Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Wat is de oplossing voor het nijpende woningtekort in Heerenveen?

Verkiezingen

HEERENVEEN - Nederland komt bijna een miljoen woningen te kort. Dat heeft grote gevolgen, ook hier, in Heerenveen. Zowel op de koopmarkt, als in de sociale- en particuliere huursector, merk je de effecten van dit woningtekort. Hoe zijn die problemen ontstaan en wat voor oplossingen hebben de politieke partijen in Heerenveen?

Het woningtekort in Nederland is ontstaan door verschillende factoren. Allereerst is er de afgelopen jaren te weinig gebouwd. Dit komt deels door wet- en regelgeving, bijvoorbeeld vanwege de stikstofcrisis en de verhuurderheffing, en deels omdat er te weinig personeel is in de bouw. Ten tweede zien we in Nederland dat huishoudens steeds kleiner worden. Het gemiddelde aantal mensen dat samen in woning woont, wordt steeds kleiner waardoor er dus ook meer woningen nodig zijn. De Nederlandse bevolking groeit ook nog eens harder dan verwacht, waardoor er meer mensen zijn die een woning nodig is. Belangrijk om te benoemen is dat een probleem in het ene deel van de sector, weer problemen veroorzaakt in het andere deel. Drukte in de sociale huursector zorgt bijvoorbeeld voor stijgende huurprijzen in de particuliere sector. 

In Nederland kunnen we al spreken van een woningcrisis, maar hoe groot is het probleem in Heerenveen. Op www.stadszaken.nl lezen we dat gemeente Heerenveen in 2030 iets meer dan 500 woningen tekort komt. We zien ook dat de prijs voor koopwoningen en huurwoningen in Heerenveen al jaren stijgt. Daarnaast deden we al eens eerder onderzoek naar de lange wachttijden in de sociale huursector, waarbij zowel Elkien als WoonFriesland aangeven dat hun wachttijden al meerdere jaren telt (Bron: https://bit.ly/woningmarktHRV). Kortom, de woningcrisis is ook in Heerenveen een probleem, maar hoe willen de politieke partijen dit gaan oplossen?

Heerenveen Lokaal: “Wij willen bouwen naar aard en schaal voor eigen inwoners in Heerenveen en dorpen. Wij vinden dat dorpen zelf heel goed kunnen bepalen wat nodig is. Geen verkoop meer van (goedkope) sociale huurwoningen.

GroenLinks: “Een dak boven je hoofd is een grondrecht. Maar we zitten midden in een wooncrisis waarin dat grondrecht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. GroenLinks wil dat er veel meer betaalbare woningen gebouwd worden voor die mensen voor wie de tekorten het grootst zijn. Er moeten veel meer sociale huur- en sociale koopwoningen voor starters en eenpersoonshuishoudens komen. Om dit te bereiken zou bij nieuwbouw de verhouding tussen sociale huur, middenhuur/-koop en duurdere huur/koop 40-40-20 moeten zijn. Denk verder aan creatieve oplossingen voor het omgaan met de bestaande woningvoorraad en beschikbare ruimte, als het splitsen van woningen, het verbouwen/ aanpassen van leegstaande (kantoor)panden, knarrenhofjes en tiny houses.”

GemeenteBelangen Heerenveen: “Er zijn geen heilige huisjes bij het oplossen van de woningnood, zegt GemeenteBelangen. Alle creativiteit is daarbij nodig. Staan regels in de weg? Verander ze dan!”

ChristenUnie: “De ChristenUnie is voor het splitsen van woningen, boerderijen en kantoren in appartementen of kamers, betaalbare woningen voor ouderen en starters en zelfbewoningsplicht.”

PvdA: “Betaalbare, duurzame woningen bouwen, want iedereen verdient het in een fijne woning te kunnen wonen. Jongeren en starters krijgen een extra steuntje in de rug.”

FNP: “De FNP wol dat de gemeente mear te sizzen krige oer de oplossingen fan de fraach nei in wenning troch de ynwenners fan de gemeente. Der moat en kin op meardere plakken, ek op de doarpen, wol boud wurde mar dan wol nei aard, skaal en karakter fan de besteande bebouwing. De FNP har hjirfoar it Frysk startersmodel, “Wenje wêr’t we wenje wolle” ûntwikkele. Underdiel fan dit plan is de ynfiering fan in hûsfestingsferoardering.”

CDA: “Het CDA wil meer woningbouw in de dorpen, en ook in het centrum van Heerenveen moeten kansen worden benut. We denken ook aan het gebruiken van leegstaande gebouwen en het vervangen van minder bruikbare woningen.”

SP: “Meer sociale huurwoningen bouwen in plaats van dure woningen. Bij afbraak moeten er minstens zoveel terug komen in hetzelfde segment.”

D66: “Bouwen en ruimte voor experimentele woonvormen. Daarbij moeten de bouwplannen aansluiten bij de schaal en het karakter van het dorp en de wensen van de (toekomstige) bewoners.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 2 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00