Om een woning elektrisch te verwarmen wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen.
Om een woning elektrisch te verwarmen wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen.

Gemeente Smallingerland in 2050 volledig van het gas af, maar wat is het plan?

Algemeen

DRACHTEN - In 2050 moeten alle Nederlandse gemeenten aardgasvrij zijn, dus ook Smallingerland. Een mooi streven, maar er is nog heel wat werk te verzetten. RondOm Drachten gaat op onderzoek uit en zoekt uit wat de huidige stand van zaken is, wat er nog moet gaan gebeuren en wat jij, als inwoner van gemeente Smallingerland, hiervan gaat merken. 

Waarom aardgasvrij?

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent eigenlijk twee dingen. Ten eerste komen er schadelijke gassen, zoals CO2, vrij als je deze brandstof gebruikt. Ten tweede is de voorraad van aardgas niet oneindig. Het raakt dus een keer op. Op dit moment wordt aardgas nog bijna overal gebruikt en dit zorgt voor een flinke CO2 uitstoot, iets wat niet goed voor het klimaat is. Door minder aardgas te gebruiken beschadigen we het klimaat minder en worden we minder afhankelijk van een grondstof dat ooit opraakt. Zeker nu de gaskraan in Groningen dicht gaat is het belangrijk dat we niet afhankelijk worden van buitenlandse gasleveranciers. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat ons aardgasgebruik in 2030 is gehalveerd en dat we allemaal in 2050 van het aardgas af zijn. Het is de bedoeling dat we dan duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water, gebruiken om energie op te wekken en onze huizen te verwarmen. (bron: bit.ly/NLaardgasvrijRV)

De huidige staat van Smallingerland

Je hebt verschillende manieren om een woning te verwarmen. Veruit de meeste woningen in Smallingerland (91,7%) worden nog met een CV-ketel verwarmd. Een CV-ketel gebruikt aardgas. 

Stadsverwarming en elektrische verwarming zijn andere manieren om je huis lekker behaaglijk te houden. Bij stadsverwarming kunnen hele woonwijken worden aangesloten op een grote warmtebron. Oudere installaties gebruiken hiervoor nog aardgas, maar moderne en duurzame warmtenetten gebruiken aardwarmte of restwarmte van bijvoorbeeld een datacenter of een fabriek. In Smallingerland is er nauwelijks sprake van stadsverwarming (0,3% van de woningen worden zo verwarmd). 

Bij elektrische verwarming wordt elektriciteit gebruikt om een woning te verwarmen. Dit kan in de vorm van gewone radiatoren, maar ook bijvoorbeeld als vloerverwarming of infrarood verwarming. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek wordt 0,7% van de Smallingerlandse woningen elektrisch verwarmd zonder gasverbruik. 0,7% van de woningen worden wel electrisch verwarmd, maar hebben nog steeds een hoog gasverbruik. 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Smallingerland een woningvoorraad heeft van 56.040 woningen. Dat betekent dat zeker nog 50.000 woningen de komende jaren van het gas af moeten. Daarbij komt dat er ook een aantal gebouwen in Smallingerland staan die niet als woning functioneren, maar bijvoorbeeld als kantoor. Gemeente Smallingerland staat dus voor een enorme uitdaging, maar doet het niet alleen. Ze vragen bewoners, bedrijven, vastgoedondernemers en woningcorporaties mee te denken en te helpen om in 2050 volledig aardgasvrij te worden. Het doel in 2030 is om tenmisten 15-20% van de woningen van het gas af te halen. 

Het plan

Het plan van de gemeente Smallingerland om aardgasvrij te worden staat beschreven in de Transitievisie Warmte 2021. Zowel de korte als de lange variant van deze visie kun je vinden op www.duurzaamsmallingerland.nl/aardgasvrij-smallingerland. In de transitievisie staan drie belangrijke uitgangspunten voor de aankomende jaren. 

Ten eerste vindt de gemeente het belangrijk dat iedereen mee kan én wil doen. De overgang naar aardgasvrij moet voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk en haalbaar zijn. Daarom helpen medewerkers van de gemeente de inwoners om de juiste stappen te zetten naar een aardgasvrije woning. Bij het Energieloket kun je terecht voor al je vragen over de financiering (op welke subsidie heb je bijvoorbeeld recht), de uitvoering van grotere energiebesparende maatregelen zoals het aansluiten op een warmtenet en kleinere dingen die je zelf alvast kan aanpakken.

Betaalbaarheid is het tweede uitgangspunt van de gemeente. Ze willen dat de nieuwe warmte-alternatieven zowel betaalbaar zijn, als betrouwbaar. Op dit moment richten ze zich op twee verschillende manieren van duurzame verwarming, namelijk een warmtenet (stadsverwarming) of electrisch verwarmen. Een aansluiting op het warmtenet is een collectieve oplossing die vooral geschikt is voor wijken waar veel mensen wonen. Woningen in Drachten zullen in de toekomst dus worden aangesloten op het warmtenet. Electrische verwarming is een individuele oplossing die vooral geschikt is voor woningen in de buitendorpen en in het buitengebied. Voor het centrum van Drachten wordt nog gekeken wat de beste oplossing zal zijn.

Het derde, en laatste, uitgangpunt van de gemeente is dat ze willen werken per wijk of buurt. Ze willen op zoek gaan naar een goed moment om de maatregelen uit te voeren, bijvoorbeeld als er toch al aan de weg of de riolering wordt gewerkt. 

Wat kan ik zelf doen?

De gemeente ziet de weg naar een aardgasvrij Smallingerland als een samenwerking met hun inwoners. Ze willen inwoners zoveel mogelijk helpen om hun woning aardgasvrij-ready te maken, bijvoorbeeld door het verbeteren van isolatie en het verminderen van energiegebruik. Daarvoor zetten ze onder andere EnergieCoaches in. Op www.iedereendoetwat.nl vind je handige tips om ook jouw woning klaar te maken voor de toekomst. 

Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00