Martijn Boers van VV Zandhuizen.
Martijn Boers van VV Zandhuizen. Foto: RondOm Vandaag.

“We willen voetbal levend houden in de regio”

Sport Voetbalspecial 2023

ZANDHUIZEN - Met sommige trainers praat je over ambities, doelstellingen en prestaties. Maar eigenlijk draait voetbal in de essentie maar om één ding: plezier. Dat voetbal niet altijd vanzelfsprekend is, wordt duidelijk na een gesprek met Martijn Boers van VV Zandhuizen. De echte clubman, leider en veldtrainer staat samen met Renaldo Koopman (die op zondags voor de groep staat) het aankomende seizoen aan het roer van de gloednieuwe Samenwerkende Senioren Afdeling (SSA) van Oosterstreek en Zandhuizen. Het doel is niet om te promoveren, maar vooral om weer ‘lekker samen te voetballen’. Dat heeft een logische oorzaak. Martijn legt uit hoe dat zit. 

Martijn Boers was het afgelopen seizoen actief met broertje Wilco als leider van het tweede elftal van VV Zandhuizen. In de reserve vijfde klasse werden de rood-zwarten met overmacht kampioen. De basis van het succes? “Een echte vriendenploeg, met veel kwaliteit en ervaring”, vertelt Martijn enthousiast. 

Het allerbelangrijkste
is dat iedereen
in de regio kan
blijven voetballen.

Reuring op de sportparken

Dat zit zo; het eerste elftal van VV Zandhuizen werd, ondanks handhaving in de vierde klasse een seizoen eerder, het afgelopen seizoen opgeheven. Dat had te maken met de teruglopende ledenaantallen. Omdat er geen representatief elftal op de been kon worden gebracht, hebben een aantal spelers van de eerste selectie het tweede elftal gevormd. Toen werd er door buurman VV Oosterstreek (die ook met personele problemen kampte) al contact gezocht met de vraag: kunnen we niet iets voor elkaar betekenen? Destijds was de keuze om terug te trekken echter al genomen en op de achtergrond speelde ook het fusieverhaal met Vidosa, de Samenwerkende Jeugd Organisatie waar Oosterstreek en Zandhuizen ook een onderdeel van uitmaken. Omdat een fusie tussen de moederclubs (Oosterstreek, Zandhuizen, Olyphia en Sport Vereent) dit seizoen nog niet haalbaar is, is er een Samenwerkende Senioren Afdeling opgezet tussen Oosterstreek en Zandhuizen. Hierbij zal er de ene thuiswedstrijd gespeeld worden op het sportpark van Oosterstreek en de andere thuiswedstrijd op het sportpark van Zandhuizen. De inkomsten zullen worden verdeeld, er komt weer een representatief elftal op de been en er ontstaat weer reuring op de sportparken. Een tijdelijk overbrugging en win-win situatie voor beide clubs. 

Elkaar helpen

Martijn is blij dat hij onderdeel uit mag maken van de SSA en denkt dat de samenwerking bij kan dragen aan plezier en motivatie. “Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat iedereen in de regio kan blijven voetballen. Als we elkaar als clubs daarbij kunnen helpen, is dat alleen maar mooi. Het overgrote deel van de spelers van de SSA zal nog steeds bestaan uit spelers van Oosterstreek, maar daar waar we elkaar kunnen helpen en ondersteunen, zullen we dat zeker doen”, legt hij uit. 

Gezamenlijk trainen

De spelers van VV Oosterstreek en het tweede elftal van VV Zandhuizen zullen onder andere samen gaan trainen. “Dan hebben we op papier misschien wel dertig spelers of meer. Er zijn echter in het seizoen ook altijd wel blessures of jongens die een keer niet kunnen. Je staat dan gelukkig niet ineens met acht man op een training. Afgelopen seizoen zag je nog wel eens dat als je een paar afzeggingen had, je amper een training kon organiseren. Dat is natuurlijk jammer voor de jongens die wel graag willen trainen. Daarom helpt een samenwerking ook om het plezier en de motivatie erin te houden.”

Een serieuze aanpak

Daar ziet Martijn ook een belangrijke rol in weggelegd voor zichzelf. “Ondanks dat we in de reserve vijfde klasse speelden, pakten we de wedstrijden gewoon serieus aan. Ik maakte altijd een reële opstelling en we speelden ook altijd vanuit een vaste formatie. Als je er toch bent, pak het dan ook goed op. Ook dat draagt bij aan een stukje plezier, door het succes te beleven met elkaar. Daarbij kreeg iedereen ongeveer evenveel speelminuten, want dat zijn ook hele belangrijke dingen als je het met een kleine ploeg moet doen”, licht hij toe. 

Vertrouwen

Martijn verwacht dan ook een succesvolle samenwerking het aankomende seizoen. “We zullen ongetwijfeld even moeten wennen aan elkaar, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goedkomt. We zijn blij dat er weer activiteit komt op beide sportparken.”

Klik hier om de verhalen van de andere voetbalclubs uit de regio te lezen.

Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 17 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00