Pier Reijenga helpt zijn klanten om bewuste keuzes te maken.
Pier Reijenga helpt zijn klanten om bewuste keuzes te maken. Foto: Eigen Beeld

Hoe houd je goede voornemens vol?

Algemeen

DRACHTEN - Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Grote kans dat je ze alweer in de ijskast hebt gezet voor volgend jaar. Voel je niet schuldig, de meeste mensen houden hun voornemens niet lang vol. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste goede voornemens al op 12 januari zijn vergeten. Gedragsverandering, dat wat een goed voornemen eigenlijk is, is superlastig. Personal Trainer en voedingsdeskundige Pier Reijenga weet er alles van, hij begeleidt mensen die gezonder willen leven. 

Echt veel drukker heeft Pier het niet in januari. Er zijn weinig mensen die hun goede voornemens ook daadwerkelijk weten om te zetten naar de actie om hulp in te schakelen van een personal coach. Meer sporten en gezond eten blijkt in de praktijk lastiger te zijn dan het lijkt en veel mensen durven of willen geen hulp vragen. Het gevolg is dat veel goede voornemens al na een paar dagen in de prullenbak belanden. Volgens Pier komt dat doordat de mens van nature een gewoontedier is. “Veel mensen zitten vast in een bepaald gewoontepatroon en die is moeilijk te doorbreken. Het lukt niemand om in een paar dagen een jarenlange gewoonte te doorbreken. Dat kost tijd en moeite en dat kunnen veel mensen niet opbrengen. Daar is discipline voor nodig.”

Om een gewoonte te veranderen moet je volgens Pier de knop omzetten. “Je moet op zoek gaan naar de reden waarom je iets wilt. Waarom wil je afslanken, waarom wil je een strak lijf, waarom wil je gezonder leven? Doe je dit voor jezelf of verwacht jouw omgeving dit van je?” Het onderzoeken van je drijfveren kan je helpen die knop om te zetten.

Vraag hulp!

Wat nog meer kan helpen, is het inschakelen van hulp. Pier: “Je hoeft het niet alleen te doen. Door samen met iemand naar je doel te werken kun je elkaar motiveren.” Vragen naar hulp kan ook essentieel zijn om je doelen te bereiken. “Onderzoek naar wat jij nodig hebt en leg contact met iemand die je op een deskundige manier kan begeleiden om je doel te bereiken, of dat nou een personal trainer is, een diëtist of een therapeut. Zij kunnen je ook helpen om je resultaten inzichtelijk te maken en dat werkt motiverend.” 

Wil je liever in je eentje starten, ga dan terug naar de basis, raadt de personal trainer aan. “Ga op zoek naar jouw probleem en maak een plan van aanpak. Nogmaals: vraag hulp als het zelf niet lukt, daar hoef je je niet voor te schamen.”
Sommige mensen hebben van nature meer discipline in zich dan anderen, geeft Pier toe, maar ook als je minder gedisciplineerd bent kan jij je doelen halen. “De zaak is nooit verloren, het is nooit te laat. Naast discipline kan ook een regime jou helpen. Dat klinkt misschien zwaar maar het is niet meer dan elke dag bewust keuzes maken. Bewuste keuzes zijn het begin van een nieuwe gewoonte.”

Weet wat je eet

Om bewust keuzes te maken moet je goed geïnformeerd zijn: “Als je gezonder wilt eten moet je weten wat een verantwoorde keuze is en wat jouw lichaam nodig heeft. Weet dus wat je eet en wees bereid om nieuwe kennis te vergaren. Het kan maar zo zijn dat jouw idee van gezonde voeding inmiddels al verouderd is.”

Crashdiëten

In zijn werk heeft Pier al veel crashdiëten langs zien komen: “Sonja Bakker, intermittent fasting, Low Carb dieet, noem maar op. Ik ben er geen fan van. Ik denk dat we veel meer terug moeten gaan naar de basis. Goede voorlichting, vers eten (dus minder pakjes en zakjes) en minder suiker en koolhydraten. Als je je voedingsgedrag structureel kan aanpassen, dan ben je al een heel eind.”

Meer informatie over Pier en zijn werk vindt je op www.pierreijenga.nl

Hoe houd je goede voornemens vol?

‘Discipline en bewuste keuzes zijn belangrijk’

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00