Alledien in haar atelier.
Alledien in haar atelier. Foto: Rob Dijkstra (RondOm Vandaag)

“Je kan heel wat moois maken van materialen die we weggooien”

Cultuur

WASKEMEER - Afvalhout, bierdopjes en -blikjes die ze krijgt van de vrienden van haar zoon, takjes van de boom in de achtertuin en promotiepins uit de jaren ‘60, zomaar een greep uit de materialen die Alledien Eringa gebruikt om woningen, vuurtorens, molens en andere gebouwen in het miniatuur na te bouwen. Met haar kunst probeert ze het karakter van de gebouwen te vangen én mensen te laten zien dat je heel wat moois kan maken van dingen die normaal in de prullenbak verdwijnen. 

“Ik heb het altijd leuk gevonden om creatief bezig te zijn”, begint Alledien haar verhaal. “Ik heb veel gedaan; handwerken, schilderen, werken met linoleum, noem maar op.” Drie jaar geleden maakt Alledien voor het dorpsfeest, het buurt-thema was ‘zee’, kleine huisjes gemaakt van gejut afvalhout om die in de tuin te zetten. Het idee had ze op Pinterest langs zien komen en het sprak haar aan: “Het was zo leuk om te doen. Je combineert veel verschillende technieken, zoals schilderen en werken met hout, en je bent altijd op zoek naar nieuwe manieren en materialen om die kleine details nog preciezer en mooier te laten zien.”

Na het dorpsfeest zet ze de strandhuisjes ‘voor de gein’ op Marktplaats, waar ze al snel een serieus bod op krijgt. Alledien blijft de huisjes maken, als opdracht van vrienden en kennissen, en voor haarzelf. Haar eigen creaties verkoopt ze sinds twee jaar in haar Etsy-winkel. Inspiratie haalt ze uit het echte leven. Zo gebruikt ze foto’s van bestaande vuurtorens als referentie: “Maar ik bedenk ze wel zelf. Ik ben geen modelbouwer en werk niet op schaal. Mijn werken zijn impressies, niet alles klopt precies. Dat hoeft ook niet, vind ik. Natuurlijk moet alles er logisch uitzien, daar let ik wel op, maar als je alles gaat nameten dan is niet alles 100% op schaal.” 


Werken in opdracht

Alledien neemt ook opdrachten aan, vaak voor mensen voor wie een bepaald gebouw een emotionele betekenis heeft. “Zo heb ik laatst een wit huisje met duivenschuur gemaakt voor een mevrouw die daar al jaren had gewoond en nu moet verhuizen naar een kleinere woning. De molen ‘De Olifant’ uit Birdaard heb ik net afgerond. Die gaat naar de dochter van de oud-molenaar.” 

Het maken van de houten huisjes kost veel tijd. Alledien schat dat ze zeker zestig tot tachtig uur bezig is met één opdracht. “Ik gebruik foto’s die de opdrachtgever mij stuurt en vraag vaak welke details ik sowieso moet opnemen in het werk. Dan trek ik de lijnen van de foto’s over op mijn tablet, zo komen de belangrijke aspecten naar voren.” Alledien gebruikt afvalhout voor de huisjes: “Het meeste zaagwerk op de afkortzaag en lintzaag kan ik zelf. Alleen het zagen op de cirkelzaag beheers ik nog niet goed maar mijn schoonvader is altijd bereid mij hierbij te helpen. Van hem leer ik ook veel op het gebied van houtbewerken.” 

Voor de details gaat ze altijd op zoek naar een goede oplossing: “Dat is altijd even puzzelen. Soms bedenk ik zelf iets, soms laat ik mij inspireren door andere creatievelingen.  Als voorbeeld wijst Alledien naar één van de huisjes in haar vitrine, die in de zomer voor haar huis staat: “Voor de uithangbordjes heb ik promotiepins gebruikt uit de jaren ‘60.” Het verven van de huisjes vindt Alledien het leukste moment: “Dan krijgt het huisje een eigen karakter en komt de sfeer van het huis naar voren.” 


De toekomst

Alledien combineert nu haar kunst nog met haar werk in de zorg: “Ik ben nog niet zo commercieel, want ik moet mijn tijd goed verdelen. Naast mijn werk heb je ook het huishouden nog, en mijn gezin. In de toekomst zou ik wel heel graag willen rondkomen van mijn kunst.” Met haar kunst laat Alledien zien dat je hele mooie en kostbare dingen kan maken van materialen die mensen, vaak zonder nadenken, weggooien: “Ik wil mensen uitdagen om eens anders te kijken naar spullen die in de afvalbak belanden.”

Volg Alledien op haar Facebookpagina (Atelier Alledien) of via Instagram (@atelieralledien).

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 22 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00