Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.

‘LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen’

Gezondheid

DRACHTEN - Sinds 2015 kunnen kinderen van zeven tot en met veertien jaar en hun ouders in de gemeente Smallingerland een LEFF-traject volgen. LEFF, kort voor Lifestyle, Energy, Fun en Friends, is een leefstijlprogramma ontwikkeld voor kinderen boven een gezond gewicht. Samen met hun ouders gaan ze aan de slag met een gezondere leefstijl . Tijdens LEFF gaat het niet om kilo’s afvallen, calorieën tellen en diëten, benadrukken Anja de Haan en Sietse Pieksma, maar over het opdoen van kennis over gezond gedrag, eten en bewegen.

“Gemeente Smallingerland is pro-actief bezig met de gezondheid van haar inwoners,” vertelt Anja de Haan, projectleider Kind naar Gezonder Gewicht bij GGD Fryslân. “Ze maken zich hard voor een gezonde leefomgeving, in het bijzonder voor kinderen. Ze zijn JOGG-gemeente en hebben al jaren een LEFF-programma.” Smallingerland is momenteel één van de twee gemeentes in Nederland waar het leefstijltraject loopt. 

LEFF is uniek, omdat ouders en kinderen het samen doen. In een groep van meestal rond de acht gezinnen gaan ze twintig bijeenkomsten aan de slag met gezond leven. “Een bijeenkomst bestaat uit twee delen,” schetst Anja. “Het eerste gedeelte is erg theoretisch. De kinderen en hun ouders leren over gezonde voeding, beweging, stress en slaap. We praten bijvoorbeeld met elkaar over eten: Wat maakt iets nou gezond of ongezond?” 

Samen bewegen

Na de theorie, die soms best een beetje saai kan zijn geeft Anja toe, gaan de kinderen met Sietse Pieksma, coach sport en beweging van Sportbedrijf Drachten, naar buiten of de gymzaal in: “Dan gaan we samen lekker bewegen. We doen spelletjes en tegelijkertijd maak ik ze ervan bewust wat dat met hun lichaam doet. Wat is je hartslag? Wat doet je bloed in je lichaam?” Sietse hoopt dat kinderen ontdekken hoe leuk bewegen is: “Na het LEFF-traject proberen we kinderen dan ook te begeleiden richting een sportvereniging, als ze nog niet lid zijn.”

Soms doen de ouders gezellig mee met de kinderen, soms blijven ze bij Anja en praten ze met elkaar over hoe het thuis gaat: “Ik denk dat dat echt de kracht is van dit programma, dat je er niet alleen voor staat. Na een paar sessies durven ouders en kinderen open te zijn en aan te geven waar het niet lekker loopt. Soms geven ouders elkaar tips, maar ook de herkenning dat het bij andere gezinnen ook niet altijd goed gaat, kan heel helpend zijn.” Naast de bijeenkomsten doen deelnemers ook mee aan een supermarktspeurtocht en gaan ze samen koken. 

Tijdens LEFF ligt de nadruk niet op gewichtsverlies, legt Anja uit: “We wegen de kinderen en ouders heel bewust niet. Deze kinderen zijn nog in de groei. We vertrouwen erop dat ze met kleine veranderingen in hun leefstijl in de toekomst gezonder gaan leven en richting een gezonder gewicht gaan.” Kennis, daar gaat het bij LEFF vooral om: “Soms lukt het niet altijd om die kennis gelijk toe te passen, maar we merken wel dat ze het onthouden. Ze krijgen tools die ze in de toekomst wél kunnen gebruiken.”

De kracht is de groep

Anja en Sietse zijn het erover eens dat de kracht van LEFF de groep is. Sietse: “Ik doe dit al sinds 2017 en heb veel groepen begeleid. Altijd wordt het een hechte groep die elkaar ondersteunen en naar elkaar toe groeien. Er ontstaat een sfeer van vertrouwen en gezelligheid.” Schaamte speelt dan ook niet bij de gezinnen merkt Sietse: “Ik kom de kinderen ook vaak tegen tijdens mijn werk en merk niet dat ze niet aan hun vriendjes durven te vertellen waarom zij mij kennen.” Ook ouders voelen geen schaamte, weet Anja: “Ze vinden het juist heel fijn dat ze er niet meer alleen voor staan.” 

LEFF is een gratis programma waar gezinnen met een kind boven gezond gewicht zich voor kunnen aanmelden via Leefstijlprogramma LEFF (opgroeieninsmallingerland.nl). Dat kan nu al, in het najaar start een nieuwe groep. Via gezondheidsinstanties, zoals de GGD, het ziekenhuis of een diëtist, kan een gezin ook worden aangemeld. LEFF Smallingerland wordt ondersteund door GGD Fryslân en werkt hierin samen met Sportbedrijf Drachten. Sietse: “De reden dat wij hierin aanhaken is dat we gaan voor een sportief en vitaal Smallingerland, voor iedereen.”

Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 5 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur gisteren
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00