De zorg wordt steeds duurder, hoe kan dat?
De zorg wordt steeds duurder, hoe kan dat?

Hoe duur is de zorg in Heerenveen?

Gezondheid

HEERENVEEN - We staan er lang niet altijd bij stil, maar zorg is ontzettend duur. De rekeningen die jij soms moet betalen, voor medicijnen, hulpmiddelen of behandelingen die niet worden vergoed, vallen in het niet als je het vergelijkt met de kosten die jouw zorgverzekering wél vergoed. Daarnaast besteedt het Rijk en de gemeente ook nog eens heel veel geld uit aan zorg. RondOm Heerenveen duikt de cijfers in, op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe duur is onze zorg?

Om een goed beeld te krijgen van hoeveel de zorg kost, is het goed om eerst uit te zoomen, en dan stukje bij beetje verder in te zoomen. Laten we dus beginnen bij Nederland. Volgens cijfers van het CBS gaf Nederland in 2020 116,2 miljard euro uit aan zorg. Dat is 6.660 euro per persoon wat het Rijk jaarlijks kwijt is aan de zorg. Dit is uiteraard een gemiddelde, want de ene persoon heeft veel meer zorg nodig dan de andere en is dus duurder of juist goedkoper voor de overheid. Het meeste geld gaat naar overige zorgaanbieders en daarna (ook een bedrag van ruim 31 miljard euro) gaat naar ziekenhuizen en specialistische zorg. 

Jaarlijks stijgen de zorgkosten voor de overheid. In 2001 waren zorgkosten nog maar 10,5% van het BBP, nu is dat al 14,5%. Er zijn een aantal redenen waarom de zorg steeds duurder wordt. Vergrijzing, een tekort aan zorgpersoneel, meer vraag naar jeugd- een GGZ-zorg en een verslechterende leefstijl onder bepaalde bevolkingsgroepen zijn een aantal van die redenen. 

De gemeente

Sinds 2015 moet de gemeente zaken als jeugdzorg, GGZ en WMO zelf regelen. Hiervoor krijgen ze geld van het Rijk, in de vorm van het Gemeentefonds. Universiteit Groningen doet elk jaar onderzoek hoeveel geld er naar de gemeente gaat. In 2019 kreeg Heerenveen 1.484 euro per bewoner van het Rijk. Het Gemeentefonds is echter niet alleen voor de zorg, maar voor alles wat de gemeente doet, denk dus dan ook aan het bouwen van woningen, het subsidiëren van kunstprojecten en het onderhouden van openbaar groen. 

Om te zien hoeveel geld de gemeente begroot en daadwerkelijk uitgeeft aan iets, kun je naar de website www.openspending.nl gaan. Hier vind je van alle Nederlandse gemeenten hun begroting en de realisatie daarvan. Hier zien we dat gemeente Heerenveen voor 2022 185.159.000 euro heeft begroot. Ze verwachten dus iets meer dan 185 miljoen euro uit te geven dit jaar. Dit bedrag wordt dan weer onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo zien we dat de gemeente Heerenveen aan het sociaal domein (bijvoorbeeld voor de WMO en jeugdzorg, maar ook voor wijkteams en buurtparticipatie) dit jaar 79.581.000 miljoen wil uitgeven aan de zorg. Dat is enorm veel geld! 

Hoeveel geef jij uit aan zorg?

Het is moeilijk om precies in te schatten hoeveel jij de gemeente of het Rijk kost. Wel moet jouw zorgverzekering open zijn over de kosten die jij maakt voor zorg en die zij voor jou vergoeden. Bij bijna alle zorgverzekeringen kun je online inloggen met DigID om jouw ziektekosten in te zien. Hier kun je precies zien welke kosten zij vergoeden, waarvoor je eigen risico betaalt of voor welke kosten jij helemaal zelf moet opdraaien. Naast zorgkosten maak je natuurlijk ook andere kosten die nergens in officiële cijfers worden opgenomen, zoals medicijnen die je in de drogist koopt (neusspray, paracetamol of een covid-zelftest bijvoorbeeld), maar ook preventieve zorg (gezond eten of sportabonnementen). 

Een precieze inschatting maken over hoe duur de zorg is, is vrijwel onmogelijk. Hoe dan ook weten we wel dat de zorgkosten enorm hoog zijn en dat ze ook steeds hoger worden.

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 22 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00