SC Cambuur viert feest na de 0-2 van Robin Maulun.
SC Cambuur viert feest na de 0-2 van Robin Maulun. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur wint ‘zes-punten duel’ in Zwolle

Sport

Afgelopen weekend wist SC Cambuur zichzelf een uitstekende dienst te bewijzen door de belangrijke uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 1-2 te winnen. De Leeuwarders nemen daarmee afstand van de onderste regionen, vestigen zich in het linkerrijtje en beleven bovendien de beste seizoenstart ooit in de Eredivisie. Een uitstekende prestatie van de equipe van trainer Henk de Jong. Lees hieronder het wedstrijdverslag. 

In een seizoen waar de promovendi het tot op heden uitstekend doen, bungelt de Prins Hendrik Ende Nimmer Desespereert Combinatie Zwolle, oftewel PEC Zwolle – dat sinds de jaargang 2012/’13 onafgebroken in de Eredivisie speelt – deze competitie vrijwel steevast onderaan de ranglijst van de Eredivisie. De tegenstander van Cambuur deze avond verloor maar liefst de eerste vijf competitiewedstrijden zonder een doelpunt te maken en vestigde daarmee een negatief Eredivisie-record. Maar de Zwollenaren tankten onlangs met de eerste, ietwat fortuinlijke thuisoverwinning op Heracles Almelo en een fraaie bekerzege tegen De Graafschap het broodnodige vertrouwen. Bovendien onderstreepte het nipte verlies afgelopen speelronde tegen AZ dat PEC Zwolle de boel weer aardig op de rit heeft. “Zwolle is beter dan waar ze nu staan”, aldus trainer/coach Henk de Jong in zijn voorbeschouwing op dit belangrijke treffen. De thuisploeg krijgt steeds meer vastigheid en Art Langerer, trainer/coach van de tegenpartij, was vooraf dan ook kraakhelder over wat de blauw-witten te doen staat: “Dit zijn wedstrijden waarin het voor ons moet gebeuren. Cambuur-thuis moet je winnen als je in de eredivisie wilt blijven spelen. Zo simpel is het.” Delfden de geel-blauwen in de voorbereiding nog met 2-1 het onderspit, vanavond was het overduidelijk een ander verhaal. Cambuur won namelijk met 1-2, waardoor opnieuw in een rechtstreeks duel tegen een naaste concurrent een forse tik werd uitgedeeld. Door deze driepunter stegen de Leeuwarders zelfs naar de achtste plek op de ranglijst.

Na het gewonnen duel in het Waalwijkse waterballet had De Jong zijn team in de Hanzestad begrijpelijkerwijs intact gelaten. Dus mochten de weer herstelde David Sambissa en Roberts Uldrikis vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Sander van Eijk het gelijk van hun trainer bewijzen. Bij de gastheren was het meespelen van Yuta Nakayama vooraf het grootste vraagteken. De Japanner die donderdag op de training een tik op zijn enkel kreeg bleek uiteindelijk niet op tijd hersteld te zijn, waardoor Kenneth Paal zijn plek op de linkervleugel in nam. Vanaf het begin van de wedstrijd waren de intenties van de Overijsselaren duidelijk. Het initiatief nemen en vroeg scoren. Zo tekende Daishawn Redan in de vierde minuut voor het eerste wapenfeit toen hij bij de eerste paal net niet wist binnen te tikken. Cambuur kon daar aanvankelijk weinig tegenover stellen en zorgde met name via afstandsschoten van Doke Schmidt voor het nodige gevaar. Halverwege de eerste helft brak Mees Hoedemakers de wedstrijd open. Met een heerlijke pegel liet hij Kostas Lamprou kansloos en schoot de middenvelder via de paal de 0-1 kiezelhard binnen. Gesteund door een vol uitvak met 500 geel-blauwe supporters in het MAC3Park stadion bleef Cambuur het restant van de eerste helft tamelijk probleemloos overeind. PEC Zwolle drong zo nu en dan nog wel aan, maar het had er alle schijn van dat na het Leeuwarder doelpunt bij de thuisploeg de overtuiging zienderogen  afnam. Maar ook Cambuur ontbeerde de rust en het overzicht om nog voor de pauze de voorsprong verder uit te breiden, waardoor Henk de Jong en zijn manschappen halverwege met 0-1 aan de leiding gingen.

Een ongewijzigd Cambuur kwam na de thee uitstekend uit de kleedkamer. Robin Maulun noteerde al na drie minuten de 0-2 door een vrije trap formidabel binnen te krullen. Door Slobodan Tedic en Luka Adzic binnen de lijnen te brengen, probeerde Art Langerer de wedstrijd een andere wending te geven. Na zo’n twintig minuten in het tweede bedrijf werd Daishawn Redan gelanceerd, maar Sonny Stevens bewees net als afgelopen weekend een uitstekende sluitpost te zijn. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar Dean Huiberts zorgde met een rake kopbal dat de spanning in de wedstrijd tien minuten voor tijd volledig terugkeerde. PEC Zwolle probeerde met hoge ballen en het nodige opportunisme de gelijkmaker nog te forceren, maar een echt slotoffensief bleef gelukkig uit.

Van deze felbegeerde overwinning op de hekkensluiter kan heel Cambuur meer dan twee weken genieten. De eerstkomende competitiewedstrijd staat namelijk na de komende interlandbreak gepland. Op zondagavond 21 november, op het ongewone tijdstip van 20.00 uur komt FC Utrecht naar het Cambuurplein. De Domstedelingen zijn met de financiële ondersteuning van fervent supporter en mede-eigenaar Frans van Seumeren al geruime tijd bezig om een structurele plek in de top van de Eredivisie te veroveren. Ook dit seizoen staat de club onder leiding van oude bekende René Hake op een meer dan keurige derde plek, dus het zal voor Henk de Jong en zijn manschappen een flinke uitdaging worden om de punten in het eigen stadion te houden.

Afbeelding
Overstekende fietsster ernstig gewond bij aanrijding met auto in De Hoeve Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 6 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
“De kogel gaat langzamer, dus moet je je stiller houden” Sport 22 mei, 12:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
Een bijkomstigheid bij de dood: Hoe leg je je erfenis vast? Financieel 21 mei, 14:30
Afbeelding
Paard & Erfgoed viert vijftiende editie met uitgebreid en indrukwekkend showprogramma Evenement 21 mei, 12:00