Afbeelding

Wonen in Smallingerland

Wonen

DRACHTEN - Andere mensen steken nog wel eens de draak met Drachten. De website GeenStijl noemde dit Friese dorp zelfs in hun lijstje met tien Nederlandse plaatsen die ze willen afschaffen. Ze schrijven onder andere; Drachten is het bastaardkind van een ongewenste zwangerschap nadat Friesland door een elftal gemuteerde Tolkiaanse bergtrollen is verkracht. Bovendien vergeleek het Groningse Studentenblog Sikkom in 2020 Drachten nog met Almere. 

Niet al te positieve reclame voor ons mooie dorp dus, en al helemaal niet terecht. Drachten is een dorp met stadsallure. In het centrum vind je (bijna) alles wat je hartje begeert, de ligging tussen Groningen en Leeuwarden is perfect en er is een grote diversiteit in de wijken, waardoor er altijd een plekje te vinden is waar je je thuis voelt. RondOm Drachten springt in de cijfers met de vraag; waarom wonen in Smallingerland?

De cijfers

Gemeente Smallingerland heeft afgerond een totale oppervlakte van 12.617 hectare, waarvan 11.717 land en 900 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 1.344 adressen per km2. Er wonen 25.176 huishoudens in de gemeente Smallingerland en de gemeente telt 14 woonplaatsen, 2 wijken en 31 buurten. De gemiddelde woningwaarde in de gemeente is 211.000 euro. Van de woningvoorraad is 59% een koopwoning, 31% van een woningcorporatie en 10% is overige huur (bijvoorbeeld particulier of anti-kraak). Het gemiddelde inkomen per inwoner is 24.300 euro per jaar. Buurt De Wilgen heeft met 37.800 euro het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner van alle buurten in de gemeente Smallingerland. En buurt De Wiken heeft met 18.900 euro het laagste gemiddelde inkomen per inwoner van alle buurten in de gemeente Smallingerland (bron: www.allecijfers.nl).

Waarom in Drachten wonen?

Er zijn een paar redenen waarom Drachten een prachtige plek is om te wonen. Allereerst omdat rust en ruimte in Drachten nooit ver weg zijn. Drachten ligt vlakbij een aantal prachtige natuurgebieden, zoals De Alde Feanen en het bos van Beesterzwaag. Met de auto ben je ook zo in het Drents Friese Wold of bij de Friese meren. In Drachten kun je ook nog betaalbaar wonen. Er zijn een aantal grote nieuwbouwprojecten in de omgeving, maar ook in bestaande woningen is genoeg aanbod. Bovendien is de werkgelegenheid in Drachten goed.  Ook de zorg is in Drachten goed geregeld. Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft een mooie 12e plek op de Nederlandse ranglijst (Newsweek) van beste ziekenhuizen en ook op het gebied van ouderenzorg en psychische zorg zijn er een aantal mooie locaties. In het centrum van Drachten vindt je een mooi aanbod van grote, internationale winkels zoals ZARA en Sting, maar ook veel lokale aanbieders. Uitgaan kan onder andere op De Kade. Dit gebied is onlangs vernieuwd waardoor er meer ruimte is voor wandelaars en fietsers. Hier vindt je ook veel goede restaurants. Ook op het gebied van bereikbaarheid is het in Drachten goed geregeld. Drachten ligt aan de A7, waardoor je binnen veertig minuten in het centrum van Groningen kan zijn. Dankzij deze snelweg ben je ook zo in Zwolle, Amersfoort of Amsterdam bent. De N31, die ook langs Drachten gaat, brengt je zo in Leeuwarden. Er is geen treinverbinding met Drachten (wellicht in de toekomst), maar busvervoer is goed geregeld. 


Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00