Head Groundsman Gertjan Hilarius van sc Heerenveen toont vol trots zijn prijs.
Head Groundsman Gertjan Hilarius van sc Heerenveen toont vol trots zijn prijs. Foto: Mustafa/FPh

Head Groundsman Gertjan Hilarius van sc Heerenveen is trots op de titel: Fieldmanager of the Year 2023

Sport

DONKERBROEK - Iedere week wordt er vol enthousiasme gevoetbald. Sta je dan eigenlijk wel eens stil bij het feit dát het überhaupt mogelijk is om te voetballen en dat de velden er zo mooi bij liggen? Het is namelijk een kunst op zich om een voetbalveld te onderhouden, zeker gezien de uitdagende weersomstandigheden in Nederland. Eer daarom de mensen die ervoor zorgen dat jij wekelijks kunt voetballen! Eén van deze mensen is Gertjan Hilarius uit Donkerbroek. Hij is Head Groundsman bij sc Heerenveen en benoemd tot Fieldmanager of the Year 2023, de prestigieuze vakprijs van Vakblad Fieldmanager. We praten met hem over deze prachtige prijs, maar ook over wat het vak Groundsman precies inhoudt.

De 37-jarige Gertjan Hilarius is al zijn hele leven een natuurliefhebber pur sang. De gras- en gazonspecialist is nu zo’n vier jaar actief als Head Groundsman bij sc Heerenveen en runt daarnaast een eigen bedrijf genaamd: Gazonbemesting.nl. Na een intensief traject bij de Friese profclub, ligt er inmiddels een prachtige grasmat in het Abe Lenstra Stadion. Dat bleef ook het Vakblad Fieldmanager niet onopgemerkt. Zo kreeg hij lovende woorden van de jury. “De Fries Gertjan Hilarius is de Head Groundsman van sc Heerenveen. Initiatiefrijk en een mensenmens met aandacht voor het gehele onderhoudsteam en de mensen daarbuiten. Hij is ook actief bij het enthousiasmeren van schooljeugd voor het vak. Gertjan is een echte innovator, diepgravend onderzoeker voor het beste resultaat”, leest Gertjan de feedback voor. 

Een manier van leven

Gertjan beschouwt de titel Fieldmanager of the Year en het bijbehorende ambassadeurschap als een enorme eer. “Het is toch de kroon op je werk”, stelt hij enthousiast. “We steken er heel veel energie in, soms wel meer dan zestig uur in de week. Je gezin moet er dus wel achter staan. Ik ben ook veel in de weekenden weg, want we voetballen natuurlijk in het weekend. Een wedstrijddag is alleen al 12 uren werken, waardoor het werk van een Groundsman echt een manier van leven is”, legt hij uit.

Dankbaar voor de investeringen

Als een dergelijke levensstijl dan leidt tot zo’n prachtige bekroning, is dat natuurlijk iets wat heel veel voldoening geeft. Gertjan prijst hierbij ook het bestuur van sc Heerenveen, dat mee heeft willen denken en ook fors geïnvesteerd heeft in de visie die hij voor ogen heeft. “De afgelopen paar jaar heb ik veel gereisd. Ik ben onder andere bij Tottenham Hotspur en Arsenal geweest om te kijken hoe ze daar de velden onderhouden. Daarbij heb ik zelf ook altijd een bepaald idee gehad over hoe de toplaag van een sportveld er in Nederland er uit moet zien. Je moet rekening houden met de invloeden van buitenaf, want je hebt bij Heerenveen niet een dak dat dicht kan, zoals bij de ArenA of Tottenham bijvoorbeeld. Ondanks alle lastige weersomstandigheden, zoals: regen, sneeuw en temperaturen onder nul, hebben we nu een heel mooi veld liggen waar de spelers het hele jaar door op kunnen voetballen (mits er geen ijs of sneeuw ligt). Ik ben het bestuur heel dankbaar dat ze mee zijn gegaan in mijn visie, want het is best wel een investering. Om een stadionveld hybride te maken is namelijk één, maar om daar ook nog een goede zandlaag in te leggen, daarvoor moest best wel wat gebeuren. Het hele veld is als het ware op de kop geweest.” 

Complimenten van spelers

Het mooiste compliment kreeg Gertjan na de wedstrijd van sc Heerenveen tegen Heracles Almelo. “Thom Haye kwam na de overwinning naar me toe en gaf me een omhelzing. Hij zei: ‘wat een prachtveld en wat speelt het lekker’. Daar doe je het voor”, vertelt de Groundsman enthousiast. 

Geheim van een goed veld

Het geheim van een goed veld zit hem volgens Gertjan met name in de opbouw van een goede zandlaag en een effectief drainagesysteem. Daarnaast vergt het een investering in (moderne) middelen om het gras effectief te kunnen onderhouden. Dat zit als volgt: “Wij spelen voetbal natuurlijk voornamelijk in de wintermaanden, maar de periode mei t/m halverwege augustus zijn eigenlijk de mooiste grasmaanden”, legt Gertjan uit. “We hebben dus de uitdaging om het gras in de wintermaanden als het ware voor de gek te houden om toch te blijven groeien. Dat doen we aan de hand van (simulatie)lichten, doeken op het veld, beregenen en het sturen van wind (want je hebt vaak geen wind in het stadion); eigenlijk ben je dus een soort tuinder in een tuinkas, maar dan in een stadion. Wij moeten al die elementen namaken en dat maakt het werk heel uitdagend.”

Het vak moet in de picture

Het feit dat het werk zo uitdagend en specialistisch is, is volgens Gertjan ook een belangrijke reden dat het vak Groundsman onder de aandacht moet komen. “Ons vak moet in de picture, want we hebben -net als vele andere sectoren- te weinig mensen. Als jij een klein jongetje vraagt: wat wil je later worden? Dan is de kans groter dat hij zegt: ‘ik word bouwvakker’, dan dat hij zegt: ‘ik word Groundsman op een stadion’. Daarom vind ik het belangrijk om te laten zien hoe leuk het vak is. Elke dag is het weer omgaan met verschillende omstandigheden!”

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 10 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00