De spelers van Cambuur zijn door het dolle heen na de 0-1 overwinning op RKC.
De spelers van Cambuur zijn door het dolle heen na de 0-1 overwinning op RKC. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur doorstaat storm in Waalwijk en boekt belangrijke overwinning op RKC

Sport

SC Cambuur heeft vanavond een uiterst belangrijke overwinning uit het vuur gesleept bij RKC Waalwijk. De Leeuwarders wonnen in een stormachtig duel uiteindelijk met 0-1 dankzij een doelpunt van matchwinner Issa Kallon. Dankzij de overwinning staat de equipe van trainer Henk de Jong nu op een keurige elfde plaats, met 15 punten uit 11 wedstrijden. Bovendien slaat het weer een klein gaatje met de onderste regionen. Lees hieronder het wedstrijdverslag. 

Het Mandemakers Stadion was vanmiddag het decor voor de ontmoeting tussen RKC Waalwijk en SC Cambuur. Het is een affiche dat vaker op het tweede niveau van Nederland is gespeeld dan in de Eredivisie, maar beide geel-blauwe ploegen mogen zich anno 2021 trotse Eredivisionist noemen en laten tot dusver zien dat ze prima meekunnen op dit niveau. Het onderlinge verschil op de ranglijst was vooraf dan ook verwaarloosbaar en na vandaag is dat weer iets groter geworden en wel in Leeuwarder voordeel. Dankzij een treffer van Issa Kallon won SC Cambuur met 0-1 en is de marge met RKC weer vijf punten.

Hoofdtrainer Henk de Jong koos vanmiddag voor Roberts Uldrikis in de punt van de aanval en dat ging ten koste van Tom Boere. De Letse spits maakte een goede indruk bij zijn eerdere invalbeurten en ook vanmiddag liet hij zien dat het een spits is waar de Leeuwarder supporters nog veel plezier aan kunnen beleven.

De laatste ontmoeting met RKC op Brabantse bodem was overigens op 8 maart 2019 en toen zorgden Sam Hendriks en Robin Maulun voor een 0-2 overwinning. Laatstgenoemde zou ook vandaag een hoofdrol opeisen, al was het dit keer helaas niet op de manier waarop je zou willen. Al na tien minuten spelen werd Doke Schmidt onderuit geschoffeld in de zestien en mocht de Fransman, bij absentie van Boere, aanleggen vanaf de stip. Zijn halfhoge inzet was helaas niet goed genoeg om doelman Vaessen te verschalken en zo bleef het lang 0-0 in een regenachtig Waalwijk.

Die veelvuldige regenval deed de grasmat van RKC geen goed, waardoor er veel glijpartijen te zien waren en elke bal over de laatste linie doorschoot richting de beide doelmannen. Het leverde een logischerwijs ietwat slordige wedstrijd op waarin SC Cambuur wel de baas was op het veld. Dat dit geen doelpunten opleverde was een klein wonder te noemen, want Sambissa, Kallon en Uldrikis hadden alledrie met gemak op het scorebord kunnen staan.

Zette RKC daar dan helemaal niks tegenover? Wel degelijk, al was dat veelal vanuit enig opportunisme en bij standaardsituaties. Het meest hachelijke moment voor de goal van Sonny Stevens ontstond dan ook uit een afgeslagen corner die nog ternauwernood van de lijn kon worden gehaald door Mees Hoedemakers.

Na de thee stonden de hemelpoorten nog verder open zo leek het en dat kwam de wedstrijd natuurlijk niet ten goede. SC Cambuur ging daar het beste mee om kwam na ruim een uur spelen dan ook terecht op voorsprong. Het was de ingevallen Nick Doodeman die werd weggestuurd aan de rechterkant en hij behield keurig het overzicht en bediende zijn kompaan aan de andere kant op. Issa Kallon kon makkelijk binnen tikken en bracht daarmee het weer vocaal geweldig aanwezige uitvak in extase.

De wedstrijd was echter nog lang niet beslist en met het inbrengen van Bel Hassani was het recept van de thuisploeg even simpel als gevaarlijk: lange ballen op de luchtmacht voorin. Daar stonden met Kramer en Odgaard (en later Stokkers) twee lange mannen die het de Leeuwarden defensie knap lastig wisten te maken. Odgaard was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn inzet met het hoofd spatte uiteen op de deklat.

SC Cambuur bleef op zijn beurt knokken tot het einde en kwam er nog een aantal keer zeer gevaarlijk uit ook. Doelpunten zouden er echter niet meer vallen en zo pakt de brigade van Henk de Jong drie hele, hele, hele belangrijke punten op bezoek bij een directe concurrent. Een zalig begin van de zondagavond.

Volgende week zaterdag om 21.00 uur is de volgende afspraak voor de beste geel-blauwe ploeg van de Eredivisie. Dan is in Zwolle PEC de tegenstander.

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 9 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00