Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Schaam je niet en durf om hulp te vragen.
Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Schaam je niet en durf om hulp te vragen.

Worstel je op financieel gebied? Hier kun je hulp vinden om uit de problemen te komen!

Algemeen

DRACHTEN - Een ingewikkelde scheiding, je woning die maar niet verkocht wordt, langdurige ziekte of plotseling ontslag. We staan er niet altijd bij stil, maar iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Vaak ontstaan ze klein maar als er niets mee gedaan wordt dan stapelen de problemen zich op. Gelukkig zijn er in Nederland veel organisaties of stichtingen die je willen helpen. Van subsidie van de gemeente om te besparen op de elektrarekening, van stichtingen die het lidmaatschap van de voetbalvereniging voor een kind willen betalen, tot organisaties die je helpen om betalingsregelingen te treffen. RondOm Drachten zet er een aantal op een rijtje. 

De cijfers

Het CBS houdt data bij over armoede in gemeenten. In deze CBS Armoedemonitor lezen we bijvoorbeeld dat 7,4% van de huishoudens in Smallingerland een laag inkomen hebben. Een laag inkomen is een inkomen dat, omgerekend naar een inkomen van een alleenstaande, een lagere koopkracht vertegenwoordigt dan een bedrag van 13.250 euro per jaar, wat 1.100 euro per maand is (in prijzen van 2020). Alleen in de gemeenten Harlingen (8,3%) en Leeuwarden (10,3%) wonen meer huishoudens met een laag inkomen. Vooral in de wijken De Trisken, Drachten Noord-West, De Wiken en De Venen wonen veel huishoudens met een laag inkomen. In Smallingerland heeft 3,9% van de huishoudens te maken met een langdurig laag inkomen, wat inhoudt dat ze meer dan vier jaar een laag inkomen hebben. Volgens Centrum Jeugd en Gezin Smallingerland groeien maar liefst 1.500 kinderen op in minimagezinnen. 

Hulp van de gemeente

Bij gemeente Smallingerland bieden ze verschillende minimaregelingen aan. Dit is voor mensen die een inkomen hebben tot 115% van de bijstandsnorm. Zo heb je bijvoorbeeld de bijzondere bijstand. Dit is een uitkering waarmee je extra en bijzondere kosten kunt betalen. Er is ook een individuele inkomenstoeslag. Als je de afgelopen 36 maanden gemiddeld een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm hebt gehad, dan kun je één keer in het jaar zo’n toeslag aanvragen. Het geld mag je overal voor gebruiken en instanties zien deze toeslag niet als inkomen, waardoor je ook niet gekort wordt op een uitkering. Zit je in de bijstand, dan krijgt de gemeente automatisch bericht dat u voor deze toeslag in aanmerking komt. Als je studeert en door een beperking naast je studie niet kan werken, dan kan je in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. De hoogte van dit bedrag hangt af van je leeftijd en je moet voldoen aan een aantal eisen. Tenslotte kan de gemeente je ook helpen met een zorgverzekering. AV Frieso Compleet zorgverzekering is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen.

Op www.bit.ly/minimaregelingsDRA vind je meer informatie over deze regelingen. Hier vind je ook de juiste formulieren. Wil je graag hulp bij het invullen van die formulieren? Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij het Ping-loket van de gemeente. Het Ping-loket is iedere werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 telefonisch bereikbaar op 0512-581234. Je kan bij hen terecht voor informatie en advies, voor bemiddeling en hulp bij het aanvragen van regelingen. 

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het Wmo-loket en het Ping-loket vallen onder de organisatie Carins. In de gemeente Smallingerland is dit de plek voor iedereen die informatie, hulp of ondersteuning zoekt bij opvoeden en opgroeien, zorg, wonen en welzijn, inkomensvragen en schuldproblematiek, meedoen en jezelf kunnen redden in de maatschappij. Je kunt hen bereiken op 088 50 65 400. 

Ben je (binnenkort) dak- of thuisloos, dan kun je in Smallingerland terecht bij Stichting Wender. 

Hulp van lokale organisaties

Bij Bibliotheek Drachten kun je terecht bij het Formulierenspreekuur. Een vrijwilliger helpt je dan om formulieren te begrijpen en op een juiste manier in te vullen. Deze hulp is gratis. Bij de bibliotheek vind je ook een Weggeefkast met verzorgingsproducten zoals tandpasta, tampons en shampoo. Deze mag je gratis meenemen. Menstruatieproducten kunnen heel duur zijn. Daarom zijn er overal in Friesland MUPs, menstruatieproducten uitgiftepunten. Waar je die vindt (plus nog veel meer lokale tips) vind je op www.hulpbijarmoede.nl.

Heb je een laag inkomen en lukt het soms niet om eten voor jezelf of je gezin te kopen, dan kom je wellicht in aanmerking voor hulp van Voedselbank Smallingerland. Op hun site www.voedselbanksmallingerland.nl kun je meer informatie vinden, zoals een rekenhulp om te berekenen of je bij de Voedselbank terecht kan. Je kan ook bellen met 06-14451944. Bij Kledingbank Ureterp kunnen mensen uit Smallingerland met een laag inkomen terecht voor kleding en in Heerenveen en Sneek zijn speelgoedbanken waar je, wanneer je een laag inkomen hebt, aan speelgoed kan komen voor de kids.. Heb je huisdieren? Baasjes met een laag inkomen kunnen geholpen worden door Dierenvoedselbank Friesland (www.dierenvoedselbankfriesland.nl). Voor katteneigenaren met een minimuminkomen hanteert Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie een speciaal tarief voor de castratie en sterilisatie . 

Veel mensen vinden het fijn om te sporten, maar een lidmaatschap bij een vereniging kan prijzig zijn, zeker als elk dubbeltje twee keer omgedraaid moet worden. Gelukkig zijn er organisaties die je willen helpen om de contributie te betalen. Kinderen en jongeren worden in Nederland geholpen door Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ouders kunnen dit zelf niet aanvragen, dit moet gedaan worden door een tussenpersoon. In Smallingerland kun je hiervoor contact opnemen met Sportbedrijf Drachten (Dennis Zijlstra via d.zijlstra@sportbedrijfdrachten.nl of 06 82 42 69 44). Volwassenen kunnen terecht bij Sportfonds Smallingerland. De aanvraag hiervoor kun je zelf doen en wordt behandeld door Sportbedrijf Drachten. Voor meer informatie kun je contact leggen met Dennis Zijlstra. 

Hulp online

Ook online is veel hulp te vinden. Op Facebookpagina’s zoals ‘Drachten geeft weg’ worden bijvoorbeeld regelmatig dingen gratis weggegeven, zoals maaltijden, banken, kasten of speelgoed. Op Zoekhoek Drachten kun je zelf een oproep plaatsen als je op zoek bent naar een specifiek product. In de Facebookgroep ‘Stichting voor de minima’ vind je veel extra informatie die je kan helpen om stichtingen, fondsen en andere organisaties te vinden die jou kunnen helpen bij verschillende problemen. 

Hulp bij schulden

Wil je graag verder en jouw financiële problemen oplossen? Dat hoef je niet alleen te doen! Een SchuldHulpMaatje kan je bijvoorbeeld helpen om al jouw schulden op een rij te krijgen en betalingsregelingen te treffen. Deze hulp is helemaal gratis. Meer informatie vind je op www.schuldhulpmaatje.nl.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00