Jan Haan, trainer van SV Oosterwolde.
Jan Haan, trainer van SV Oosterwolde. Foto: RondOm Vandaag

“Deze club moet zo snel mogelijk terug naar de Tweede klasse”

Sport Voetbalspecial 2023

OOSTERWOLDE - SV Oosterwolde moet zo snel mogelijk terug naar de Tweede klasse en daarin vervolgens stabiel presteren, dat stelt kersverse hoofdtrainer Jan Haan uit Grijpskerk. De ambitieuze trainer, afkomstig van RWF, hoopt dit seizoen hoge ogen te gooien met zijn nieuwe ploeg: “Er zit enorm veel potentie in deze vereniging.” 

Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft de 34-jarige Jan Haan al een karrenvracht aan ervaring als hoofdtrainer. Hij begint bij Fc Grootegast, de club waar hij opgroeit en jarenlang deel uitmaakt van de eerste selectie als speler. Toen wist hij direct dat hij ooit trainer wilde worden. “Vanwege een hernia is dat in een stroomversnelling gekomen. Ik kon daardoor een heel seizoen niet voetballen. Ik was op dat moment al in het bezit van een TC2 diploma, want ik heb zo’n 15 jaar geleden de ALO gevolgd. Toen heb ik samen met Johannes Douma het Eerste elftal gecoacht. In eerste instantie als assistent en daarna als hoofdtrainer. We hebben samen een topjaar in de Tweede klasse gehad en ik heb ontzettend veel van Johannes geleerd.” 

Tijd voor de volgende stap

Daarna zwaait Jan vijf jaar lang de scepter bij RWF in Frieschepalen. Hierin behaalt hij meerdere periodetitels in de Vierde klasse en het afgelopen jaar weet hij zelfs het kampioenschap te bemachtigen met de rood-witte formatie. “Een geweldige bekroning voor een hele mooie tijd. Het is na vijf jaar echter tijd voor de volgende stap, want ik wil graag omhoog en kijken waar mijn plafond ligt als trainer.” 

Een goed gevoel

Jan is dan ook heel content met de kans die hij bij SV Oosterwolde krijgt. Het gevoel en de klik bij de club waren meteen goed, zo licht hij toe. “Het afgelopen jaar kwam ik op het Leekster Voetbalgala toevallig met iemand uit het bestuur van Oosterwolde in contact. Dat klikte zo goed, dat ik vervolgens bij de club op gesprek gekomen ben. Na het eerste gesprek waren we er beide al heel snel over uit. We hebben beide de ambitie om het maximale eruit te halen.”

“We hebben beide de ambitie om het maximale
eruit te halen.”

Zo snel mogelijk terugkeren

En dus wil SV Oosterwolde zo snel mogelijk terugkeren op Tweede klasse niveau. “Gezien de omvang van het dorp en de club moet dat gewoon”, legt Jan uit. “Vanwege de fusie een aantal jaren geleden heeft dat echter even tijd nodig. Er zijn heel veel mutaties geweest binnen de club. Niet alleen in de Eerste selectie is er heel veel veranderd, maar ook op bestuurlijk vlak. Het is logisch dat zoiets even moet groeien. Het is dan uiteraard jammer dat Oosterwolde het afgelopen jaar gedegradeerd is, maar toch niet geheel onverklaarbaar. Je staat uiteindelijk waar je staat, zeg ik altijd. Een kleine selectie met veel blessures en schorsingen, dat maakt het ook lastig om als groep constant te presteren.” 

Een nieuwe start

In de Derde klasse kan Jan dus werken aan een nieuwe start met Oosterwolde. Een nieuwe start waarin iedereen binnen de selectie weer op ‘nul’ begint. “Dat was ook een van de belangrijke eisen vanuit de spelersgroep. Iedereen wil een eerlijke kans, waarbij er niet gekeken wordt naar het verleden. Zelf was ik natuurlijk nog actief bij RWF het afgelopen seizoen, dus wat dat betreft heb ik de voorbereiding kunnen gebruiken om iedereen een eerlijke kans te geven. Dat bevalt heel erg goed.” 

Visie overbrengen

Ook voor Jan is een nieuwe start zo nu en dan weer even schakelen. “Bij RWF zaten de automatismen er na vijf jaar erg goed in. Dan gaat het eigenlijk een beetje op de automatische piloot. Voor mij is het leuk om bij Oosterwolde te werken aan mijn visie, maar dat vergt ook tijd. Ik wil graag verzorgd en aanvallend voetbal spelen van achteruit, waarbij we zo snel mogelijk de bal veroveren. Dat is iets wat de jongens niet altijd gewend waren de afgelopen seizoenen. Gelukkig merk ik wel dat ze het heel erg leuk vinden om te leren. Ze vinden het leuk om te werken aan een eigen idee, waarbij we uitgaan van eigen kracht. Dat is iets waar we altijd op terug kunnen vallen in deze competitie.”

Een zware competitie

De ambities en doelstellingen zijn dus duidelijk bij Oosterwolde, maar Jan verwacht niet dat het een gemakkelijke opgave wordt dit seizoen. “Het is een hele sterke Derde klasse, verwacht ik. CVVO en Workum schat ik hoog in, maar ook Balk en Joure draaien een goede voorbereiding. Vanwege de versterkte promotie/degradatieregeling van het afgelopen seizoen zullen we sterk voor de dag moeten komen. Het geloof is er echter bij mij en de spelersgroep dat we dit seizoen mee kunnen doen om de bovenste plekken.”

Klik hier om de verhalen van de andere voetbalclubs uit de regio te lezen.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00