Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage. Foto: RondOm Vandaag

Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage

Wonen

HEERENVEEN - Met pensioen gaan, het huis verkopen, intrekken in een appartement en dan? Achter de geraniums gaan zitten en verpieteren? Dat was voor Gerrit en Els Blankestijn geen optie. Deze actieve zestigers genieten met volle teugen van het pensionado-leven; weken op vakantie met de camper, lekker varen door Friesland met hun boot en als het even kan stapt Gerrit op zijn gloednieuwe Kawasaki-motor om een ritje te maken. Toch was daar ook de behoefte aan een rustpunt, een plek waar ze samen thuis konden komen. Ze vonden het in Heerenhage in Heerenveen. 

“We waren eigenlijk helemaal niet op zoek naar een nieuwe plek,” geeft Gerrit toe. Hij was nog niet eens met pensioen toen hij en zijn vrouw Els met hun boot langs het nieuwe Heerenhage voeren. Ze kenden het oude Heerenhage: “Mijn vader had daar gewoond, maar wat we nu zagen herkenden we bijna niet,” vertelt Els. “Het zag er zo verzorgd en modern uit.” De nieuwsgierigheid is gewekt en Els en Gerrit besloten om zondag in de jachthaven van Heerenveen te blijven liggen. Het was toch niet echt mooi weer en zo hadden ze mooi even de tijd om nog eens een kijkje te nemen bij het nieuwe Heerenhage, dit keer op de fiets. Het nieuwe complex maakte indruk en online plande Gerrit een afspraak voor een bezichtiging: “We werden rondgeleid en alles zag er zo mooi uit. Die nacht lagen we allebei wakker. Wat gaan we doen? Na vier dagen hakten we de knoop door,” Els lacht: “Ze noemen ons hier ook wel ‘de snelle beslissers’. We belden gelijk de makelaar, de jachthaven en de stoffeerder.”

Niet lang daarna verkopen Gerrit en Els hun woning en verhuizen ze naar Heerenhage. Ondanks dat ze vierkant achter hun beslissing staan, is het wel even wennen: “Het was wel een omschakeling,” vertelt Els. “Je stopt beide met werken en je woont ergens anders.” Familie, vrienden en kennissen verklaren hen in eerste instantie ook voor gek. “Mensen hebben nog steeds het beeld van het oude Heerenhage. Dat was echt een bejaardentehuis, zorg stond er centraal. Daar passen jullie toch helemaal niet, zei men tegen ons. Het nieuwe Heerenhage is echter totaal anders.”


Foto: RondOm Vandaag

Een normale buurt

Els en Gerrit vergelijken hun nieuwe plekje in Heerenhage met een normale buurt: “Maar,” vult Els daar gelijk aan toe: “Bijna iedereen heeft tijd voor elkaar.” Heerenhage is een appartementencomplex voor mensen die vijftig jaar en ouder zijn. De bewonersgroep is gevarieerd, vertelt Gerrit: “De ene is actief, de ander liever thuis. Sommige buren maken graag een praatje en organiseren sociale activiteiten en de andere is wat meer op zichzelf.” Gerrit en Els hebben veel contact met hun buren: “Soms sta je zo een uur met elkaar te kletsen bij de lift of op de parkeerplaats.”

Els, die altijd werkte in de ouderenzorg, was van te voren wel benieuwd hoe het was om op een plek te wonen met enkel ‘oudere’ buren: “Ik had het beeld van ziekelijke ouderen in een rolstoel die nooit meer buiten kwamen, die letterlijk achter de geraniums verpieterden. Dat soort ouderen kwam ik natuurlijk ook veel tegen in mijn werk.” Wonen in Heerenhage heeft haar mening totaal veranderd: “De leeftijd valt weg. We hebben een buurvrouw van in de negentig die nog om je heen staat te springen en een oudere buurman die uren kan wandelen en fietsen.”

Zelf zijn Els en Gerrit ook aardig actief. Drie keer in de week zijn ze in de sportschool te vinden en regelmatig zijn ze op pad; op de fiets of lopend naar het centrum of juist de natuur in, met de boot door Friesland varen, met de camper naar Portugal of Noorwegen en op de motor een lekker ritje maken. “Toen we hier net kwamen wonen, waren we net stuiterballen,” zegt Gerrit. “We hadden opeens zoveel vrijheid! We gingen met de camper weg en reden in twee weken meer dan 8000 kilometer. We kwamen gesloopt thuis.” Dat thuiskomen in Heerenhage bevalt wel, vertelt Els: “We hebben hier een rustpunt, hier kunnen we thuis komen.”

Met oog op de toekomst

Een thuis om vanuit daar avonturen te beleven, zo zien Els en Gerrit hun appartement in Heerenhage. Toch is het meer dan dat: “We hebben veel gefantaseerd over ons pensioen. Een huisje in Spanje of Noorwegen, wonen op een boot of juist het hele jaar rondtrekken in onze camper. De mogelijkheden waren eindeloos, maar weet je, op onze leeftijd wil je ook een plek hebben waar je terecht kan als er wat mis gaat. Als je ziek wordt en hulp nodig hebt.” Het gesprek wordt even serieus, Els vertelt dat Gerrits moeder en broer jong overleden: “Wat als ik, of Gerrit, dat kan natuurlijk ook, alleen kom te staan? In dat soort gevallen wil je niet ook nog eens moeten verhuizen. Dan wil je al ergens thuis zijn.” 

Duurzaamheid

Gerrit en Els wonen heerlijk in Heerenhage: “Een tijdje terug was ons oude huis in Akkrum weer te koop. Mensen vroegen ons of we niet weer terug wilden. Maar we gaan echt niet terug!” lacht Els. “Het bevalt ons hier veel te goed.” Gerrit schiet overeind: “Nog zoiets moois: de energiekosten! Alles is zo goed geïsoleerd en ons appartement wordt verwarmd met aardwarmte. Onze energierekening is zo’n veertig euro in de maand, dat is toch uniek!” In de zomer wordt het appartement ook nog eens gekoeld door dezelfde aardwarmtepomp: “Dan is het hier lekker behaaglijk!” 

Zonder twijfel raadt het echtpaar Blankestijn Heerenhage aan bij vrienden en familie: “De sfeer is erg prettig en de locatie is ideaal; je bent zo in het centrum van Heerenveen maar je kijkt uit over de natuur. Vanaf ons balkon kun je tot het Nannewiid kijken en ‘s ochtends hoor je bij het wakker worden het geluid van tjilpende vogels. Waar vind je dat nog?” Ze voelen zich vrij in het Heerenhage: “We zijn nu écht AOW’ers,” grapt Els: “Altijd OnderWeg, maar wel met een fijne plek om thuis te komen.”

Over Heerenhage

Heerenhage is een appartementencomplex voor zelfstandige senioren die comfortabel en veilig willen wonen op een mooie plek. Het pand voldoet aan alle moderne (duurzaamheids)eisen en heeft een prachtige ligging. Het ligt aan het water maar ook het centrum van Heerenveen is op loopafstand. Bewoners zijn zelfstandig, er is geen verplichte afname van warme maaltijden of alarmeringszorg, maar een vriendelijk gezicht of helpende hand is nooit ver. Dit wordt verzorgd door verhuurder Stichting Rendant, die kantoor houdt in Heerenhage zelf. Wilt u meer informatie over wonen in Heerenhage of wilt u een keer langskomen voor een bezichtiging? Ga dan naar www.heerenhage.nl, bel met 085 - 487 15 39 of mail: servicepunt@rendantgroep.nl.

Afbeelding
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 43 minuten geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 2 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 4 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00