Filip Krastev viert zijn eerste officiële doelpunt voor SC Cambuur.
Filip Krastev viert zijn eerste officiële doelpunt voor SC Cambuur. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur bekert eenvoudig verder

Sport

SC Cambuur wist zich gisteren eenvoudig te kwalificeren voor de tweede ronde van de TOTO KNVB-Beker. De Leeuwarders wonnen met 0-5 uit bij de amateurs van AFC Ajax. De equipe van trainer Henk de Jong speelde zichtbaar met de handrem erop, met het oog op het belangrijke competitieduel van aanstaande zondag tegen RKC. Lees hieronder het wedstrijdverslag. 

Met de promotie naar de Eredivisie was de hoop van menig Cambuur-supporter dat we Sportpark De Toekomst definitief vaarwel konden zeggen, maar niks is minder waar. In de eerste ronde van de TOTO KNVB-Beker werd SC Cambuur namelijk gekoppeld aan de amateurs van AFC Ajax en dan is de gulden regel dat de wedstrijd wordt gespeeld op het complex van de amateurploeg. En inderdaad, dat is in dit geval Sportpark De Toekomst in Amsterdam.

In het afgelopen kampioensjaar had SC Cambuur het op deze grond moeilijk en wist het niet te winnen van Jong Ajax. Dankzij een wondertreffer van Mühren werd het toen ‘slechts’ 1-1. Dat was vanavond wel anders en gezien het krachtsverschil en de stand op de ranglijst was dat natuurlijk ook niet meer dan logisch. In een vrij vermakelijk duel stond er na negentig minuten een 0-5 eindstand op het scorebord.

De amateurs van Ajax zijn de huidige nummer dertien van de Derde Divisie en ontsloegen nog deze week hun hoofdtrainer na een aantal magere resultaten op rij. SC Cambuur daarentegen kon voortborduren op een goede partij tegen Feyenoord, die weliswaar met 2-3 verloren ging, maar waarin uitstekend weerstand werd geboden tegen een topclub.

Met Uldrikis, Krastev en Gullit in de basis als vervangers van Boere, Maulun en Bangura was het in de beginfase nog even zoeken naar openingen. De amateurs van Ajax trokken zich direct terug in de verdedigende stellingen en SC Cambuur had de nodige moeite om door die opgetrokken muur heen te breken.

Dat duurde ongeveer tot de twintigste minuut en daarna was eerst Calvin Mac-Intosch die heel dicht bij een treffer was. Zijn inzet uit een afgeslagen hoekschop ging maar net naast. Niet veel later wist Krastev via het been van Ajacied Flemming wel te scoren en dat kunstje deed diezelfde Krastev na ruim een half uur nog eens dunnetjes over. Dit keer kwam de treffer wel op zijn naam en was hij het eindstation van een goede actie over links van Issa Kallon.

Er zou voor rust nog één treffer volgen en die kwam op naam van Erik Schouten. De aanvoerder kon gemakkelijk binnenwerken nadat Roberts Uldrikis de bal uitstekend doorkopte uit een corner. De 0-3 ruststand was niet overdreven gezien de verhoudingen op het veld en dus kon trainer Henk de Jong na hartenlust wisselen.

Na de theepauze mochten Ter Heide, Doodeman en Kiss hun kunsten vertonen en met die drie in de gelederen liep SC Cambuur na rust verder uit. Uit een corner en een inzet van Erik Schouten volgde opnieuw een eigen doelpunt. Ditmaal was het Stefan Smal die de bal ietwat ongelukkig in eigen doel wist te werken.

De mooiste treffer van de avond moest dan nog komen en die kwam op naam van Nick Doodeman. Hij stuurde zelf Uldrikis de diepte in, die hield de bal goed vast en bediende de aanstormende Doodeman op maat. De rechtsbuiten bleef ijzig kalm en met een bekeken boogbal tekende hij voor de vijfde treffer van de avond.

Het was ook meteen de laatste treffer van de avond en daarmee deed SC Cambuur wat het moest doen, heeft het eigenlijk geen kans weggegeven en zit het zaterdag gewoon weer in de koker voor de loting van de 2e ronde. Nu tijd om de blik te richten op de volgende wedstrijd en dat is aanstaande zondag RKC Waalwijk-uit. Minstens zo belangrijk.

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 15 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00