Ga op pad in Smallingerland en leer meer over verduurzaming.
Ga op pad in Smallingerland en leer meer over verduurzaming.

Deze Drachtsters wonen zo duurzaam mogelijk

Wonen

DRACHTEN - Het is je vast niet ontgaan; wonen moet steeds duurzamer. Uiterlijk 2050 moet iedereen van het gas af zijn. Men wil dit omdat het gebruik van gas slecht is voor het milieu én omdat Nederland minder afhankelijk wil zijn van buitenlandse energiemogelijkheden. Het duurt echter nog een tijdje voor het 2050 is, dus de meeste mensen hebben nog geen haast (of financiële mogelijkheden) om verduurzamende maatregelen te nemen. Toch zijn er ook genoeg pioniers te vinden in de regio die de stap al wél hebben gemaakt. Een aantal van hun woningen kun je tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 29 oktober en 5 november bezoeken

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zeker 44% van de Nederlandse woningbezitters van plan zijn om hun woning te verduurzamen binnenkort. Echter blijkt uit hetzelfde onderzoek dat bijna de helft aangeeft dat hiervoor de mogelijkheden ontbreken. Voor de meeste Nederlanders (47%) zouden te hoge kosten de belangrijkste reden zijn om niet te verduurzamen. 

Hoeveel verduurzaming van een woning gaat kosten, is moeilijk in te schatten. Er worden wel schattingen gedaan. Zo schatte het Planbureau voor de Leefomgeving dat de investeringskosten per woning gemiddeld 15.000 euro zijn (bij wijkaanpak). Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland denken echter dat dit bedrag veel hoger ligt en dat je bij het gasvrij en CO2-neutraal maken van een oude woning al gauw 60.000 euro lichter bent, of zelfs meer. Hoe dan ook, verduurzamen gaat Nederland (en Nederlanders) miljarden euro’s kosten. Geen wonder dat verduurzamen voor veel Nederlandse woningbezitters nog niet binnen handbereik is. 

Gasloos Drachten?

In de gemeente Smallingerland wordt er in 91,3% van de woningen gebruik gemaakt van een individuele cv. Daar wordt dus met gas gestookt. Slechts een klein percentage van de woningen heeft een laag of helemaal geen gasverbruik. Een heel groot gedeelte van de woningen moet dus nog gasloos worden gemaakt. 

Duurzame Huizen Route

Toch kun je in Drachten zeker wel al woningen vinden die compleet gasloos zijn en dat zijn heus niet allemaal nieuwbouwwoningen. Een aantal van deze woningen zijn te bezoeken tijdens de Duurzame Huizen Route. Deze route is in het leven geroepen om mensen te inspireren ook hun woning energiezuinig te maken. Je kunt namelijk veel leren van anderen die al stappen hebben gezet. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 29 oktober en 5 november kun je in heel Nederland je vragen stellen aan mensen die hun woning hebben verduurzaamd. 

Een aantal voorbeelden

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route (alleen op 29 oktober) kun je onder andere een vrijstaande woning uit 2018 in Opeinde bekijken. Dit is een passieve woning. Passieve gebouwen zijn comfortabel en hebben nauwelijks verwarming nodig, door optimaal gebruik te maken van de zon, een compacte en goede thermische schil, kozijnen met 3-voudig glas, weinig luchtinfiltratie door goede kierdichting en een goede ventilatie met warmteterugwinning. Hierdoor heeft het huis in Opeinde bijna geen maandelijkse energielasten. 

Iedereen kan wat leren tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route! Of je nu een oud huis hebt, woont in een woning uit de jaren ‘90 of in de markt bent voor een nieuwbouwwoning. Doe inspiratie op en ga in gesprek met ‘normale’ mensen die zelf hebben verduurzaamd. Op www.duurzamehuizenroute.nl vind je meer informatie en kun je je inschrijven voor deelname aan de route. 

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 9 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 14 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17