Jannes de Lange (midden) tekent zijn contract bij S.V. Olyphia. Links van hem Cor Lem en rechts Gio Martha van de TC.
Jannes de Lange (midden) tekent zijn contract bij S.V. Olyphia. Links van hem Cor Lem en rechts Gio Martha van de TC. Foto: S.V. Olyphia

“Ik sta te popelen om weer te beginnen bij S.V. Olyphia, het is een hele warme club”

Sport

NOORDWOLDE - Jannes de Lange is door S.V. Olyphia voor het nieuwe seizoen aangesteld als hoofdtrainer. Jannes is daarmee de opvolger van Frans à Nijeholt, die na dit seizoen trainer wordt bij VV Oosterlittens. Voor Jannes is S.V. Olyphia niet geheel onbekend, want hij stond in het seizoen 2017/2018 al eerder voor de groep. Hij staat dan ook te popelen om weer aan de slag te gaan bij de club uit Noordwolde. 

“Ik heb heel veel zin om weer bij Olyphia te beginnen”, vertelt Jannes enthousiast. “Het is een hele warme club, met goedwillende vrijwilligers. Bij een vereniging kan iedereen lid worden, maar Olyphia is wat dat betreft heel hecht; dat vind ik mooi! Gaat het niet goed, dan spreken ze je er ook op aan. Dat werkt heel fijn, want recht is recht en krom is krom. Iedereen zegt hier wat op het hart ligt en daar hou ik zelf ook van.”

Ontwikkeling continueren

Met de aanstelling van Jannes, hoopt Olyphia de ontwikkeling van de hoofdmacht te continueren. Beide partijen kijken uit naar een positieve samenwerking. Jannes licht toe: “Het is niet zo dat Olyphia een bepaalde doelstelling uitspreekt, maar we willen wel graag stappen maken samen. Op dit moment speelt de ploeg in de middenmoot van de Derde Klasse. De ploegen ontlopen elkaar echter nauwelijks. Handhaving zou in de basis heel mooi zijn, maar ik hoop eigenlijk dat ze in het linkerrijtje eindigen. Volgend jaar kunnen we dan misschien ook weer een stap zetten.”

Volop ervaring

De 59-jarige hoofdtrainer barst intussen van de ervaring. Jannes begon zijn trainerscarrière al in 1996, namelijk bij V.V. IJhorst. Daarna is hij respectievelijk trainer geweest bij: Zuidwolde, ZBC, Steenwijker Boys, Dalen, HODO, Olyphia, Twedo en nu dus opnieuw Olyphia. Met zijn huidige club Twedo promoveerde Jannes, in alweer zijn vijfde seizoen bij de club, het afgelopen jaar naar de Tweede Klasse. Een prachtig hoogtepunt voor de trainer uit Staphorst. “Twedo is een hele leuke en goede club. Ik kwam daar toen ze elfde stonden in de Derde Klasse. Uiteindelijk zijn we binnen vijf jaar gepromoveerd naar de Tweede Klasse, wat natuurlijk heel erg leuk is om mee te maken”, licht Jannes toe. En ook in de Tweede Klasse H doet Twedo het tot nu toe prima, want met 19 punten uit 13 wedstrijden is de ploeg uit Nieuw Amsterdam terug te vinden op een zevende plek. “Geweldig natuurlijk en dat sprak Olyphia ook aan, want het laat zien dat je progressie kunt boeken met een groep. Omdat zij ook een vrij jonge groep hebben, met een aantal ouderen erbij, zochten ze iemand die daar goed mee overweg kan.”

Energiek voetbal spelen

Als we vragen hoe Jannes zichzelf omschrijft, lacht hij: “Dat kunnen anderen beter doen, maar ik ben in ieder geval altijd mezelf. Ik hou niet van raar doen en ik ben ook geen moderne trainer die met allerlei filmapparatuur gaat lopen sjouwen. Wel ben ik een trainer die houdt van energiek voetbal. Als de jongens alles geven, ben ik tevreden.”

Spelers in hun kracht gebruiken

Jannes laat het voetbal dan ook afhangen van de mogelijkheden die de selectie heeft. “Uiteindelijk zal ik de jongens altijd neerzetten op een manier die het beste bij ze past, of dat nu aanvallend of verdedigend is. Ik denk dat je altijd moet voetballen naar de mogelijkheden en moet kunnen anticiperen op een tegenstander. Dat is ook wat ik tijdens de eerste zes weken van de voorbereidingsperiode doe. Dat is bepalend voor wat de jongens gaan doen. Ik maak duidelijk wat ik verwacht als een tegenstander bijvoorbeeld met twee spitsen speelt, met drie spitsen of met een spits. Als de wedstrijd dan begint en de tegenstander voetbalt anders, hoop ik dat de spelers dat kunnen herkennen en daar zelf op in kunnen springen. Het is leuk om te zien dat spelers zelf na gaan denken over de situatie.” 

Uitstekende faciliteiten

Dat verwacht Jannes bij Olyphia ook voor elkaar te kunnen krijgen. “De faciliteiten bij de club zijn uitstekend. Er ligt een groot trainingsveld van goede kwaliteit in Noordwolde. Daar kun je natuurlijk volop spelpatronen op trainen. Het belangrijkste is echter dat de spelers plezier hebben tijdens trainingen en wedstrijden. In al mijn ervaring in het amateurvoetbal, kan ik zeggen dat je met plezier toch de grootste resultaten kunt bereiken. We gaan er een mooi seizoen van maken samen.”

Jordy de Jong van S.V. Olyphia in actie.
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00