Met deze tips ga jij veilig op weg!
Met deze tips ga jij veilig op weg!

Check dit voor je met de auto op vakantie gaat!

Algemeen

FRIESLAND - Bijna 60% van de Nederlandse vakantiegangers gaat met de auto op vakantie. Dat gaat heel vaak goed, maar helaas besluit de auto er ook weleens mee op te houden, net als je over de grens bent. Niet handig! Om het risico op pech in het buitenland te verkleinen kun je als bestuurder van te voren al een aantal dingen regelen en controleren. RondOm Vandaag maakt een handig lijstje. 

Dit kun je zelf controleren

Er zijn een aantal dingen die je prima zelf kunt doen. Check voor je op weg gaat of het oliepijl nog in orde is. Dit is heel eenvoudig en online kun je filmpjes vinden die je stap voor stap op weg helpen. Controleer ook de banden, hebben die nog genoeg profiel en is de spanning nog in orde? Als de bandenspanning goed is bespaar je brandstof. Dat is beter voor de portemonnee en het milieu, en bovendien is het ook nog veiliger. Kijk ook of alle verlichting nog naar behoren werkt. In sommige landen is het verplicht om een extra setje verlichting mee te nemen, check van te voren even of dit geldt voor jouw vakantieland. Voor je op weg gaat is het ook goed om te controleren of de ruitenwisserrubbers nog in goede staat verkeren en of er genoeg ruitenwisservloeistof is. Check bovendien de koelvloeistof. Merk je dat je dit vaak moet bijvullen, dan kan er een lekkage zijn. Het is goed om dit te laten checken bij de garage. Neem je een caravan of andere aanhanger mee, controleer dan ook de trekhaak. Uiteraard moet de verlichting van de aanhanger of caravan goed zijn. 

Dit kan de garage voor je controleren

Het zal vast niet jouw hobby zijn, maar de auto laten controleren bij de garage is nooit verkeerd. Zeker bepaalde onderdelen zijn essentieel voor de veiligheid van jou en jouw gezin. Denk bijvoorbeeld aan de remmen. Als je door de Alpen rijdt, wil je niet dat je remmen opeens verzaken. De radiator moet ook goed werken, want die zorgt ervoor dat je motor niet oververhit. Laat de accu ook even controleren, want als de accu stopt met werken in het buitenland, dan kom je helaas (of gelukkig, als het daar erg mooi is) niet meer thuis. Veel garages kunnen ook de airco checken en onderhouden, zodat ook jij niet oververhit raakt tijdens het rijden. Wil je zonder zorgen op vakantie, laat dan ook de uitlaat, de schokdempers en de v-snaar controleren. 

Lokale regels

Veiligheid wordt niet alleen bepaald door de staat van de auto, maar ook door de kennis en kunde van jij als bestuurder. Verdiep je daarom van te voren in de verkeersregels in het land van bestemming. Check bij de ANWB of je bepaalde voorwerpen, zoals een EHBO-set, een gevarendriehoek of een blaastest, verplicht in de auto moet hebben. In sommige landen heb je een milieusticker nodig om door bepaalde gebieden te rijden of je hebt een vignet nodig. Vaak is het goedkoper om dit van te voren te regelen. Het is ook handig als je voor je reis op de hoogte bent van de basis van de verkeersregels daar. Hoe hard mag je binnen de bebouwde kom, daarbuiten en op de snelweg? Mag je gebruik maken van carkit en op wat voor manier en mag er een scherm in het gezichtsveld van de bestuurder zijn? Hoe werken de voorrangregels op rotondes of kruispunten? Wie bel je als je pech hebt? Allemaal vragen waarbij het fijn is als je van te voren de antwoorden al weet. 

Kortom, ga je op reis, bereid je dan goed voor. RondOm wenst u in ieder geval een veilige reis en een fijne vakantie!

Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 3 uur geleden
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 19 apr, 18:00
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 18:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00