Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.

Verloskundigenpraktijk Wolkom: “Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start”

Gezondheid

DRACHTEN / SURHUISTERVEEN - De afgelopen jaren hebben ze niet stilgezeten bij Verloskundigenpraktijk Wolkom uit Drachten. Wat ooit begon met de vraag ‘hoe kunnen we onze zorg voor zwangeren en hun baby’s verbeteren’ is uitgegroeid tot een heldere visie, waarin een optimale start voor de ouders en het kind centraal staat. De medewerkers van Wolkom geloven in die missie en nu ze het al een tijdje in de praktijk brengen merken ze dat het werkt: “We krijgen van onze cliënten terug dat ze zich door onze werkwijze beter voorbereid voelen op de zwangerschap en het ouderschap. We zien zelfverzekerde ouders die in ontspannenheid kunnen genieten van de eerste weken met hun baby, dat is geweldig mooi om te zien.”

De unieke visie van Verloskundigenpraktijk Wolkom is ontstaan vanuit een diep geloof dat verloskundigenzorg niet alleen zou moeten draaien om de bevalling. De eerste duizend dagen, daar zou het eigenlijk om moeten gaan. Ze willen ouders bijstaan vanaf hun kinderwens, dus nog voor de conceptie, tijdens de zwangerschap, de geboorte en daarna. Om die begeleiding te bieden hebben ze zich gespecialiseerd in een divers aantal thema’s, van leefstijl voor ouders met een kinderwens tot anticonceptie na de komst van een nieuw kindje.

Deze thema’s komen aan bod in alle zorg die Wolkom biedt. Niet alleen bij de reguliere bezoeken die aanstaande ouders aan de praktijk brengen, maar ook bij Centering Pregnancy. Zwangere vrouwen komen hierbij samen om met elkaar, en met een verloskundige en verpleegkundig babyconsulent van Wolkom, te praten over zwanger zijn, de bevalling en de eerste weken met de baby. Het doel is om kennis te vergroten en ervaringen met elkaar te delen. “Uit ervaring weten we namelijk dat als aanstaande ouders meer kennis hebben en een netwerk opbouwen, ze zich weerbaarder en zelfverzekerder voelen.” In tien bijeenkomsten komen er verschillende thema’s voorbij die relevant zijn voor de aanstaande ouders, ook partners sluiten een aantal sessies aan. 

Leefstijl

Eén van de thema’s die tijdens Centering Pregnancy de revue passeert, is het belang van een gezonde (OERsterk) levensstijl. Het liefst bespreekt Wolkom dit al voor de conceptie. De eerste duizend dagen van een baby zijn namelijk enorm belangrijk en dat begint bij de kinderwens. Mirjam, babyconsulent bij Wolkom vertelt waarom: “Uit onderzoek blijkt dat er al voor de conceptie genen klaargezet worden voor een eventueel kindje. Hoe je leeft heeft dus al invloed op de gezondheid van je kindje, nog voordat hij of zij gemaakt is.” In de ideale situatie ontvangt Wolkom vrouwen met een kinderwens al voor de conceptie: “Het gaat om bewustwording en niet zozeer om te zeggen wat iemand wel of juist niet moet doen. Alle ouders willen hun kindje de beste start geven. Wij motiveren door hen goed op de hoogte te brengen. Zo kunnen zij goed geïnformeerde keuzes maken waar ze zelf helemaal achterstaan.”

Suppletie is voor zwangere vrouwen een belangrijk onderwerp: “We benadrukken altijd een gezond voedingspatroon, maar er zijn enkele voedingsstoffen die een zwangere vrouw extra nodig heeft.” De markt voor deze zwangerschapsvitamines kan verwarrend zijn: “Het aanbod is groot”. Vrouwen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij zelf een supplement ontwikkelt. Hierin zitten alle essentiële bouwstoffen. Het supplement bestaat uit  pure en zuivere ingrediënten, die goed door het lichaam worden opgenomen.”

‘Wat als dingen anders lopen?’

Het liefst ziet Wolkom dat alle zwangerschappen voorspoedig verlopen, maar helaas is dit niet de realiteit. Ouders maken zich soms zorgen; ze zijn angstig over wat er mogelijk mis kan gaan of een eerdere zwangerschap is anders verlopen dan gehoopt. “We weten dat stress bij de moeder impact kan hebben op de ontwikkeling van haar baby. Het kan er voor zorgen dat de baby na de geboorte stressgevoeliger is.” Reden voor ons om bewust te kiezen 30 minuten te plannen voor de reguliere controles. We bieden aanstaande ouders de ruimte om wat hun bezig houdt met ons te delen en voorzien ze van waardevolle inzichten en kennis door onze specialisaties. Zo’n langer consult geeft de collega’s van Wolkom de tijd om de zwangere en haar partner beter te leren kennen: “Wat zijn hun wensen, wat hebben zij nodig en hoe kunnen wij hierin van betekenis zijn? We hebben het over de bevalling, maar ook over de tijd daarna. De kraamweek is voor veel nieuwe ouders overweldigend, hier tijdens de zwangerschap op voorbereiden geeft rust.”

Echografie

Wolkom vindt het ontzettend belangrijk dat ouders zich veilig en vertrouwd voelen bij hen. Dat is de reden waarom ze veel investeren in het belang van de eerste duizend dagen. Zo is echografie ook een specialisatie die Wolkom aanbiedt: “We verzorgen alle medische echo en op eigen verzoek is het mogelijk een pretecho in te plannen.”

Goed om te weten dat alle medewerkers gespecialiseerd zijn en dat ze met elkaar trainen: “Zo groeien en ontwikkelen met elkaar. Iedereen werkt vanuit dezelfde visie en als er specialistische hulp nodig is, dan maken we gebruik van elkaars kwaliteiten.”


Een goede start

Het doel van Wolkom is om zowel de baby als de ouders een Kansrijke, liefdevolle start te geven: “Het krijgen van een baby is een enorme verandering. We proberen die verandering zo soepel mogelijk te laten verlopen, door verdiepende kennis aan te bieden en hierbij optimaal te ondersteunen. Een goed geïnformeerde moeder of vader is weerbaarder en zelfverzekerder.” Regelmatig krijgen ze terug van cliënten hoe waardevol ze deze begeleiding vinden: “Ze geven aan zich meer ontspannen te voelen en dat ze klaar zijn voor het ouderschap. En weten ons ook te vinden als het anders loopt. Dat is natuurlijk een groot compliment.” 

De weg die Wolkom is ingeslagen voelt goed. Een praktijk met een heldere visie en duidelijke koers. Niet voor even, maar voor de rest van het leven”.

Verloskundigenpraktijk Wolkom

(0512) 540 510
info@verloskundigenpraktijkwolkom.nl
www.verloskundigenpraktijkwolkom.nl

Trots op ontwikkeling

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 36 minuten geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 2 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 4 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00