Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

“Je bent nooit te oud om te voetballen”

Sport

DONKERBROEK - Voetbal; we genieten allemaal van het spelletje. Of je nu jong of oud bent, je bent nooit te oud om te (leren) voetballen. Toch kan het best intensief zijn om op latere leeftijd een wedstrijd te spelen op een groot veld. Daarom is een aantal jaar geleden het concept Walking Football bedacht. Walking Football is een voetbalvorm waarbij er op een kwart veld gespeeld wordt en waar uitsluitend gewandeld mag worden. Dat is uitdagender dan het klinkt, want je moet secuur zijn in de passing en de bal mag niet boven de heup uitkomen. Steeds meer clubs introduceren het concept bij hun vereniging, want via Walking Football kunnen mensen hun leven lang (actief) genieten van voetballen. Bovendien zitten er nog veel meer voordelen aan Walking Football dan alleen het sportieve aspect. Allard Donker, voorzitter van SV Donkerbroek, is van plan om Walking Football op te zetten bij zijn vereniging. Hij legt uit waarom hij dat zo belangrijk vindt. 

Allard is al jarenlang projectleider bij Sport Fryslân. Samen proberen zij aan de hand van diverse projecten om mensen in beweging te krijgen en/of organisaties te ondersteunen. Walking Football is daar een heel mooi voorbeeld van. “We zien dat veel (oudere) mensen in de regio gestopt zijn met voetballen, maar nog wel begaan zijn met het spelletje. Hoe mooi is het dan om deze doelgroep weer in beweging te krijgen”, vertelt hij enthousiast. 

Een hechte dorpsclub

SV Donkerbroek staat bekend als een hechte dorpsclub en wil stappen zetten om dat in de breedst mogelijke zin waar te maken. “Wij zien een kans om een groep van 45+ weer aan het voetballen te krijgen. Dat is niet alleen belangrijk vanwege het sportieve aspect, maar wat dacht je van het sociale aspect. We willen eenzaamheid tegengaan en hoe mooi is het als voetbal daarin een verbindend middel kan zijn. Ik werk zelf in de sport en je merkt dat mensen vooral de kleedkamerhumor vaak missen; het moet gewoon gezellig zijn. Dat is waar Walking Football om draait. Je trapt tegen een balletje aan samen en vervolgens haal je samen mooie herinneringen op van vroeger.”

Ik werk zelf in de sport en je merkt dat de mensen vooral de kleedkamerhumor vaak missen.

Iedereen is welkom

Iedereen is dus welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de vereniging en je kunt altijd vrijblijvend eens kijken of het iets voor je is. Allard benadrukt: “Je hoeft dus niet een goede voetballer te zijn om mee te doen, sterker nog: zelfs als je nog nooit gevoetbald hebt, ben je van harte welkom! Het sociale aspect staat altijd op nummer één.”

Een speciale dag

Om mensen kennis te laten maken met het spelletje, wil Allard in het najaar een speciale dag organiseren. “Dat doen we, omdat we zien dat mensen het toch nog wel lastig vinden om de stap te zetten om eens mee te trainen. Op deze manier willen we een leuke dag organiseren, waarbij mensen laagdrempelig kennis kunnen maken met het spelletje. Een training, met aansluitend een gezellige avond, spreker en een hapje en drankje bijvoorbeeld. Daarvoor hebben we ook een subsidie gekregen van de gemeente. We zijn dankbaar dat zij mee willen denken en het belang erkennen van Walking Football.”

Walking Football breed opzetten

Allard is vanuit Sport Fryslân bezig om het Walking Football breed op te zetten in de regio. “Zo betrekken we Makkinga er ook bij. Die samenwerking is er natuurlijk al met de jeugd, dus het is makkelijk schakelen met deze vereniging. We willen iedereen in de regio de kans bieden om weer in beweging te komen en betrokken te blijven bij een vereniging. Nogmaals, je hoeft geen lid te zijn, je kunt overal vrijblijvend eens informeren en een kijkje nemen!”

Je hoeft niet een goede voetballer te zijn om mee te doen, sterker nog: zelfs als je nog nooit gevoetbald hebt, ben je van harte welkom!

Hou de website in de gaten

Hou de website: www.svdonkerbroek.nl in de gaten voor de laatste informatie over Walking Football. Contact opnemen kan ook via het contactformulier op de website. Binnenkort zal er meer bekend worden gemaakt over het evenement omtrent Walking Football. “We hopen dat we van een simpel potje voetballen vervolgens iets wekelijks kunnen maken. We hebben er zin in!”

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 15 uur geleden
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 18 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00
Afbeelding
'Kunstvoorstelling' over schilder Pieter Bruegel Cultuur 23 feb, 09:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00