

Tenslotte vindt de gemeente het belangrijk dat aardgasvrij wonen betaalbaar is voor iedereen en dat ze energiearmoede voorkomen. 

All-electric of warmtenet

We hebben het al even gehad over de twee duurzame mogelijkheden. Je kan een woning aardgasvrij verwarmen met een warmtenet (stadswarmte) of door elektriciteit te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat een warmtenet in veel gevallen goedkoper is. Gemeente Heerenveen heeft in haar Transitievisie Warmte opgenomen welke wijken zij geschikt achten voor het warmtenet en in welke wijken een elektrische verwarming de betere optie is. Er zijn ook delen in Heerenveen waar ze op een later moment gaan kijken welke optie het beste is. Voor nu lijkt het erop dat vooral buitenwijken en sommige dorpen in 2050 elektrisch verwarmd gaan worden en dat in Heerenveen vooral huizen worden aangesloten op het warmtenet.

Wil je op de hoogte blijven van de plannen van gemeente Heerenveen? Ga dan naar bit.ly/TransitieVisieHRV. Hier vindt je ook het antwoord op de meest gestelde vragen en kun je vinden wanneer jouw buurt, wijk of dorp aan de beurt is.


Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 1 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 4 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 11 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00